Κεντρική NBA Δεν (τους) αρκεί να γονατίσουν (pic)

Δεν (τους) αρκεί να γονατίσουν (pic)

cavaliers national anthem

cavaliers-national-anthem

gioulenoglouΑπό τη μία… γωνία, βρίσκεται η (πανίσχυρη) Ένωση των παικτών του ΝΒΑ. Από την απέναντι, η ίδια η Λίγκα. Δύο πόλοι. Δύο όψεις. Ένας κοινός σκοπός. Οι γωνίες μπορεί να σας παραπέμψουν σ’ έναν πυγμαχικό αγώνα. Αυτός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η έκβασή του θα ταίριαζε περισσότερο στη… θηλυκή της έκδοση!

Υπάρχει λόγος για τη χρήση του όρου. Βλέπετε, οι κυρίες του ΝΒΑ θέλησαν να δώσουν το χάρισμα της ενόρασης. Μία… κλεφτή ματιά σε ό,τι μπορεί να ακολουθήσει στο πρωτάθλημα των ανδρών.

Το κίνημα που ξεκίνησε ο αθλητής του αμερικάνικου φούτμπολ, Κόλιν Κάπερνικ βρήκε υποστηρικτές και σε άλλα… μετερίζια.

colin-kapernik

Τι έπραξε πριν από μερικές εβδομάδες; Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απέφυγε την πατριωτική και ενδεδειγμένη κίνηση της δεξιάς χείρας στο αριστερό μέρος του στήθους. Προτίμησε να γονατίσει. Και να…διαμαρτυρηθεί για την Αμερική που αδιαφορεί. Για τις ζωές των Αφροαμερικανών, που έχουν χαθεί από την αστυνομική αυθαιρεσία.

Τούτη ήταν μόνο η αρχή. Το τέλος, μάλλον, θα αργήσουμε να το μάθουμε. Τον Κάπερνικ, πρόσωπο του επόμενου τεύχους του περιοδικού “Time“, ακολούθησαν -στο μάλλον βαρετό από αθλητικά γεγονότα καλοκαίρι- και άλλοι. Ίσως λιγότεροι, απ’ ότι θα επιθυμούσε. Ο ίδιος, παρά τις επίμονες… κραυγές, έδειξε ανάλογη διάθεση. Ξεκάθαρος σε αυτό που θέλει να δηλώσει.

indiana-wom-gonata

Η πράξη του μετακύλησε και στο ΝΒΑ. Έστω στη γυναικεία έκδοσή του. Με όλη την ομάδα της Ιντιάνα (μαζί με δύο αθλήτριες από το αντίπαλο Φοίνιξ) να γονατίζει, σε αναμέτρηση για πλέι οφ, τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/09).

Ο αντίλαλος από το… καμπανάκι έφτασε μέχρι τα αυτιά των αρμόδιων. Οι οποίοι αποφεύγουν, όπως διάβολος το λιβάνι, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα, τη φίμωση. Ή την αδιαφορία. Ειδικά στη σύντομη -μέχρι τώρα- θητεία του Άνταμ Σίλβερ ως κομισάριου του ΝΒΑ.

Την περασμένη σεζόν μπόλικοι σταρ του ΝΒΑ, ανάμεσά τους οι Κόμπε Μπράιαντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς, τόλμησαν να παραβιάσουν τον κώδικα ενδυμασίας, φορώντας κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης μαύρες μπλούζες. Με αποτυπωμένα τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ (“i can’t breath“, που σημαίνει “δεν μπορώ να αναπνεύσω“), την ώρα που πνίγονταν από τη λαβή ενός αστυνομικού.

lebron-cant-breath

Το γράμμα του νόμου, προέβλεπε χρηματικό πρόστιμο. Το πνεύμα ουχί. Η νέα σεζόν απέχει σχεδόν ένα μήνα. Το ΝΒΑ συναντήθηκε και συνομίλησε με την Ένωση παικτών. Εκείνο το σωματείο, το οποίο διοικούν οι εν ενεργεία παίκτες. Και δεν παύουν να ενδιαφέρονται, όταν και όποτε πρέπει, για το καλό όλων. Και των… πτωχών, και των πλούσιων. Οι ίδιοι που φροντίζουν να τοποθετούν στη… μαρκίζα των διαμαρτυριών τους, τους παίκτες ­ σταρ, προκειμένου να ακουστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Ποιό ήταν το θέμα; Να βρεθεί ουσιώδης τρόπος διαμαρτυρίας, αλλά και να γεννηθεί η έμπνευση και για άλλες κινήσεις. Στόχος του θα πρέπει να είναι το κλείσιμο της κοινωνικής… ψαλίδας ανάμεσα στην κοινωνία και την αστυνομία, με τους αθλητές του ΝΒΑ να αναλαμβάνουν τρόπον τινά ρόλο διαμεσολαβητών!

Ήδη οι ομάδες έχουν ενημερωθεί σχετικά, με τον κομισάριο να ζητεί από τους παίκτες να συζητήσουν μεταξύ τους στα καμπ προετοιμασίας, τα οποία ξεκινούν δειλά δειλά, ενόψει της νέας σεζόν, και να αποφασίσουν.

Το γονάτισμα δεν απαγορεύθηκε, αλλά είναι δεδομένο πως η… ανυπακοή στον Ύμνο φέρει ποινή. Μόνο που ο Άνταμ Σίλβερ, μαζί με τους παίκτες, ψάχνει λύση. Για να προστατέψει το “προϊόν” του και να ικανοποιήσει το κοινωνικό αίσθημα.

Υ.Γ.: Καμία σύγκριση, ή εξομοίωση, δεν πρέπει να επιχειρηθεί. Θα ήταν άδικο για όλους μας…

  • Μπακς - Λέικερς NBA

    Τα αποτελέσματα του NBA

    Τί έγινε τα ξημερώματα στους αγώνες του NBA Μόλις τέσσερις αναμετρήσεις είχε το πρόγραμμα …
  • Γκόλντεν Στειτ - Νιου Γιορκ Νικς

    Νίκη των Νικς στο Σαν Φρανσίσκο

    Ανησυχία και πάλι για τον Ανουνόμπι στους Νικς. Σημαντική νίκη για παραμονή στην τετράδα π…
  • Μπακς - Σανς Λίλαρντ

    Μπακς – Σανς 140-129

    Με Πόρτις – Λίλαρντ οι Μπακς καθάρισαν τους Σανς, δίχως Γιάννη Αντετοκούνμπο. No Giannis, …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μιχάλης Γκιουλένογλου
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…