Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Άσφαιρος και άμυαλος

Άσφαιρος και άμυαλος

spanoulis olympiacos maccabi

spanoulis-olympiacos-maccabi

Γιώργος ΚογκαλίδηςΕίναι κοινή παραδοχή ότι στο σύγχρονο μπάσκετ το τρίποντο είναι τρόπος έκφρασης. Οι παίκτες σουτάρουν με άνεση από το… σπίτι τους, που λέμε εμείς (downtown, που λένε οι Αμερικανοί), οπότε το να έχει μια ομάδα περισσότερα τρίποντα από δίποντα δεν αποτελεί πλέον παραδοξολογία. Αρκεί να γίνονται με λογική, κάτι που δεν συνέβη απόψε στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός πήρε ό,τι του έδωσε η άμυνα της Μακάμπι, αλλά με το πενιχρό 6/33 τρίποντα δεν μπορούσε να περιμένει τίποτα περισσότερο από αυτό που (δεν) πήρε. Οι “ερυθρόλευκοι” απέφευγαν να μπουν στο “ζωγραφιστό“, λες και είχε σηματοδότηση ναρκοπεδίου.

Το να έχεις μια “άδεια βραδιά” είναι απόλυτα φυσιολογικό, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το να παίζεις χωρίς μυαλό, το να μην προσαρμόζεσαι στις ανάγκες και στις συνθήκες του αγώνα, είναι πρόβλημα. Δεν έγινε σε μια βραδιά κακή ομάδα ο Ολυμπιακός. Αλίμονο. Έχασε, όμως, δίχως να αντιδράσει και έκανε το λογικό όταν το… πουλάκι είχε πετάξει.

Όταν μιλάμε για τις 16 κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της ηπείρου, δεν υπάρχει αντίπαλος που μπορείς να υποτιμήσεις. Η Μακάμπι είχε δείξει -στην κακή της βραδιά- τα δόντια της στο “Νίκος Γκάλης“. Είχε στείλει το μήνυμα, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” δεν το έλαβαν. Το ζήτημα είναι να ανακαλύψει κανείς τα αίτια της κακής εμφάνισης.

Αν είναι μόνο η συνολικά κακή βραδιά, χρειάζεται μόνο να αναλυθούν οι φάσεις, ο τρόπος που αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός, τα λάθη στην προσέγγιση του αγώνα και να διορθωθούν από παίκτες και τεχνική ηγεσία. Αν, όμως, είναι και ο (φυσιολογικός) ενθουσιασμός μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες και ιδιαίτερα μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, τότε πρέπει να δουλέψουν πολύ περισσότερο.

Η φετινή Ευρωλίγκα, περισσότερο από ποτέ, δεν επιτρέπει να σταθείς στο… χθες. Ούτε στη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ούτε στην ήττα από τη Μακάμπι. Πρέπει να περάσεις αμέσως στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι εύκολο να το γράφεις, απλό να το κατανοήσει κανείς, δύσκολο να το ζεις.

Στις ανορθογραφίες της βραδιάς: Άλλη μια αναιμική παρουσία από τον Πάτρικ Γιανγκ. Ο Αμερικανός έχει βελτιωθεί, πατάει πιο γερά στα πόδια του, αλλά παραμένει εκτός πλάνου. Έστειλε τον Άιβερσον στο ΝΒΑ με την κακή αμυντική του λειτουργία, στην επίθεση δεν θα έχει κάτι να θυμάται.

Ο Κώστας Παπανικολάου βγάζει τρομερή ενέργεια και πάθος στην άμυνα, αλλά πρέπει να βελτιωθεί τάχιστα στην επίθεση. Δείχνει πως έχει πάψει να πιστεύει στο μακρινό του σουτ. Προπονείται ασταμάτητα, άρα πρέπει να βρει την ισορροπία του.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που κόντρα στον Παναθηναϊκό τόλμησε και νίκησε, που και στην αναμέτρηση με τη Μακάμπι έβγαλε σχήματα (βρήκε λύσεις από το small ball), όμως πρέπει να ψάξει κι άλλο στην επίθεση, καθώς υπάρχουν στιγμές που ο Ολυμπιακός είναι προβλέψιμος. Συνολικά, πάντως, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν πολύ τακτική στο παιχνίδι τους, ανταποκρίνονται στα mind games, γι’ αυτό ξενίζει το άμυαλο παιχνίδι τους κόντρα στη Μακάμπι.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 93-88 (vid)

Το γύρισε και ισοφάρισε η Μονακό Η Μονακό επικράτησε της Φενέρ με σκορ 93-88 και ισοφάρισε…