Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Η μέρα που άλλαξε ο Ολυμπιακός (pics & vids)

Η μέρα που άλλαξε ο Ολυμπιακός (pics & vids)

spanoulis

spanoulis-olympiacos

Πολλές φορές μπορεί κάποιος να κάνει τα πάντα για να αλλάξει μία κατάσταση, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται να είναι μία και μόνο κίνηση, αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική. Ειδικά στον αθλητισμό, ίσως αποτελεί κανόνα πλέον ότι δεν χρειάζονται… πολλά-πολλά για να ανατρέψεις τα εις βάρος σου δεδομένα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο Ολυμπιακός, που μία μέρα σαν σήμερα (11/07) πριν 6 χρόνια, έμελλε να αλλάξει όχι μόνο την δική του σύγχρονη ιστορία, αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι χρόνια ολόκληρα προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να εκθρονίσουν τους Γιαννακόπουλους και τον Παναθηναϊκό και να ανέβουν στην κορυφή. Σπατάλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ήρθαν και έφυγαν δεκάδες παίκτες, αρκετοί προπονητές, όμως το αποτέλεσμα το ίδιο. Κανένα πρωτάθλημα, ένα μόλις κύπελλο, ένας χαμένος τελικός Ευρωλίγκα. Όμως, πείσμωσαν και αποφάσισαν να κάνουν την κίνησηματ.

Καλοκαίρι 2010. Το συμβόλαιο του Βασίλη Σπανούλη με τον Παναθηναϊκό έχει λήξει, οι “πράσινοι” ακόμα δεν είχαν αποφασίσει τι θα κάνουν με την ανανέωσή του. Ο Ολυμπιακός γίνεται γνωστό ότι γλυκοκοιτάζει τον μέχρι πρότινος άσσο του αιώνιου αντιπάλου. Και τελικώς η “βόμβα” πυροδοτείται.

Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια“, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των “ερυθρολεύκων” αργά το βράδυ.

Ο Σπανούλης δηλώνει: “Ήθελα μια αλλαγή στη ζωή μου και ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή. Όταν μου έδειξε ο Ολυμπιακός πόσο πολύ με θέλει μου μπήκε στο μυαλό, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η απόφαση και σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν φοβάμαι.

Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με τον πιο σωστό τρόπο και για αυτό είμαι παίκτης του. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου κι εύχομαι η μετεγγραφή μου να είναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου.
Δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα. Μετά από χρόνια θα μιλήσω και θα μάθουν όλοι τι ακριβώς έγινε
” και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν αποκτήσει άλλο ένα λόγο να μισούν τους Πειραιώτες. Κάνουν λόγο για προδοσία, για φιλοχρηματία και πολλά άλλα.

Η ιστορία, όμως, δικαιώνει τον νυν αρχηγό του Ολυμπιακού. Η πρώτη χρονιά ολοκληρώνεται με ένα Κύπελλο Ελλάδος, αλλά και με ένα ακόμα χαμένο πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έδρας. Το καλοκαίρι του 2011 οι Αγγελόπουλοι αγανακτισμένοι με το “σύστημα“, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ανακοινώνουν την παραίτησή τους. Στο “ερυθρόλευκο” στρατόπεδο σημαίνει συναγερμός και με πολλά παρακάλια οι μεγαλομέτοχοι της ΚΑΕ ανατρέπουν την αρχική τους απόφαση και παραμένουν στο τιμόνι της ομάδας. Αποφασισμένοι όμως να τα αλλάξουν όλα.

Προπονητής αναλαμβάνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που δίνει στον Βασίλη Σπανούλη τον ρόλο του δασκάλου, αυτού που θα διδάξει το άθλημα στους νέους παίκτες του Ολυμπιακού. Ελάχιστη πίστη από τους φιλάθλους, σκληρή δουλειά και λίγα λόγια. Αυτό ήταν. Επιτυχία, όνειρο, “κλειστά τα στόματα” που λέει και το τραγούδι, όλη η Ευρώπη χορεύει στους ρυθμούς του “Kill Bill”. Ευρωλίγκα και Πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια, ενώ την επόμενη χρονιά και ο τελευταίο άνθρωπος που αμφισβητεί τον αρχηγό του Ολυμπιακού, σωπαίνει.

Back to back” κατάκτηση του ευρωπαϊκού και το όνομά του γίνεται συνώνυμο του ηγέτη, του νικητή, του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ιστορίας των Πειραιωτών.

Με τον Ολυμπιακό θα κατακτήσει ακόμα ένα Διηπειρωτικό (2013) και δύο σερί πρωταθλήματα (2015, 2016). Ο ίδιος πιο σοφός και πιο ώριμος από ποτέ, μετατρέπει πλέον την λέξη ηγέτης σε συνώνυμο του Σπανούλη. Παράλληλα, δηλώνει ότι θα μείνει “για πάντα στο λιμάνι” και υπογράφει νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018 βάζοντας πλώρη για ακόμα περισσότερους τίτλους.

Αυτή η συνύπαρξη του Σπανούλη με τον Διαμαντίδη, έστω και σαν αντίπαλοι βοήθησε το άθλημα να πάει πιο μακριά, να μεγαλώσει. Βοήθησε ακόμη και στην καταπολέμηση του φανατισμού, με τους οπαδούς των δύο αιωνίων στους Τελικούς να σταματούν να βρίζουν οι μεν τον αρχηγό των δε.

Μπορεί στις επιλογές να μην υπάρχει λάθος και σωστό, όμως ο Σπανούλης μία μέρα σαν σήμερα πριν 6 χρόνια άλλαξε όλο το άθλημα στην Ευρώπη. Και αυτή ήταν η πιο σωστή επιλογή για το ίδιο το άθλημα…

Φωτογραφίες και βίντεο:

Όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό:

olympiacos-spanoulis-ipografi2010

Στις πρώτες του προπονήσεις με τον Ολυμπιακό:

spanoulis-prwti-proponisi-olympiacos

Ο πρώτος τίτλος το 2011:

spanoulis-olympiacos-kipello2011

Η Ευρωλίγκα του 2012:

spanoulis-euroleague-olympiacos

Το Πρωτάθλημα του 2012:

spanoulis-protathlima-olympiacos-koupa

Η Ευρωλίγκα του 2013:

spanoulis-olympiacos-euroleague2013

Το Διηπειρωτικό του 2013:

spanoulis-diipeirwtiko-2013-continential

Το Πρωτάθλημα του 2015:

spanoulis-olympiakos-aponomi

Το Πρωτάθλημα του 2016:

olympiacos-aponomi

Η “τελευταία” μάχη των κορυφαίων:

spanoulis-diamantidis

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…