Είτε είναι αποτέλεσμα της απουσίας παικτών που θα του το επέτρεπαν, είτε είναι η έλλειψη ενέργειας από τα διαδοχικά παιχνίδια, είτε η συνολική στροφή της διοργάνωσης προς το επιθετικό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός με βάση τους αριθμούς των πρώτων οχτώ αγώνων του στην Ευρωλίγκα δείχνει να αλλάζει συνήθειες. Από τον αμυντικογενή σε σημαντικό βαθμό τρόπο παιχνιδιού έχει περάσει σε έναν ξεκάθαρα πιο επιθετικό.
Θα ήταν υπερβολή πάντως να ειπωθεί ότι αυτή η μεταστροφή έγινε εις βάρος της αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας καθώς οι ερυθρόλευκοι δεχόμενοι συνολικά 619 πόντους έχουν την 4η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, υστερώντας μόνο έναντι του Ερυθρού Αστέρα (574), του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα (602).
Ακόμη και έτσι όμως οι 619 πόντοι που έχει δεχτεί στην άμυνα, οδηγούν τον Ολυμπιακό σε ένα μέσο όρο 77,37 πόντων που συνιστά το χειρότερο παθητικό των Πειραιωτών στα… μετόπισθεν στην τελευταία επταετία στη διοργάνωση. Θα πρέπει να γυρίσουμε στην περίοδο 2009-2010 για να βρούμε μεγαλύτερο αμυντικό παθητικό καθώς τότε ο Ολυμπιακός δεχόταν 80 πόντους σε κάθε παιχνίδι του στη διοργάνωση. Από την προπέρσινη δε περίοδο (2014-15) στην οποία σημείωσε την κορυφαία επίδοση της ιστορίας του στην Ευρωλίγκα (από το 2000) με παθητικό 71,3 μέσα σε δύο δηλαδή χρόνια το παθητικό του αυξήθηκε κατά έξι πόντους.
Παρά την αμυντική οπισθοχώρηση, ο Ολυμπιακός ισορροπεί την κατάσταση με το επιθετικό παιχνίδι του και ας είναι 10ος ανάμεσα στους 14. Σκοράροντας 80,12 πόντους στους πρώτους οχτώ αγώνες της σεζόν στην Ευρωλίγκα, δεν ανεβάζει απλά την παραγωγικότητα του κατά τέσσερις σχεδόν πόντους σε σχέση με την περσινή περίοδο αλλά σημειώνει και ρεκόρ επταετίας. Εχει ενδιαφέρον ο πίνακας με τους επιθετικούς μέσους όρους των ερυθρόλευκων στην τελευταία 10ετία.