Η Λαμποράλ Κούτσα άφησε εκτός φάιναλ φορ τον Παναθηναϊκό για ακόμα μία χρονιά μετά τη σεζόν 2011-12. Οι Βάσκοι ήταν πολύ ανώτεροι από τους “πράσινους” και πήραν άνετα το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Βερολίνου, “σκουπίζοντας” (3-0) το “τριφύλλι”.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον ντροπιαστικό αποκλεισμό φέρει, φυσικά, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, “πληρώνοντας” δικαίως το μάρμαρο.
Πάμε να δούμε τα πεπραγμένα του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήρθε στην Ελλάδα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με την Εθνική Σερβίας στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Νωρίτερα, φυσικά, είχε φροντίσει να “χτίσει” το νέο “τριφύλλι”, επιλέγοντας να φέρει στον Παναθηναϊκό κυρίως συνεργάτες αλλά και παίκτες από την πατρίδα του (Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Πάβλοβιτς),
Το ξεκίνημα της εποχής Τζόρτζεβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού ήταν ιδανικό. Οι “πράσινοι”, στο ντεμπούτο του Σέρβου τεχνικού, πανηγύρισαν σπουδαίο διπλό στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας, “σφραγίζοντας” από νωρίς την κατάκτηση του ενός από τους τρεις στόχους της ομάδας.
Τη νίκη στο Κύπελλο διαδέχθηκε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία σε βάρος του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Οι “πράσινοι” επικράτησαν του αιωνίου αντιπάλου και στο ΟΑΚΑ για την 2η αγωνιστική της Basket League, με τον “Σάλε” να χαίρει της εμπιστοσύνης απάντων στον Παναθηναϊκό, από τη διοίκηση μέχρι τον κόσμο της ομάδας.
Τα πρώτα “σύννεφα” εμφανίστηκαν μετά το διασυρμό του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη από τη Μπαρτσελόνα και την ήττα από την άσημη Ζιελόνα Γκόρα για την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας και έμειναν πάνω από το ΟΑΚΑ καθ’όλη τη διάρκεια του πρώτης φάσης της διοργάνωσης. Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει στο Top 16 ως τρίτος του ομίλου του, επαναφέροντας προς στιγμήν την ηρεμία στις τάξεις της ομάδας.
Τα προβλήματα για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς επανεμφανίστηκαν, όμως, λίγες εβδομάδες μετά. Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε το μπάσκετ που μπορούσε, δεν έπειθε καθόλου με τις εμφανίσεις του και ήταν θέμα χρόνου να έρθουν ξανά τα αρνητικά αποτελέσματα.
Το ξεκίνημα του “τριφυλλιού” στο Top 16 ήταν αποκαρδιωτικό (1-3), ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στο ΣΕΦ στο παιχνίδι για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος τον Ιανουάριο και τότε ο Τζόρτζεβιτς βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο όλων.
Πολλοί θεώρησαν τον Σέρβο τεχνικό “τελειωμένο”, ωστόσο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να τον στηρίξει. Έβαλε το χέρι στην τσέπη για ακόμα μία φορά, έφερε τρεις νέους παίκτες μεσούσης της σεζόν στο “τριφύλλι”, ωστόσο ο Σάσα Τζόρτζεβιτς απέτυχε και πάλι.
Μπορεί ο Παναθηναϊκός να απέδωσε καλό μπάσκετ στις πρώτες μέρες του Ουίλιαμς, του Χέινς και του Χάντερ, μπορεί να κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Φάρο Κερατσινίου στον τελικό, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Η εικόνα του “τριφυλλιού” ήταν όλο και χειρότερη από αγώνα σε αγώνα και δεν έπειθε σε καμία περίπτωση τον κόσμο της ομάδας.
Και φτάσαμε… στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Λαμποράλ Κούτσα. Ο Σέρβος τεχνικός, όπως φάνηκε, δεν προετοίμασε καλά την ομάδα του, δεν κατάφερε να αλλάξει τη μέτρια εικόνα της και γνώρισε έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό από τους Βάσκους, οι οποίοι δεν ήταν και κανένα μεγαθήριο.
