Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ “Γίνεται πόλεμος, αλλά θα δοθεί λύση”

“Γίνεται πόλεμος, αλλά θα δοθεί λύση”

chalvatzakis-aek-oaka-vraveusi-aslanidis-palaimachoi

Για πολλά και διάφορα μίλησε ο Γιώργος Χαλβατζάκης σε συνέντευξή του στο κανάλι TV100. O Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, τόνισε συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκα, όμως εκτιμά ότι θα δοθεί λύση. Ακόμα, αναφέρθηκε στα δικά του “πιστεύω” για τον ευρωπαϊκό “πόλεμο”, ενώ σχολίασε και την ανταγωνιστικότητα της Basket League.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα: “Μπορεί να μην συμμετέχει ελληνική ομάδα, πρέπει όμως να σταθούμε στην έντονη ελληνική παρουσία από άξιους εκπροσώπους του ελληνικού μπάσκετ. Περιμένω να παρακολουθήσουμε ένα ωραίο φάιναλ φορ, όλοι εκτιμούν ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Φενέρμπαχτσε είναι οι καλύτερες ομάδες”.

Για τη διαμάχη της ΦΙΜΠΑ με την Ευρωλίγκα: “Υπήρξαν πιέσεις. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι γίνεται ένας πόλεμος και βλέπουμε διάφορες φάσεις αυτής της έντονης διαμάχης. Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική, θα επέλθει η ηρεμία. Η ΦΙΜΠΑ κατέθεσε πρόσφατα μια πρόταση προς την Ευρωλίγκα, την οποία θεωρώ απολύτως σωστή και λογική. Βάσει αυτής, η Ευρωλίγκα σε συνεργασία με την Basketball Champions League θα έχει την ευθύνη της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης, ενώ η BSL (FIBA+ Λίγκες) σε συνεργασία επίσης με την Ευρωλίγκα θα διοργανώνει τη δεύτερη διοργάνωση, από την οποία οι πρώτες ομάδες θα προκρίνονται κάθε σεζόν στην Ευρωλίγκα. Ενδεχομένως σε αυτήν την διαμάχη να δούμε κι άλλα επεισόδια, εκτιμώ όμως ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Προσωπικά με ενδιαφέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και οι ελληνικές ομάδες. Να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο έχοντας άμεσα και έμμεσα οφέλη από την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε από το ξεκίνημα των διεργασιών που συντελούνται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ”.

Για τις δικές του θέσεις επί της διαμάχης: “Εχω δηλώσει ότι είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στα κλειστά συμβόλαια, στις κλειστές διοργανώσεις. Πιστεύω ότι καταστρέφουν τα εθνικά πρωταθλήματα. Θεωρώ λοιπόν απολύτως σωστή τη δομή και τις αρχές του Basketball Champions League.

Δεν μπορώ, όμως, να παραβλέψω την δουλειά που έχει επιτελέσει σε κορυφαίο επίπεδο η Ευρωλίγκα τα τελευταία 15 χρόνια. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψης, απλά τονίζω ότι είναι απαραίτητο να επικρατήσει η λογική. Γίναμε μάρτυρες επιπόλαιων ακραίων καταστάσεων, που δεν βοηθούν την επίλυση του προβλήματος, αλλά το γιγαντώνουν. Είναι λοιπόν αναγκαίο να υποχωρήσει η κάθε πλευρά για να επέλθει η ηρεμία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ως εκ τούτου θεωρώ ως βάση συζήτησης προς επίλυση του προβλήματος την τελευταία επιστολή της FIBA”.

