Για (σχεδόν) όλα φταίει ο Τζέρι Γουέστ. Τουλάχιστον για εκείνα στη μετά Μάικλ Τζόρνταν εποχή. Δημιουργός της τελευταίας μεγάλης δυναστείας που τόσο πολύ…ταλαιπώρησε το ΝΒΑ, στις αρχές του αιώνα, τους Λος Αντζελες Λέικερς. Και απαραίτητος κρίκος στην…επισκευή μιάς άλλης, στο Γκόλντεν Στέιτ, φιλόδοξης να καθιερωθεί και να σφετεριστεί τον θρόνο του ΝΒΑ για πολλά χρόνια.
Ο Γουέστ θα μπορούσε να καυχιέται για ώρες ατελείωτες. Δίχως υπερβολή, το ΝΒΑ θα μπορούσε, τρόπον τινά, να του ανήκει. Το λογότυπο της λίγκας τούτο…μαρτυρά. Αφού η δική του φιγούρα βρίσκεται εκεί.
Από τα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ έχει κυλήσει μπόλικος καιρός. Πλέον, το…μετερίζι τον έχει τοποθετήσει σε θέσεις…γραφείου. Μην φανταστείτε κάτι βαρετό. Δεν ήταν όταν “άρπαζε” τον Κόμπε Μπράιαντ από τη Σάρλοτ. Ούτε όταν έπειθε τον Σακίλ Ο’ Νιλ να επιλέξει το Λος Αντζελες. Η πρώτη δυναστεία μόλις ξεκίνησε.
Στο λυκόφως της, ο Γουέστ είχε μόλις αποχωρήσει από την Καλιφόρνια. Για άλλα μέρη, μακρινά.
Πλέον, το…ψωμί του βγαίνει στο Όκλαντ. Ως μέλος του συμβουλίου των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Δεν είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του (σ.σ.: οι general managers λογίζονται ως τα πιο ισχυρά πρόσωπα στο ΝΒΑ), αλλά αν θέλει μπορεί να φέρεται ως τέτοιος.
Τι έπραξε φέτος και μπορεί να καθορίσει τα επόμενα πρωταθλήματα; Μα φυσικά ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Κέβιν Ντουράντ να επιλέξει το Γκόλντεν Στείτ. Με απλά επιχειρήματα. Και προσέγγιση που δεν λες εύκολα “όχι”.
Και όλα αυτά μέσω τηλεφώνου! Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Γουέστ μιλώντας στο “yahoo sports”. Πως έπεισε τον Ντουράντ;
Ο παίκτης για όλες τις δουλειές
Του εξήγησε πως είναι η τέλεια ευκαιρία να πάψει να θεωρείται μόνο σκόρερ. “Ξέρετε, στην Οκλαχόμα ήταν δεύτερος στα ριμπάουντ, στις ασίστ, στα κλεψίματα και τα κοψίματα. Του είπα ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ως all around player και πως εδώ στο Οκλαντ, μπορεί να το πετύχει”.
Η ενασχόληση του με την περίπτωση του KD δεν είναι τυχαία. Οπως εξήγησε στο πρόσωπο των Ντουράντ-Γουέστμπρουκ, έβλεπε τον εαυτό του με τον Ελτζιν Μπέιλορ, δίδυμο στους Λέικερς για πολλά χρόνια. “Αν δεν σημειώναμε μαζί τουλάχιστον 80 πόντους, αδυνατούσαμε να κερδίσουμε. Αυτό συνέβαινε και στην Οκλαχόμα. Βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, το Γκόλντεν Στέιτ διαθέτει μερικούς εξαιρετικούς πασέρ και παίκτες που δεν είναι εγωιστές. Ηδη από τα παιχνίδια προετοιμασίας έχει μειώσει τις προσπάθειες που παίρνει και έχει αυξήσει τους πόντους που βάζει”, ήταν τα λόγια του.
Οι “σκλάβοι” που απελευθερώθηκαν
Ο 78χρονος Γουέστ δεν έμεινε εκεί. Μίλησε και για την δημιουργία των “υπερομάδων“. Δείχνοντας με το δάκτυλό του ουχί τους παίκτες, αλλά τους ιδιοκτήτες. “Αυτοί αποφασίζουν. Οι κανόνες είναι δικοί τους. Τους συζήτησαν και τους δέχτηκαν. Μην ξεχνάμε πως πολλοί παίκτες γίνονται ανταλλαγή παρά τη θέλησή τους. Αν θέλουν να βρουν τον…ένοχο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη”.
Η στάση του Γουέστ δεν είναι τυχαία. Βλέπετε, πέρασε ολόκληρη την καριέρα του (14 έτη) στους Λος Αντζελες Λέικερς. Μόνο που αν είχε την επιλογή να μείνει ελεύθερος και να διαπραγματευτεί με άλλη ομάδα θα το έκανε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έλεγε. Τότε, ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ίσχυε.
“Ήμασταν σκλάβοι! Το 1964 η Ένωση των παικτών είχε μόλις σχηματιστεί. Και χρειάστηκε η δική μου άρνηση, μαζί με τον Μπέιλορ, να αγωνιστούμε στο All Star Game εκείνης της χρονιάς, για να κερδίσουμε κάποια από τα δικαιώματά μας”.