Ο κακός σχεδιασμός του καλοκαιριού
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε πολλά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να υποχρεώσει τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να βάλει το χέρι στην τσέπη και στα μέσα της χρονιάς, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα. Επέλεξε να πορευτεί με δύο “δεινόσαυρους” (Ραντούλιτσα, Κούζμιτς) στη θέση “5”, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής.
Οι αντίπαλες ομάδες “χτυπούσαν” ανελέητα τα αργά πόδια των ψηλών του Παναθηναϊκού, δημιουργώντας τρομερά και κυρίως άλυτα προβλήματα στην άμυνα της ομάδας. Η επιλογή του Κούζμιτς για δεύτερο πεντάρι ήταν κάκιστη και η απόκτηση ενός αθλητικού πενταριού ήταν επιτακτική.
Κάκιστη ήταν και η επιλογή του Σάσα Πάβλοβιτς, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ποτέ στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, καθώς αδυνατούσε να σκοράρει, ενώ δεν μπορούσε να μαρκάρει σχεδόν κανέναν αντίπαλο στην περιφέρεια. Κι όμως, ο Τζόρτζεβιτς είχε εμμονή με τον συμπατριώτη του, περιορίζοντας τον χρόνο συμμετοχής του Βλάντο Γιάνκοβιτς.
Ο Νίκος Παππάς και η σχέση του Τζόρτζεβιτς με τους υπόλοιπους Έλληνες παίκτες
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν τα πήγε καθόλου καλά στον τομέα της διαχείρισης των Ελλήνων παικτών του ρόστερ της ομάδας. Οι “μικροί” δεν πήραν ποτέ σοβαρό χρόνο συμμετοχής, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να είναι ο παίκτης που τέθηκε περισσότερο στο περιθώριο. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πήρε κάποια λεπτά συμμετοχής, αλλά σίγουρα δικαιούνταν περισσότερα, έχοντας μπροστά του τον Κούζμιτς. Όσο για τον Λευτέρη Μποχωρίδη, ο Έλληνας γκαρντ περίμενε να πάρει χρόνο συμμετοχής μετά την επιστροφή από το σοβαρό τραυματισμό του. Έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, αλλά ουδέποτε πήρε ξανά ευκαιρίες.
Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς δεν κέρδισε ουσιαστικά ποτέ την εμπιστοσύνη του Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός επέμενε αδικαιολόγητα στον Πάβλοβιτς, με τον Έλληνα φόργουορντ να μην βρίσκει χρόνο συμμετοχής. Όταν τον έριχνε στο παρκέ πάντως, ο Βλάντο ήταν αρκετά καλός (καλύτερος τουλάχιστον από τον Πάβλοβιτς), εκθέτοντας τον προπονητή του.
Και για το τέλος αφήσαμε το “καυτό” θέμα του Νίκου Παππά. Ο Έλληνας γκαρντ τέθηκε εκτός ομάδας από τον Φεβρουάριο με απόφαση του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μπορεί ο 26χρονος άσος να έχει κάνει λάθη, ωστόσο στον Σέρβο τεχνικό πιστώνεται το γεγονός πως δεν κατάφερε να κερδίσει τον παίκτη του, χάνοντας έναν από τα πιο ποιοτικά γκαρντ της ομάδας.
Ο “Σάλε”, μάλιστα, σε συνέντευξή του στη Nova, είχε ξεκαθαρίσει πως ο Παππάς δεν υπολογιζόταν για φέτος, ενώ δεν ήταν σίγουρο πως θα επέστρεφε στη δράση την επόμενη σεζόν. Τελικά, ο Σέρβος τεχνικός ήταν αυτός που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και μένει να δούμε τι θα γίνει με την περίπτωση του Έλληνα γκαρντ, ο οποίος είναι κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό.