Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Τσεντεβίτα – Παναθηναϊκός 60-78

Τσεντεβίτα – Παναθηναϊκός 60-78

gist cedevita panathinaikos

gist-cedevita-panathinaikos

Επιβλητικός και βελτιωμένος…
Ο Παναθηναϊκός “πέταξε” στο Ζάγκρεμπ για ένα παιχνίδι όπου το “πρέπει” της νίκης ήταν επιβεβλημένο αν ήθελε να συνεχίζει να ελπίζει σε πρόκριση του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, περνώντας σαν “τυφώνας” από το “Ντράζεν Πέτροβιτς“, διαλύοντας την Τσεντεβίτα με 78-60 και χρειάζεται τις επόμενες εντός έδρας νίκες κόντρα σε Εφές και Φενέρ, ώστε να ανασάνει ξανά με άνεση.

Οι “πράσινοι” πραγματοποίησαν μια από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) αμυντικές τους εμφανίσεις, ενώ ήταν αποτελεσματικοί και επιθετικά, χωρίς να φανερώσουν τις δυσλειτουργίες και τα κενά διαστήματα που τους χαρακτηρίζουν. Η επιβλητική νίκη ανήκει, καταρχήν, στον καταπληκτικό Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος σημείωσε 21 πόντους με τρομερά ποσοστά και δη 9/11 δίποντα και 3/3 βολές, έχοντας ακόμα 3 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ. Φανταστικός και ο Νικ Καλάθης που αποτέλεσε τον “ιθύνων νου”, μοιράζοντας 10 ασίστ και σημείωσε ισάριθμους πόντους (2/3 διπ.-2/2 τρ.), ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή (κυρίως αμυντικά) του Τζέιμς Γκιστ των 10 πόντων και 7 ριμπάουντ.

Εκ των γηπεδούχων, μοναδικός διακριθείς ήταν ο Φραν Πίλεπιτς, που είχε 16 πόντους με 4/7 τρίποντα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έλεγχε τον αγώνα από την αρχή. Με καλή άμυνα και επιθετική κυκλοφορία (6 ασίστ), που οδήγησε στο 66% μέσα από τη γραμμή του τριπόντου, καθώς και το γεγονός πως οι “πράσινοι” δεν επέτρεψαν δεύτερες επιθέσεις στους γηπεδούχους, διατήρησαν το προβάδισμα σε όλη την πρώτη περίοδο.

Η Τσεντεβίτα πλησίασε μια φορά στον πόντο (13-14 στο 8’) αλλά ακολούθησε μια βολή του Κούζμιτς και γκολ-φάουλ του Διαμαντίδη, ώστε να διαμορφωθεί το 18-13. Εξαιρετικά μελανό σημείο, το γεγονός πως οι Ραντούλιτσα και Κούζμιτς φορτώθηκαν από το πρώτο δεκάλεπτο με 2 φάουλ, έκαστος, κάτι που δεν στοίχισε, εν τέλει.

Το “τριφύλλι” άνοιξε τη διαφορά στους 7 πόντους (13-20) στην αρχή της δεύτερης περιόδου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά για να επανασυνδεθεί με το καλάθι. Απανωτά λάθη στις επόμενες επιθέσεις και ένα αντιαθλητικό του Διαμαντίδη στον Ουόκερ, χαρακτήρισαν τον αγώνα, με τους Κροάτες να μην καταφέρνουν να το επωφεληθούν, όντες άστοχοι (16-22 στο 15’).

Οι “πράσινοι” άσκησαν πίεση και δεν άφησαν ελεύθερα σουτ στους αντιπάλους τους, ενόσω βρίσκονταν με τον Φώτση στο “4” και τον Γκιστ στο “5”, μετουσιώνοντας τις καλές άμυνες τους σε μια διψήφια διαφορά (16-27 στο 16’) με πέντε σερί πόντους του Καλάθη, συμπεριλαμβανομένης μιας “βόμβας” από τα 8 μέτρα. Η “ψαλίδα” άνοιξε μέχρι και τους 17 πόντους (20-37 στο 19’) απόρροια της εξαιρετικής αμυντικής απόδοσης των “πρασίνων” (και κάποιων χαμένων εύκολων σουτ και λέι απ της Τσεντεβίτα) καθώς και της εκπληκτικής επιθετικής επίδοσης του Ραντούλιτσα, ο οποίος έκανε “πάρτι” στο ζωγραφιστό (36-60 στο 20′).

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο Παναθηναϊκός και μετά την ανάπαυλα. Παίρνοντας ώθηση από την άμυνα του, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με επιμέρους 10-2, εκτοξεύοντας τη διαφορά στους 25 πόντους (24-49 στο 24′). Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς είχαν τα ηνία του αγώνα χωρίς να αφήνουν τους γηπεδούχους να πιστέψουν στην ανατροπή. Η άμυνα συνέχισε να βρίσκεται σε υψηλά στάνταρ, με τον Ραντούλιτσα να παίρνει καλό βαθμό και σε αυτόν τον τομέα. Στην επίθεση ήταν απλώς άριστος, σκοράροντας ασταμάτητα, ανεξαρτήτως αντιπάλου, ενώ το τρίποντο του Φώτση ήταν αυτό που έδωσε δυσθεώρητες διαστάσεις στην “πράσινη” διαφορά (26-56 στο 26′).

Οι Κροάτες αντέδρασαν με επιμέρους 10-4, για να μειώσουν σε 60-36 (που ήταν και το σκορ της περιόδου), λόγω και της χαλάρωσης του Παναθηναϊκού, χωρίς να καταφέρουν κάτι παραπάνω καθώς ο Καλάθης μπλόκαρε τον Ουάιτ στο τελευταίο σουτ του δεκαλέπτου.

Η Τσεντεβίτα έριξε τη διαφορά κάτω από τους 20 πόντους (47-66 στο 33:30) αλλά ένα δύσκολο καλάθι του Πάβλοβιτς κι ένα τρίποντο του Φώτση επανέφεραν την ψαλίδα πάνω από το +20 (47-71 στο 35′), κόβοντας τον “βήχα” των γηπεδούχων. Διαδικαστικός ο χαρακτήρας μέχρι την κόρνα της λήξης, με τον “Σάλε” να δίνει χρόνο συμμετοχής (στο τελευταίο δίλεπτο) σε Μποχωρίδη και Παπαγιάννη, με τον τελευταίο να σκοράρει κιόλας.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 22-39, 36-60, 60-78.
ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ (Μρσιτς): Πούλεν 5 (1), Ουάιτ 4, Κάτιτς 2, Πίλεπιτς 16 (4), Ζγκάνετς 8, Ουόκερ 7 (2), Μουσα, Μπίλαν 9, Μαζάλιν 7, Γκόρντιτς, Αράποβιτς 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 6, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 21, Φελντέιν 8 (2), Διαμαντίδης 3, Γκιστ 10 (2), Καλάθης 10 (2), Παπαγιάννης 2, Κούζμιτς 8

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Η Όλγα και η Πέλυ οδήγησαν τον Άρη Χολαργού σε άνοδο στην Α2

Πρωταθλήτριες στην Α’ ΕΣΚΑ γυναικών η Όλγα Χατζηνικολάου και η Πελαγία Παπαμιχαήλ. Μ…