Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα 29 χρόνια από το έπος του ’87 (pics, vids)

29 χρόνια από το έπος του ’87 (pics, vids)

galis old1

galis-old1

29 χρόνια συμπληρώθηκαν από την πιο “χρυσή” σελίδα του ελληνικού μπάσκετ. 14 Ιουνίου του 1987 και η Εθνική Ελλάδας γράφει ιστορία, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της Ευρώπης, στο Ευρωμπάσκετ του ΣΕΦ.

Η ομάδα του Κώστα Πολίτη επικράτησε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Σοβιετικής Ένωσης 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης κι ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν πανίσχυρη και κανένας δεν πίστευε πως η “γαλανόλευκη” θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση. Κι όμως, με μια μυθική εμφάνιση του Νίκου Γκάλη (40π.) στον τελικό, με δύο “χρυσές” βολές του Καμπούρη λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος και χάρη στο τελευταίο άστοχο σουτ του Γιοβάισα, η Εθνική Ελλάδας άφησε την Ευρώπη με… ανοιχτό το στόμα, στέλνοντας εκατομμύρια Έλληνες στα ουράνια.

Η δωδεκάδα της Εθνικής αποτελούταν από τους: Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου, Παναγιώτη Φασούλα, Αργύρη Καμπούρη, Μέμο Ιωάννου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Παναγιώτη Καρατζά, Νίκο Λινάρδο, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκο Σταυρόπουλο και τον Νίκο Φιλίππου.

galis-old

Ο Νίκος Γκάλης ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της Εθνικής ομάδας, βάζοντας την υπογραφή του στη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ. Ο “Θεός” σκόραρε 40 πόντους στον τελικό και αναδείχθηκε, φυσικά, MVP της διοργάνωσης αλλά και πρώτος σκόρερ με 296 πόντους!

Τέλος, αποτέλεσε μέλος της κορυφαίας πεντάδας μαζί με τους Παναγιώτη Φασούλα, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (ΕΣΣΔ), Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ) και Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία).

14/06/87 Ελλάδα – ΕΣΣΔ 103-101 (89-89 κ.α.)
ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
ΕΣΣΔ: Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (26/4)

Τα φώτα σε Ολυμπιακό και Περιστέρι Τέσσερα παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό π…