Ο Σταύρος Σχίζας, η πρώτη μεταγραφή Έλληνα παίκτη της Κύμης στην Basket League, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κύμης και προέβη σε …αποκαλύψεις. Η ξενιτιά που άνοιξε τον δρόμο για την Α1, η αρχιτεκτονική που μετατράπηκε σε γραφιστική, το όνειρο της Εθνικής και η υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα επισκεφτεί την Κύμη για να γνωρίσει τον τόπο από κοντά.
Ο Σταύρος Σχίζας άρχισε να ακούγεται στα ελληνικά μέσα πριν λίγα χρόνια, σαν ένας νεαρός Έλληνας που ζούσε το “αμερικάνικο όνειρο” αγωνιζόμενος σε κολλέγιο της Αμερικής, έχοντας μάλιστα αρκετά καλά στατιστικά. Πως προέκυψε όμως η Αμερική;
“Έπαιζα τοπικά στο Πέραμα και μετά τον στρατό πήγα στον Πορφύρα Πειραιά. Είχα πολύ όρεξη για μπάσκετ αλλά έβλεπα ότι υπήρχε κίνδυνος να “βαλτώσω σε αυτές τις κατηγορίες και να απομακρυνθεί το όνειρο μου να παίξω στην Α1. Έπρεπε να δραστηριοποιηθώ, ώστε να αναγνωριστεί η αξία μου και να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω στα “μεγάλα σαλόνια”. Έτσι πήρα την απόφαση να πάω στην Αμερική να σπουδάσω, αλλά κυρίως να παίξω μπάσκετ. Περίμενα ότι κάτι καλό θα προέκυπτε αν έπαιρνα τον …δρόμο της ξενιτιάς, κάτι που πραγματικά συνέβη”.
Τι ήταν αυτό όμως που του έκανε πραγματικά εντύπωση στο κολεγιακό πρωτάθλημα; “Η ταχύτητα του παιχνιδιού, αλλά και οι πολλές ώρες προπόνησης καθημερινά! Ακόμα και στο λεγόμενο ρεπό μας έπρεπε να πάμε στο γυμναστήριο για τουλάχιστον μία ώρα, ή να πάμε στο γήπεδο για σουτ”.
Μετά από 4 χρόνια στην Αμερική, ο Σχίζας συστήθηκε από κοντά στους Έλληνες φιλάθλους με την μεταγραφή του στο Ρέθυμνο. Ήταν άραγε εύκολη η προσαρμογή του στις συνθήκες μπάσκετ της Α1; Ο ίδιος παραδέχεται ότι στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες.
“Η προσαρμογή μου στην Α1 δεν ήταν εύκολη, είχα και έναν τραυματισμό στην προετοιμασία που με κράτησε πίσω. Πέρα από αυτό, δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στην τακτική και στις διαφορετικές αντιμετωπίσεις στην άμυνα. Στο κολέγιο είχαμε μόνο man to man, οπότε καταλαβαίνεις ότι τον πρώτο καιρό είχα θέμα με τις πιο σύνθετες άμυνες”.
Πριν λίγες βδομάδες αποφάσισε να αφήσει το Ρέθυμνο και στην συνέχεια έγινε παίκτης της Κύμης. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αφήσει την Κρήτη και να υπογράψει σε μια φιλόδοξη αλλά νεοφώτιστη ομάδα; Πως κατάφερε η διοίκηση του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και κατ’ επέκταση την υπογραφή του;
“Στην συνάντηση που είχαμε με την διοίκηση της Κύμης μου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλάνο της ομάδας για την νέα σεζόν και έμεινα απολύτως ικανοποιημένος από αυτά που άκουσα. Παράλληλα, προσωπικά μετά από 4 χρόνια στην Αμερική και 2 στην Κρήτη ήθελα να έρθω κάπου πιο κοντά στην Αθήνα για να έχω δίπλα μου την οικογένεια μου. Τώρα θα μπορούν να βρίσκονται στην κερκίδα και να με εμψυχώνουν οι δικοί μου άνθρωποι, κάτι που εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό.
Τώρα όσον αφορά τους στόχους του για την νέα σεζόν ο Σχίζας ήταν κατηγορηματικός:
“Κύριος στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ να κερδίσει όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται! Προσωπικός στόχος είναι συνεχίσω να βελτιώνομαι και να εξακολουθήσω την ανοδική μου πορεία στην κατηγορία”.
Είναι η Εθνική ομάδα ένας απώτερος προσωπικός στόχος;
“Η πρόσκληση στην Εθνική oμάδα είναι πιστεύω το όνειρο κάθε μπασκετμπολίστα. Άργησα πολύ να ξεκινήσω το επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ακατόρθωτο να έρθει κάποια στιγμή αυτή η πρόσκληση!”.
Ο Σχίζας γνωρίζει καλά τα άλλα δύο μεταγραφικά αποκτήματα της Κύμης, τον Πάλμπλαντ και τον Τσούπκοβιτς, καθώς τους αντιμετώπισε στο περσινό πρωτάθλημα. “Εξαιρετικές επιλογές και οι δύο! Πιστεύω ότι θα δέσουν κατευθείαν με την φιλοσοφία του κόουτς Μπρατσιάκου”.
Στα πιο προσωπικά τώρα, ρωτήσαμε τον Σταύρο τα ενδιαφέροντα του και πως του αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του.
“Όσοι παίζουν στο κολεγιακό πρωτάθλημα πρέπει να επιλέξουν ένα επάγγελμα να σπουδάσουν και αν δεν περάσουν τα μαθήματα με ικανοποιητικό βαθμό κόβονται και από την ομάδα μπάσκετ. Το σκεπτικό είναι ότι επειδή δεν μπορούν να παίξουν όλοι επαγγελματικά, πρέπει να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αποκατασταθούν επαγγελματικό όταν αποφοιτήσουν. Εγώ ήθελα να σπουδάσω Αρχιτεκτονική, αλλά το πανεπιστήμιο που μου προσέφερε την υποτροφία δεν δίδασκε το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οπότε επέλεξα ότι πλησιέστερο υπήρχε και έτσι σπούδασα γραφιστική. Στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία και ζωγραφίζω”.
Κλείνοντας, ο νέος παίκτης της Κύμης ευχαρίστησε ξανά την διοίκηση της ομάδας που τον επέλεξε και υποσχέθηκε να έρθει σύντομα να γνωρίσει από κοντά την Κύμη.
“Δυστυχώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να έρθω στην Κύμη, αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μου να την επισκεφτώ πριν την προετοιμασία. Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση που με έκανε μέλος του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης και υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα! Τα λέμε σύντομα”.