Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο “Οι μάσκες έχουν πέσει”

“Οι μάσκες έχουν πέσει”

12596015 10207868526843582 37512306 n

odke-sunenteuxi-tupouΟ Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΟΔΚΕ), Ηλίας Καφφές, του Ποδοσφαίρου (ΟΔΠΕ), Ηλίας Καραμάνης, και της Πετοσφαίρισης (ΟΔΒΕ), Σταύρος Μαυρικίδης, παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΔΚΕ, με θέμα τον “ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ“.

Ο κ. Καφφές τόνισε κατά την εισαγωγική ομιλία του: “Είμαι αποφασισμένος να μιλήσω για όλα. Μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ έστειλαν μήνυμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Αν επιβεβαιωθούν τα μηνύματα, πρέπει να παραιτηθούν. Ζητώ την παραίτηση της ΚΕΔ! Αν δεν παραιτηθούν, οφείλει η ΕΟΚ να τους παραιτήσει.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Εμείς θα είμαστε σκληροί απέναντί τους, δεν θα είμαι εύκολος αντίπαλος. Κάποιοι, άλλωστε, μεγάλωσαν με διαφορετικές αξίες και πιστεύω.

Μπορείτε να παρατηρήσετε τη “λάσπη”, την οποία ρίχνουν προς το πρόσωπό μου. Θεωρώ πως η εξουσία είναι μόνο ευθύνη. Δεν αποσκοπώ σε κανένα προσωπικό όφελος, θέλω να έχω “καθαρή” τη συνείδησή μου, όταν εγκαταλείψω τον χώρο.

Το 2011, σε ένα προστάζ που κάναμε, η Λάρισα έστειλε τρεις διαιτητές, οι οποίοι -έπειτα από γραπτό (που ήμουν εγώ υπεύθυνος) κι αγωνιστικό διαγώνισμα- κόπηκαν.

Φέτος, ανέβηκαν 27 διαιτητές από την Α2 στην Α1. Όποιος έβριζε τον Καφφέ, ανέβαινε στην Α1. Δεν έχουμε ανάγκη από ύφος, αλλά από ήθος. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαιτητών είναι με το μέρος μας και, όπως είπε ο Πικάσο, “είμαστε αυτοί που καθαρίζουν τη σκόνη της ζωής τους“.

odke-synenteuxi-tupou1

Ο Πρόεδρος του ΟΔΒΕ, Σταύρος Μαυρικίδης, δε, ανέφερε: “Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η διαιτησία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα. Η σωστή επιμόρφωση κι η καλή φυσική κατάσταση είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας διαιτητής, ώστε σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του αθλήματος, αθλητές και προπονητές, να επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ολοκλήρωση ενός αγώνα, με δικαιοσύνη, χωρίς ακρότητες και στα πλαίσια του “fair play”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας κι εμείς, οι Ομοσπονδίες των τριών ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση), να συμμετέχουμε στον βαθμό που μας αναλογεί στη διαμόρφωση του νέου αθλητικού νόμου, καταθέτουμε τις δικές μας κοινές προτάσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, κυρίως, όμως, αποτελούν προϊόν μελέτης κι εμπειρίας πολλών ετών.

Είναι για εμάς μονόδρομος η ανεξαρτησία κι η αυτοδιαχείριση της διαιτησίας, αφού μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιμορφωθούν σωστά, να αξιολογηθούν δίκαια και να ορισθούν κάτω από διαφανείς και καθαρές διαδικασίες οι διαιτητές, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τους ικανότερους, που χωρίς δεσμεύσεις να διευθύνουν αγώνες”.

odke--synenteuxi-tupou2

Ο Πρόεδρος του ΟΔΠΕ, Ηλίας Καραμάνης, υποστήριξε: “Έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή, όχι ως διαιτητές, αλλά ως ποδόσφαιρο. Έχουν ανοίξει την “όρεξη” στο μπάσκετ και στο βόλεϊ, ώστε να κάνουν τα ίδια με το ποδόσφαιρο. Η “Δίκη της Δευτέρας” κάνει αναμετάδοση για τα όσα συμβαίνουν στην Ευελπίδων.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να δικαιωθούμε και να δούμε ένα σωστό ποδόσφαιρο. Λάθη γίνονται. Ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να μην επηρεάζεται από πουθενά, καθώς πόσο σωστό είναι να βαθμολογείται και να δικάζεται από το ίδιο όργανο;

Έχουν βγει τέσσερις αποφάσεις μέχρι στιγμής, που ζητούν να δοθούν τα χρήματα στους συνδέσμους, ενώ ακολουθούν άλλα δέκα δικαστήρια. Σε καμιά περίπτωση ο νομοθέτης δεν δίνει το δικαίωμα στην ΕΠΟ να νομοθετεί. Από το 2009 έχει πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια, προκειμένου να βελτιωθεί ο Αθλητικός Νόμος, ο οποίος είναι καλός, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ο κ. Ανδριανός (σ.σ.: πρώην υφυπουργός Αθλητισμού) το κατέθεσε και στη Βουλή.

