Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Η ατομική βελτίωση είναι τα.. πόδια του τραπεζιού”

“Η ατομική βελτίωση είναι τα.. πόδια του τραπεζιού”

jota cuspinera

-jota cuspineraΟ Χότα Κουσπινέρα, θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο φετινό Διεθνές Σεμινάριο Ατομικής ΒελτίωσηςΜάκης Δενδρινός“, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουνίου στο κλειστό του Κοντόπευκου από τον ΣΕΠΚ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, ο 46χρονος τεχνικός ηγέτης της Φουενλαμπράδα, αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα της Basket League, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των ελλήνων προπονητών.

Αναλυτικά όσα είπε:

Είχατε μεγάλη επιτυχία με την ομάδα σας. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;
“Στον χαρακτήρα της ομάδας, την εργατικότητα της, στις καλές σχέσεις των παικτών και του προπονητικού τιμ. Δεν υπάρχει ποτέ το “ιδανικό” σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά το κλίμα ήταν πολύ καλό. Επίσης, τα καλά αποτελέσματα συνήθως σε βοηθούν να πετύχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μια και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση”.

Μπορείτε να περιγράψετε το ισπανικό πρωτάθλημα; Υπάρχουν συγκεκριμένες προπονητικές φιλοσοφίες;
“Η ισπανική είναι μια πολύ καλή λίγκα, η οποία λειτουργεί με τρεις διαφορετικές ταχύτητες: οι ομάδες της Ευρωλίγκας μαζί με τη Βαλένθια που είναι πολύ μακριά από τις υπόλοιπες και το να τις κερδίσεις συνιστά θαύμα. Η “μεσαία” τάξη, που έχει ταλαντούχους και αθλητικούς παίκτες που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Και μετά υπάρχει το γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία τους, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά.

Έχουμε διαφορετικούς προπονητές με διαφορετικά αγωνιστικά στιλ, όχι μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα. Μπορείς να βρεις τα πάντα. Στην άμυνα δεν συναντάμε ζώνες, αλλά υπάρχουν και λίγες ομάδες που παίζουν. Άλλες είναι πολύ επιθετικές στην άμυνα και άλλες είναι πιο παθητικές. Μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Στην επίθεση επικρατεί η pick & roll επίθεση. Επίσης, ο Σίτο Αλόνσο σύστησε έναν διαφορετικό τρόπο low-post επίθεσης (με screen και re-screen μακριά από τη μπάλα), το οποίο έχουν αντιγράψει πολλές ομάδες”.

Πώς ήταν η εμπειρία από τα παιχνίδια απέναντι στην Μπαρτσελόνα;
“Ήμασταν ένα μικρό ιστιοπλοϊκό που τα έβαλε με ένα υπερωκεάνιο. Απολαύσαμε την εμπειρία, αλλά δεν είχαμε πραγματικές ελπίδες για να τους κερδίσουμε. Στο πρώτο παιχνίδι χάσαμε 35 πόντους. Ίσως να μην πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αφού από μόνη της η συμμετοχή σας στα πλέι οφ ήταν ένα θαύμα. Στο γήπεδό μας αντέξαμε έως το ημίχρονο και εν συνεχεία η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε τα λάθη μας στην άμυνα και το γεγονός ότι βιαζόμασταν στην επίθεση, οπότε ξέφυγαν στο σκορ και χάσαμε με 16. Αλλά όπως είπα και πριν, για εμάς η συμμετοχή στα πλέι οφ ήταν σαν πάρτι, γιορτάσαμε μια σπουδαία σεζόν. Η ομάδα χτίστηκε για να αποφύγουμε τον υποβιβασμό”.

Έχετε αρκετούς έμπειρους παίκτες, αλλά και μερικούς ταλαντούχους (όπως ο Σμιτς). Σας αρέσει να δουλεύετε με νεαρούς;
“Μου αρέσει να δουλεύω με κάθε παίκτη που θέλει να δουλέψει σκληρά και να βελτιωθεί, ανεξαρτήτως ηλικίας”.

Πόσο σημαντική θεωρείται ότι είναι η ατομική βελτίωση ενός παίκτη;
“Η ατομική βελτίωση είναι τα.. πόδια του τραπεζιού. Χωρίς αυτά το τραπέζι δεν είναι χρήσιμο. Οπότε για εμένα είναι πολύ σημαντικό, αν και δεν είναι το μοναδικό. Το διάβασμα του παιχνιδιού, η γνώση του παιχνιδιού, η ομαδικότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Είναι ομαδικό το παιχνίδι, οπότε θα χρειαστεί καλή ατομική δουλειά για να βοηθάει κάθε παίκτης από τη μεριά του για το σύνολο”.

Έχετε άποψη για το ελληνικό μπάσκετ και τους Έλληνες προπονητές;
“Το ελληνικό μπάσκετ είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Ξέρω ότι είναι πολύ σκληρό σωματικά. Οι Έλληνες προπονητές είναι εξαιρετικοί και ορισμένοι από αυτούς κοουτσάρουν τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη“.

Ποια είναι η προπονητική σας φιλοσοφία; Υπάρχει κάποια φράση που χρησιμοποιείτε συχνά;
“Μου αρέσει να τρέχω με τις ομάδες μου. Μου αρέσει να προσαρμόζομαι, όμως, στις δυνατότητες των παικτών. Οπότε όλα εξαρτώνται από το ίδιο το υλικό. Τα plays που θα τρέχουμε στην επίθεση εξαρτώνται από αυτούς. Σπανίως χρησιμοποιώ άμυνα ζώνης και μου αρέσει να πιέζω την μπάλα. Μου αρέσουν επίσης οι παίκτες που καταλαβαίνουν πραγματικά το παιχνίδι”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νάνσυ Μητσοστέργιου
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…