Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Σαν σήμερα: “Βάλτο αγόρι μου” (vid)

Σαν σήμερα: “Βάλτο αγόρι μου” (vid)

367864

giannakis-diamantidis-hellas-usa-2006

Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, γράφτηκε μία από τις “χρυσές” σελίδες της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν 24 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν η αρμάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έστελνε στο καναβάτσο τη Γαλλία κι έπαιρνε την πρόκριση για τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, όπου κι έκανε περίπατο κόντρα στη Γερμανία.

Η “γαλανόλευκη” είχε κερδίσει με 64-50 τους Γάλλους στην πρώτη φάση, με τους “τρικολόρ” να επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση στον ημιτελικό. Βρέθηκαν να προηγούνται ακόμα και με 7 πόντους (62-55) 47 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του αγώνα, αλλά υπολόγιζαν δίχως τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την παρέα του.

Με το σκορ στο 65-64 υπέρ της Γαλλίας, ο Ριγκοντό ευστόχησε σε 1 από τις 2 βολές κι έκανε το 66-64. Η Εθνική Ελλάδας είχε 11 δευτερόλεπτα στη διάθεσή της για την τελευταία επίθεση, έχοντας δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να πάει για δίποντο και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και η δεύτερη ήταν να πάει για τρίποντο και να πάρει τη νίκη.

Ο Νίκος Ζήσης παίρνει την απόφαση να μπει στη ρακέτα των Γάλλων, εκείνοι του κλείνουν τον δρόμο, με τον νεαρό τότε γκαρντ να βγάζει έξω στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος με “ψυχρό αίμα” εκτέλεσε τους Γάλλους (66-67), στέλνοντας 10 εκατομμύρια Έλληνες στα ουράνια.

ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7 (1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3 (1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης.
ΓΑΛΛΙΑ (Κλόντ Μπερζό): Πάρκερ 20 (2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6 (2), Ζελαμπάλ 7 (1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1.

Δείτε όλο το παιχνίδι:

Δείτε την τελευταία φάση:

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Λαρεντζάκης: «Η φιλοσοφία του Μπαρτζώκα στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ συμπαικτών»

Στην φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, αναφέρθηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπί…