Έξι νίκες και τέσσερις ήττες. Τι άφησε όμως για τον Ολυμπιακό το πρώτο τρίτο του “μαραθωνίου” της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα; Οι αριθμοί δίνουν απαντήσεις για την αγωνιστική συμπεριφορά των ερυθρόλευκων στο ΣΕΦ και μακριά από αυτό, ανά δεκάλεπτο αλλά και σε σχέση με το παρελθόν του στη διοργάνωση. Ιδού λοιπόν…
Τρεις νίκες και δύο ήττες δεν μπορούν να θεωρηθούν ο καλύτερος δυνατός απολογισμός για το ΣΕΦ σε αυτό το 1/3 της διαδρομής. Ο Ολυμπιακός νίκησε Εφές, Μιλάνο και Μπαρτσελόνα ενώ έχασε από ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι. Μακριά από το ΣΕΦ η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου νίκησε Μπασκόνια, Παναθηναϊκό και Νταρουσάφακα ενώ έχασε από Ρεάλ και Γαλατασαράι. Τι αλλάζει από τα παιχνίδια στο γήπεδο και σε σχέση με εκείνα μακριά από αυτό;
Στο ΣΕΦ τα παιχνίδια του Ολυμπιακού έχουν χαμηλότερα σκορ από εκείνα που έδωσε εκτός έδρας κάτι που σε σημαντικό βαθμό μπορεί να αποδοθεί στην αστοχία που τον χαρακτήρισε στα τρίποντα έχοντας συνολικά 36/132. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως φιλοξενούμενος σημείωσε 18 περισσότερα τρίποντα σε σχέση με τα εντός έδρας ματς (3,6 περισσότερα ανά αγώνα) και έχοντας +16,2% ευστοχία ενώ έκανε λιγότερα λάθη και ήταν πιο δημιουργικός.
Η άλλη όψη του νομίσματος όμως δείχνει ότι ο Ολυμπιακός δέχθηκε 50 περισσότερους πόντους ως φιλοξενούμενος, 10 δηλαδή ανά αγώνα. Αναλυτικά η σύγκριση των αριθμών των Πειραιωτών εντός και εκτός έδρας.
Το παρελθόν “δείχνει” που βρίσκεται
Συγκρίνοντας τους αριθμούς του Ολυμπιακού με αυτούς του παρελθόντος του στη διοργάνωση, οδηγούμαστε σε κάποια ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Εχοντας διανύσει το 1/3 του “μαραθωνίου”, σκοράρει 79,1 πόντους επίδοση που είναι η καλύτερη του στην τελευταία επταετία. Πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2009-10 για να βρούμε καλύτερη (86,72).
Δεχόμενος 77 πόντους ανά αγώνα, έχει το χειρότερο αμυντικό παθητικό του στη διοργάνωση επίσης στην τελευταία επταετία (δεχόταν 80 ανά αγώνα τη σεζόν 2009-10). Ο Ολυμπιακός σουτάρει με 73% στις βολές (το καλύτερο ποσοστό του στην τελευταία τετραετία), με 51,5% στα δίποντα (πέρσι είχε 49%) και 35,3% στα τρίποντα (το καλύτερο της τριετίας).
Η κατηγορία στην οποία τα πηγαίνει εξαιρετικά και ας είναι φανερό ότι του λείπει ένας ψηλός, είναι τα ριμπάουντ. Μαζεύοντας 36,9 “σκουπίδια” ανά αγώνα, ο Ολυμπιακός είναι οριακά καλύτερος από πέρσι (36,58 μ.ό.) και έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο της ιστορίας του στη διοργάνωση από το 2000 –είχε 36,6 τη σεζόν 2010-11.
Οι ερυθρόλευκοι με 15,5 ασίστ έχουν το μικρότερο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας –είχε 13,69 τη σεζόν 2011-12- ενώ λίγο-πολύ είναι στα ίδια δεδομένα με τα προηγούμενα χρόνια στα λάθη κάνοντας 12,1 –πέρσι είχαν 11,75 και πρόπερσι 11,56.
“Πληγή” το 2ο δεκάλεπτο
Η ανάλυση των αριθμών του Ολυμπιακού των 10 αγωνιστικών σε επίθεση και άμυνα ανά δεκάλεπτο έχει επίσης την αξία της. Ως γηπεδούχος όπως φαίνεται και στο σχετικό infographic αρχίζει και τελειώνει καλά τα παιχνίδια του όμως η 2η περίοδος έχει εξελιχθεί σε “πληγή”. Δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια του στο ΣΕΦ –εξαίρεση αποτελεί το οριακά υπέρ του 11-9 επί της Μπαρτσελόνα– είχαν αρνητικά επιμέρους σκορ σε αυτό το διάστημα. Στον αντίποδα το διάστημα το οποίο εμφανίστηκε ως προβληματικό εκτός έδρας, είναι το τρίτο δεκάλεπτο. Μόνο στη Βιτόρια το επιμέρους σκορ ήταν θετικό για τον Ολυμπιακό.