Για το επίπεδο της Basket League ΣΚΡΑΤΣ: “Πριν την έναρξη της Basket League ΣΚΡΑΤΣ είχα προβλέψει ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών. Αυτό αποδείχθηκε στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, όπου μέχρι το τέλος της όλα ήταν ανοιχτά. Το ίδιο συναρπαστικά, όμως, είναι και τα πλέι οφ. Δεν είχαμε ακραίες καταστάσεις (επεισόδια στα γήπεδα), πράγμα που αποτελεί έναν από τους στόχους μας. Υπήρξε μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων σε σχέση με την περσινή σεζόν στην οποία είχε σημειωθεί ρεκόρ. Με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι φέτος έγινε ρεκόρ τουλάχιστον επταετίας, απολογισμός, όμως, θα γίνει στο τέλος του πρωταθλήματος.

Όταν αναφερόμαστε στον απολογισμό του πρωταθλήματος πρέπει να συνυπολογίσουμε την οικονομική κατάσταση στην χώρα. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το πρωτάθλημα ήταν συναρπαστικό σε επίπεδο ανταγωνισμού και αποτελεσμάτων, είδαμε την είσοδο νέων ιδιοκτητών όπως ο κύριος Λάσκαρης και ο κύριος Αγγελόπουλος, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην επιστροφή στο προσκήνιο παραδοσιακών δυνάμεων όπως ο Αρης και η ΑΕΚ. Το μήνυμα είναι ότι μπάσκετ επιστρέφει σε όλα τα επίπεδα”.

Για τις σχέσεις του ΕΣΑΚΕ με την Πολιτεία σε σύγκριση με τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο ποδόσφαιρο: “Με την Πολιτεία διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, ιδιαιτέρως με τον κ. Κοντονή με τον οποίον έχουμε καλή επικοινωνία. Ως πρόεδρος δεν θέλω να προσθέτω σκοτούρες στο μυαλό του Υπουργού. Γενικότερα στο μπάσκετ, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα”.

Για το αγωνιστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η σειρά των αγώνων Παναθηναϊκού-Αρη: “Πράγματι είναι αγώνες που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Να φανταστεί κανείς ότι πέρυσι τέτοιο καιρό υπήρχε έντονη αγωνία και στον ΕΣΑΚΕ για τη συμμετοχή του Αρη στο επόμενο πρωτάθλημα. Σήμερα όμως μιλάμε για το ενδεχόμενο πρόκρισης του στον τελικό. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Το πρωτάθλημα θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, όταν μειωθεί η ψαλίδα με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. Παρόντος του Νίκου Λάσκαρη, είναι ξεκάθαρο ότι ο Αρης έχει βρει τον δρόμο του, όπως επίσης και ότι έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις των ανθρώπων του αλλά και των φιλάθλων του”.

Για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των ομάδων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το παρελθόν: “Είναι αδύνατο να συγκρίνουμε εποχές μη λαμβάνοντας υπόψη μια χαρακτηριστική διαφορά. Πλέον ζούμε στην εποχή της έντονης οικονομικής κρίσης. Όπως προανέφερα, ο Αρης έχει βρει τον δρόμο του με τον Νίκο Λάσκαρη του οποίου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό. Στον ΠΑΟΚ, διαφαίνεται ότι ο μοναδικός τρόπος διαφοροποίησης των οικονομικών συνθηκών είναι η εμπλοκή του κ. Ιβάν Σαββίδη. Πραγματικά εύχομαι αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Ελπίζω παράλληλα, σύντομα να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας διότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο ελληνικό μπάσκετ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες έλευσης εταιριών στον χώρο του μπάσκετ. Επί τούτου θέλω να σημειώσω ότι αξίζει τον κόπο κάποιος να επενδύσει γιατί το μπάσκετ είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων με μοναδικές διακρίσεις διαχρονικά στο εξωτερικό, η δε προοπτική ανάπτυξης του μεσομακροπρόθεσμα είναι εξαιρετική”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Basket League: Γεμάτη ντέρμπι η 12η αγωνιστική! Το πρόγραμμα του διημέρου

Καθοριστική για τη συνέχεια του πρωταθλήματος είναι η 12η αγωνιστική, η οποία περιλαμβάνει…