Ο Κώστας Φλεβαράκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο training camp των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και παρακολούθησε από κοντά τις προπονήσεις του Στέφεν Κάρι και των άλλων αστέρων των “πολεμιστών”.
Ο Έλληνας προπονητής μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε αλλά και στην διαφορά Ευρώπης-Αμερικής.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τις εντυπώσεις που αποκόμισε παρακολουθώντας τη προετοιμασία των Ουόριορς: “Πηγαίνοντας σε μία ομάδα ΝΒΑ γνωρίζεις από πριν ότι θα δεις έναν οργανισμό που διαθέτει μια πλήρη οργάνωση σε αυστηρά επαγγελματικά πρότυπα κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός γραμμών. Όλα είναι οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Στο αγωνιστικό επίπεδο η ιδιαιτερότητα των Ουόριορς είναι ότι διαθέτει ιδιαίτερο ταλέντο, είναι μία φύση επιθετική ομάδα. Ως ομάδα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι διαθέτει πολλά παιδιά που μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα επιθετικά. Γενικότερα οι Ουόριορς όπως έδειξαν από ένα σημείο κι έπειτα πέρσι είναι ένα σύνολο που μπορεί να συνδυάσει θεαματικότητα και αποτελεσματικότητα. Όπως είδα την προετοιμασία η ομάδα θα βασιστεί και φέτος αρκετά στην περιφέρεια της και φυσικά στην επίθεση της. Είναι λογικό, άλλωστε, με τόσο ταλέντο.
Στην Αμερική από το μεγαλύτερο αστέρι μέχρι την τελευταία βαθμίδα του μπάσκετ όλα γίνονται με πολύ δουλειά, πειθαρχία, σεβασμό και έμφαση στη λεπτομέρεια. Για αυτήν την επιμονή στις λεπτομέρειες στις μικρές ηλικίες διακρινόμασταν κι εμείς, οι Έλληνες προπονητές κάποτε, όμως τώρα μου φαίνεται σαν να ατονεί η έμφαση που δίνουμε στη σωστή εκμάθηση των βασικών στους νέους. Στην Αμερική, αντίθετα, προσέχουν ιδιαίτερα για να βάζουν τις σωστές βάσεις”.
Για τους Στέφεν Κάρι – Κέβιν Ντουράντ και τα στοιχεία που ξεχώρισε στην προπόνηση τους: “Αρχικά θα ήθελα να πω ότι ένα από τα στοιχεία που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι όλοι εκτός από καλοί παίκτες είναι κι εξαιρετικοί χαρακτήρες. Είναι προσιτοί και έχουν εξαιρετικό κλίμα μεταξύ τους.
Όπως λέω και στους παίκτες που συνεργάζομαι, όλα είναι θέμα δουλειάς σε ποσότητα και ποιότητα. Και οι δύο δουλεύουν με τεράστια όρεξη, απόλυτο επαγγελματισμό και δείχνουν ακριβώς τι πρέπει να κάνει κάποιος για να είναι απόλυτα επιτυχημένος στον κλάδο που δραστηριοποιείται.
Με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν είναι τυχαίο όσα έχουν παρουσιάσει. Έρχονται από τους πρώτους στο γήπεδο, δουλεύουν εντός γραμμών αλλά και μόνοι τους δίνοντας πάντα μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια”.
Για την απόσταση του ΝΒΑ με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε το ενδιαφέρον της Ρεάλ να παίξει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού: “Είναι εντελώς διαφορετικό το παιχνίδι στο ΝΒΑ και το επίπεδο της προετοιμασίας. Είναι σε άλλο επίπεδο ο τρόπος και η περίοδος που χρειάζεται κάθε ομάδα για να προετοιμαστεί για το επόμενο παιχνίδι. Στο ΝΒΑ ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4-5 ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κι έχουν πολλή ταλέντο γι αυτό και βλέπουμε πολλά παιδιά να φεύγουν με προορισμό το ΝΒΑ, όμως αυτό είναι κακό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Συνολικά δεν μπορούμε να το πούμε ότι η απόσταση έχει μειωθεί, όμως ίσως 4-5 ομάδες να μπορούν λίγο να πλησιάσουν προς το άλλο επίπεδο”.