Η πρώτη της σεζόν ως φοιτήτρια-αθλήτρια του Florida είναι καταπληκτική, καταφέρνοντας όχι μονάχα να βρει ρόλο στου Gators αλλά και να αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια τους. Η Ελεάννα Χριστινάκη, εντυπωσιάζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάτι που επιστεγάστηκε με την συμπερίληψη της στην κορυφαία πεντάδα των πρωτοετών της Περιφέρειας SEC, όπου βρίσκεται η ομάδα της.
Η 19χρονη διεθνής γκαρντ -που έχει μέτρησε 10.5 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο, κατά την κανονική διάρκεια των αγωνιστικών της υποχρεώσεων, στην πιο δύσκολη Περιφέρεια του κολεγιακού πρωταθλήματος, όπου οι Gators τερμάτισαν δεύτεροι. Highlights, της μέχρι τώρα πορείας της, το παραλίγο τριπλ-νταμπλ (14π.-10ρ.-9ασ.) ενάντια στο UCF και οι 22 πόντοι (ρεκόρ καριέρας) σε βάρος του Vanderbilt.
Σειρά παίρνει το τουρνουά της SEC, με τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στην March Madness να βρίσκεται στο τέλος αυτού. Η Χριστινάκη είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει κι εκεί κι, αναμφίβολα, έχει την ποιότητα για να πρωταγωνιστήσει στην πορεία πρωταθλητισμού της ομάδας της.
Το eBasket.gr επικοινώνησε με την Ελληνίδα αθλήτρια, η οποία μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από την ακαδημαϊκή, κι όχι μόνο, ζωή στις ΗΠΑ, τις διαφορές με την ελληνική πραγματικότητα και τις μεγάλες αποκλίσεις με τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού.
Η κουβέντα ξεκίνησε από την καθημερινότητα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού: “H ζωή στη Φλόριντα και σε ένα πανεπιστήμιο όπως το δικό μου, είναι σίγουρα πολύ απαιτητική και τα πάντα περιβάλλονται από οργάνωση” μας είπε η Χριστινάκη, για να προσθέσει: “Βρίσκεσαι συνεχώς υπό πίεση για να είσαι σε θέση να αποδόσεις σε υψηλό επίπεδο τόσο στα μαθήματα, όσο και στον αθλητισμό. Το κολέγιο πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας του και όταν νικάς, σίγουρα, περνάς καλά, όποτε το κλίμα της ομάδας είναι άριστο. Νομίζω ότι έχω προσαρμοστεί, πλέον, και το σημαντικό είναι ότι και αυτοί έχουν προσαρμοστεί σε έμενα, με αποτέλεσμα να έχουμε χτίσει καλή χημεία”.
Αρκετές φορές έχουν επισημανθεί οι διαφορές ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μπάσκετ. Πώς τις εκλαμβάνει, όμως, μια αθλήτρια που έχει βιώσει και τα δύο;
“Στην Ευρώπη σημείωνα στο μπλοκάκι μου τα 20 διαφορετικά συστήματα για κάθε παιχνίδι, ενώ στην Αμερική το σύστημα είναι ένα: “βάλε την μπάλα στο καλάθι με όποιον τρόπο μπορείς” επεσήμανε και συνέχισε: “Στην Αμερική το παιχνίδι βασίζεται πολύ περισσότερο στα αθλητικά προσόντα και όλα τα “λεφτά” είναι στο “ένας εναντίον ενός”. Ο ρυθμός είναι τόσο υψηλός που ακόμα θυμάμαι έντονα όταν στο πρώτο μου παιχνίδι είχα παίξει 25 λεπτά, ένιωθα λες και είχα παίξει 2 ώρες στην Α1!”.
Χαώδης η διαφορά (και) στον τομέα των εγκαταστάσεων, ένας τομέας που υστερεί η Ελλάδα (ανέκαθεν) σημαντικά: “Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα Ολυμπιακό Στάδιο ενώ στην Αμερική υπάρχει ένα σε κάθε πανεπιστήμιο, το όποιο υποστηρίζεται με πολλές τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές. Επίσης, οι εγκαταστάσεις συντηρούνται και βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση, συνεχώς” τόνισε η Χριστινάκη.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αγωνιστική της βελτίωση αλλά και τις βλέψεις της για το μέλλον: “Θεωρώ πως εξελίσσομαι όσο πιο γρήγορα και ποιοτικά θα μπορούσα και σε αυτό έχουν συμβάλει εξ ολοκλήρου οι Gators.
Το μέλλον μου είναι εδώ, στο πανεπιστήμιο μου, μέχρι να πάρω το πτυχίο μου και όσο πιο υψηλά βρίσκεται η ομάδα μου, τόσο το καλύτερο. Από εκεί και πέρα δουλεύω πολύ σκληρά και με απόλυτη συγκέντρωση για να ξεπερνάω κάθε μέρα τα όρια μου και να βρίσκομαι αξιοπρεπώς σε όσο πιο υψηλό επίπεδο γίνεται”.
Δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε τα καλύτερα και πολλές επιτυχίες τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.