Δούναι και λαβείν. Με όλη τη σημασία του. Για τον Γιουντόνις Χάσλεμ δεν τίθεται θέμα ανταπόδοσης της καλοσύνης του. Νιώθει πως χρωστάει ατελείωτα… γραμμάτια. Όχι σε κάποιο φυσικό πρόσωπο. Αλλά στην κοινότητά του. Εκείνη που τον στήριξε στα (πολύ) δύσκολα. Και εκείνη που λαμβάνει αρκετά, τα τελευταία χρόνια, από τον τρεις φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ.
Κάπου εδώ οι συστάσεις απαιτούνται. Ο Χάσλεμ δεν λαμβάνει την αναγνωρισιμότητα του (άλλοτε συμπαίκτη του) ΛεΜπρόν Τζέιμς, ούτε του Στεφ Κάρι. Στο Μαϊάμι, ωστόσο, αισθάνονται πως ο Χάσλεμ είναι ο δικός τους… Τζέιμς. Ειδικά τώρα που ο “βασιλιάς” κατοικεί και κατακτά τίτλους σε άλλες πολιτείες.
Η καριέρα του Αμερικανού φόργουορντ είναι συνδεδεμένη με την ανατολική πολιτεία. Εκεί γεννήθηκε. Εκεί πήγε σχολείο. Και στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντα Πανεπιστήμιο, με το οποίο κατέκτησε το τρόπαιο του NCAA.
Οι Μαϊάμι Χιτ ήταν η ομάδα που τον πίστεψε όταν ακόμη ήταν στα…αζήτητα. Ένα από τα πλέον αγαπημένα “παραμύθια” του ΝΒΑ. Σχεδόν… χιλιοειπωμένο, αλλά πάντοτε ευχάριστο στην ακοή, αφού χρειάστηκε να χάσει περίπου 40 κιλά, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Summer League.
Ύστερα από το αυτό του 2003 έλαβε επαγγελματικό συμβόλαιο από τους Χιτ, κόντρα σε κάθε λογική. Κι είναι ακόμη εκεί. Με τρία δαχτυλίδια, αριθμούς καριέρας ζηλευτούς (7,9 πόντους, 7 ριμπάουντ) και 52 εκατομμύρια δολάρια κέρδη από τα συμβόλαιά του. Αρχηγός, πλέον, και ο παίκτης με τα περισσότερα χρόνια στην ομάδα.
Τι έπραξε ο 36χρονος φόργουορντ; Η εταιρία που κατέχει πρόκειται να ανοίξει δύο καταστήματα στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Τζάκσον. Ένα που θα σερβίρει καφέ κι άλλο με ντόνατς. Τα πλάνα προβλέπουν ακόμη δύο -ίδια καταστήματα- και στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαϊάμι.
Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν ομαλά. Θα πείτε “σίγουρα δεν είναι ο πρώτος”. Μόνο που ο Χάσλεμ επιθυμεί οι 120 θέσεις εργασίας, που πρόκειται να ανοίξουν, να καλυφθούν από ανέργους τουλάχιστον για δύο έτη κι από νεαρά παιδιά, μέλη οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Η προσφορά εργασίας δεν μπορεί να λογίζεται (και) ως φιλανθρωπία. Είναι δικαίωμα του καθενός και ο Χάσλεμ κάνει ό,τι μπορεί για να το στηρίξει. Ίσως είναι μία διαφορετική ρότα που έχει επιλέξει. Γιατί η φιλανθρωπία δεν του είναι άγνωστη λέξη.
Εδώ και μερικά χρόνια έχει το δικό του ίδρυμα και βοηθάει παιδιά. Πάντα στην αγαπημένη του κοινότητα. Σας το είπαμε και παραπάνω: εκείνη τον έθρεψε “όταν μεγάλωνα στο κέντρο του Μαϊάμι, με μία μητέρα εθισμένη στα ναρκωτικά, μία μητριά, η οποία δεν παντρεύτηκε τον πατέρα μου και ένα παιδί από μία σχέση στο λύκειο. Μαχόμουν κάθε ημέρα στους δρόμους, είδα φίλους να πεθαίνουν από ναρκωτικά και βία“.
Τώρα που ο ίδιος είναι ανεξάρτητος, ελπίζει να δώσει ακόμα περισσότερα πίσω, σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη…