Κεντρική Ψαγμένα Κούφιες απειλές

Κούφιες απειλές

eurobasket fiba logo

eurobasket-fiba-logo

psarakisΑν κάτι δεν εννοεί να μάθει εδώ και δεκαετίες η FIBA είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Γιατί πολύ απλά χθες υπέπεσε στο μέγιστο ολίσθημα και κατάφερε να βάλει αυτογκόλ από τα λίγα. Με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των ομάδων που αποφάσισαν να παίξουν στο EuroCup έφερε την πλειονότητα (για να μην πούμε όλους) τους φίλους του μπάσκετ απέναντί της.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα για να μην “τσιμπάτε” στους βαρύγδουπους τίτλους και δηλώσεις. Η FIBA είναι τόσο ανίκανη που πολύ απλά δεν θα πραγματοποιήσει ούτε μισή από τις απειλές ή τις τιμωρίες που μοίραζε απλόχερα χθες. Είναι τόσο ανίκανη που αντί να στείλει ένα συνολικό “φιρμάνι” σε όλους, έστελνε διαφορετικές επιστολές στην κάθε Ομοσπονδία! Απέκλεισε τον άμαχο πληθυσμό (Σλοβενία) από το Ευρωμπάσκετ του 2017, απείλησε σκληρά την Κροατία, πιο light Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία δίνοντας διορία μέχρι την Τετάρτη… Διαφορετικά θα τους αποκλείσει όλους. Και θα κάνει Ευρωμπάσκετ στη Βαντούζ του Λιχτενστάιν με τελικό Ανδόρα-Σαν Μαρίνο. Ολέ!

Οι παράγοντες που τη διοικούν εδώ και χρόνια είναι απλά ανήμποροι, άσχετοι και παντελώς ανίκανοι να συσπειρώσουν τον κόσμο του μπάσκετ γύρω τους. “Ξύπνησαν” μετά από λήθαργο 15 χρόνων και αποφάσισαν να πάρουν πίσω τα… κλεμμένα (Ευρωλίγκα), έφαγαν τα μούτρα τους με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο από την ελίτ των ομάδων, πήγαν με χλιδάτο όνομα διοργάνωσης (Champions League) να μαζέψουν τους… ιθαγενείς και κατάφεραν να πείσουν ελάχιστες… κανονικές ομάδες αφού οι περισσότερες της γύρισαν την πλάτη και τώρα καταφεύγουν στο ύστατο μέσο της απειλής. Να αναγκάσουν δηλαδή μέσω κούφιων απειλών, ομάδες να παίξουν στις διοργανώσεις της. Απειλώντας μάλιστα όχι τις “κακές” ομάδες αλλά τις Ομοσπονδίες τους με αποκλεισμό των Εθνικών ομάδων. Πονάει χέρι, κόβει κεφάλι δηλαδή. Ένα Όσκαρ διαπραγμάτευσης στους φωστήρες της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Πετάνε, δε, το μπαλάκι στις Ομοσπονδίες. Τιμωρείστε τις ομάδες σας, ζητάνε. Λες και η ΕΟΚ για παράδειγμα έχει τα κότσια να τιμωρήσει και να αποβάλει την ΑΕΚ και την κάθε ΑΕΚ. Εδώ γελάνε. Όπως γελάνε με την πρακτική της FIBA να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν απειλούμε τις Ομοσπονδίες για τις ομάδες που θα παίξουν στην Ευρωλίγκα αλλά για αυτές που θα παίξουν στο EuroCup. Και κάπου εκεί τερμάτισαν τη γραφικότητα.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ευρωλίγκα είναι το απαύγασμα της τελειότητας των διοργανώσεων. Γιατί απλά δεν είναι διοργάνωση αλλά εμπορική εταιρεία. Όποιος θέλει (και όχι με το ζόρι ή απειλές) γίνεται μέτοχός της και μετέχει στη διοργάνωσή της.

Το αφεντικό της εταιρείας, ο Τζόρντι Μπερτομέου, δεν είναι άγιος. Σε καμία περίπτωση. Το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ξέρουν πρόσωπα, καταστάσεις και κυρίως πρακτικές. Τα λάθη της διοργάνωσής του είναι πολλά μέσα στο χρόνο, αλλά από την άλλη όταν οι ιδιοκτήτες των 11 κορυφαίων κλαμπ στην Ευρώπη τον ακολουθούν πιστά υπογράφοντας 10ετή συνεργασία με την εταιρεία του δεν μας πέφτει λόγος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε Ψαγμένα

Δειτε επισης

National League 2 (1ος όμιλος): Τα αποτελέσματα των Play Off

Το πρώτο βήμα έκανε το Αιγάλέω. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα. Στον 1ο όμιλο, το Αιγάλεω…