Δεν τα προτείνουμε, για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αγώνων. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας για τα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας”.

Η -τωρινή- σχέση του κ. Καφφέ με τον κ. Βασιλακόπουλοvasilakopoulos-kaffes

Ο κ. Καφφές, υπογράμμισε αναφορικά με την -τωρινή- σχέση με τον κ. Βασιλακόπουλο: “Γνωριζόμαστε περίπου 20 χρόνια. Οι σχέσεις μας ήταν πολύ καλές. Από την πλευρά μου δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι παράγοντας παγκόσμια εμβέλειας. Συμφωνώ σε πολλά θέματα μαζί του, όπως στο ότι αθλητισμός είναι κοινωνικό προϊόν, καθώς και σε ζητήματα γύρω από το στοίχημα και το ντόπινγκ.

Τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να τις προσέχουμε και να μην τους προσβάλλουμε. Γιατί, όμως, δεν ρωτάτε τον ίδιο τι γνώμη έχει για μένα. Αυτός δεν εκθείαζε την ΟΔΚΕ και το τι έχει προσφέρει; Αυτός δεν έλεγε ότι είμαι το διαμάντι της διαιτησίας; Εγώ δεν λέω ότι έχει δώσει εντολές ο Βασιλακόπουλος. Η έλευση του Νέου Αθλητικού Νόμου, πάντως, τους έκανε (σ.σ.: ΕΟΚ) να θέλουν να διοικούν τη διαιτησία”.

Σχετικά, δε, με τα οφειλόμενα προς τους διαιτητές: “Δύο εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος προς τους διαιτητές. Αν μπορούσα να κάνω αγωγή στην ΕΟΚ, θα την έκανα, αλλά οι νομικοί μας εξήγησαν ότι μέλη μας είναι οι Ενώσεις κι όχι οι διαιτητές.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαιτητές που είναι αποφασισμένοι να κάνουν αγωγή κατά της ΕΟΚ, ακόμα κι αν δεν σφυρίξουν ξανά. Πρέπει οι διαιτητές να σταματήσουν να είναι χορηγοί της Ομοσπονδίας.

Αναζητούμε διαιτητές σε όλη την Ελλάδα, μορφωμένους, που να αγαπούν το άθλημα. Σε μια περίοδο κρίσης είναι αδύνατο να στείλεις ένα παιδί να κάνει ταξίδια και να του πεις ότι θα πάρει αργότερα τα χρήματα.

Δεν μπορεί να χρωστά η ΕΟΚ 2.000.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της (μαζί με τις χορηγίες) είναι 3.000.000 ευρώ”.

Για το αν έχει δεχθεί απειλές: “Έρχονταν -σε φιλικό επίπεδο- διαιτητές και μου έλεγαν ότι δεν σκέφτεσαι την οικογένειά σου, τα παιδιά σου και το σπίτι σου. Αυτές οι φιλικές παραινέσεις, μάλιστα, κορυφώθηκαν, με αποτέλεσμα να πάω στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας.

Εκεί δήλωσα πως, σε περίπτωση που πάθω κάτι, υπεύθυνοι θα είναι η ΕΟΚ, η ΚΕΔ κι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος δεν αναφέρει το όνομά του. Δημοσιογράφος που δεν αναφέρει το όνομά του, δεν είναι δημοσιογράφος”.

Αναφορικά, τέλος, με τον αν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή: “Του παρουσίασα τα έξοδα και του είπα να κόψει μερικά χρήματα από την επιχορήγηση, προκειμένου να λυθεί το θέμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έψαξαν πάρα πολύ και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για τις πληρωμές των διαιτητών, αλλά ένας γενικός. Εμπιστοσύνη, βέβαια, υπάρχει προς την Πολιτεία. Οι διαιτητές θα διεκδικήσουν δικαστικά τις οφειλές της Ομοσπονδίας”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Άρης – Κολοσσός 60-69

Με ηγέτη τον Μπραΐκοβιτς, ο Κολοσσός «λύγισε» τον Άρη. Ο Κολοσσός Ρόδου έχοντας στη θέση τ…