Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 76-71

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 76-71

calathes panathinaikos fener

calathes panathinaikos - fener

Ο Παναθηναϊκός δεν έλαμψε με την εμφάνιση του αλλά χάρη σε αρκετά ξεσπάσματα κατόρθωσε να επιβληθεί της Φενέρμπαχτσε με 76-71 και υποχρέωσε την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην πρώτη ήττα της στο Top 16 (7-1 ρεκόρ). Το “τριφύλλι” έφθασε, έτσι, τις τέσσερις διαδοχικές νίκες και μπορεί να κοιτάει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη δεύτερη θέση του ομίλου, χωρίς ωστόσο να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι “πράσινοι” παρ΄ότι έχτισαν διαφορές ασφαλείας στο τελευταίο δίλεπτο, τις “πέταξαν” στα “σκουπίδια” και επέτρεψαν στους Τούρκους να επιστρέψουν. Όμως, κάποιες καλές άμυνες και καθοριστικοί πόντου του Έλιοτ Ουίλιαμς, έκριναν την έκβαση του αγώνα.

Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ ήταν εξαιρετικός στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, σημειώνοντας 14 πόντους, ενώ καθοριστική συμβολή είχαν οι Τζέιμς Φελντέιν (8π.) και Αντώνης Φώτσης (6π.) που σημείωσαν καθοριστικά τρίποντα. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα σκόραρε μεν 13 πόντους, αλλά ήταν αποκαρδιωτικός στην άμυνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πόντων που πέτυχε η Φενέρ να προέρχεται από δικές του ολιγωρίες. Εκ των Τούρκων, κορυφαίοι ήταν οι Έκπε Ούντο (19π.-7ρ.) και Μπόμπι Ντίξον (16π.).

Η Φενέρ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε με 8-2, με δύο τρίποντα από Μπογκντάνοβιτς και Ντίξον. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε αρκετές ολιγωρίες στην άμυνα, ξεχνώντας αρκετούς παίκτες των Τούρκων, που σκόραραν ανενόχλητοι (6-12 στο 4’).  Ο Καλάθης και ο Κούζμιτς έδωσαν επιθετικές λύσεις στο τριφύλλι, το οποίο έφθασε κοντά στην πηγή σε αρκετές περιπτώσεις (10-12 στο 6’ και 12-14 στο 7’), χωρίς να πιεί νερό.

Οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν αποτελεσματικά τα αργά πόδια του Ραντούλιτσα, ο Ντίξον προκάλεσε ζημιά από μέση και μακρινή απόσταση, με αποτέλεσμα η Φενέρ να ολοκληρώσει την πρώτη περίοδο, ούσα μπροστά με 5 πόντους (15-20).

Η πλειοψηφία των επιθετικών επιλογών της Φενέρ είχαν ως στόχο τον Ραντούλιτσα, ο οποίος εξέθεσε επανειλημμένα την πράσινη άμυνα, ενώ επιθετικά η επιθετική εικόνα όλου του Παναθηναϊκού ήταν κακή, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -8 (20-28 στο 13’). Οι πράσινοι κατόρθωσαν να βγάλουν δύο καλές άμυνες, οι οποίες κατέληξαν σε δύο εντυπωσιακά καρφώματα, στον αιφνιδιασμό, του Ουίλιαμς ο οποίος ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ και μείωσε στους 2 πόντους (26-28 στο 15’).

Η είσοδος του Κούζμιτς έκλεισε την αμυντική τρύπα στο “5” και το τριφύλλι βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο καταφέρνοντας να προηγηθεί με 31-28 (στο 18’). Ο Ούντο –που είχε 11 πόντους στο πρώτο μέρος νικώντας διαδοχικά τον Ραντούλιτσα– έβαλε μπροστά την ομάδα του (31-33) αλλά ο Χέινς με τρεις βολές επανέφερε την πρωτοκαθεδρία στο στρατόπεδο της ομάδας του (34-33 στο 18:32). Ακολούθησε ένα τρίποντο του Ντατόμε κι ένα καλάθι του Γκιστ, που διαμόρφωσαν το 36-36 του πρώτου εικοσαλέπτου.

Διαδοχικές κακές άμυνες και επιθέσεις χαρακτήρισαν την εικόνα του Παναθηναϊκού στα πρώτα έξι λεπτά της επανάληψης. Οι Ούντο και Μπογκντάνοβιτς (τρίποντο) εκμεταλλεύτηκαν τις νωχελικές άμυνες του τριφυλλιού και η Φενέρ προηγήθηκε με 3 (42-45) προτού ο Καλάθης ισοφαρίσει, εκ νέου, με γκολ-φάουλ (45-45).

Ο Διαμαντίδης και ο Ουίλιαμς συνδυάστηκαν καλά στο πικ εν ρολ με τον Ραντούλιτσα και ο τελευταίος έδωσε διαφορά 5 πόντων (54-49 στο 28′) στην ομάδα του. Ο Ντίξον μείωσε στον πόντο (54-53 στο 29:30) και ο Σέρβος σέντερ διαμόρφωσε το 55-53 της τρίτης περιόδου, με 1/2 βολές).

Το τριφύλλι άνοιξε το τελευταίο δεκάλεπτο με τρίποντο του Φώτση, αλλά η Φενέρ απάντησε με φόλοου κάρφωμα του Βέσελι και τρίποντο του Μαχμούτογλου, ο οποίος τιμώρησε την πράσινη άμυνα που τον άφησε ελεύθερο (δις) στην περιφέρεια και το σκορ ισοσκελίστηκε ξανά (58-58 στο 33′).

Η συνέχεια ανήκε στο τριφύλλι, που έτρεξε επιμέρους 8-1 για να πάρει αέρα 7 πόντων (66-59). Αρχικά, ο Χέινς έκλεψε την μπάλα και κέρδισε φάουλ ενώ οι διαιτητές χρέωσαν με τεχνική ποινή τον “Ζοτς“. Ο Αμερικανός γκαρντ έβαλε τις τρεις βολές και ακολούθησε μια εναέρια συνεργασία Διαμαντίδη-Γκιστ, που κατέληξε σε κάρφωμα του τελευταίου, με το ΟΑΚΑ να σείεται.

Οι Τούρκοι πλησίασαν στους 4 (68-64 στο 35′), με τρίποντο του Μαχμούτογλου, αλλά ο Μπογκντάνοβιτς ήταν άστοχος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και ο Φώτσης τιμώρησε τους φιλοξενούμενους με ακόμα ένα τρίποντο-μαχαιριά (71-64 στο 36′).

Ο Ραντούλιτσα έκανε ό,τι “μπορούσε”… για να εξανεμιστεί η διαφορά του Παναθηναϊκού. Η Φενέρ χτυπούσε συνέχεια τον Σέρβο και ο Ούντο σκόραρε, ενώ ο Ντίξον χτύπησε από τα 6.75, για να μειώσει στον πόντο (72-71), 54 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Εν συνεχεία, όμως, ο Διαμαντίδης βρήκε ωραία τον Έλιοτ που σκόραρε κάτω από το καλάθι, ενώ μετά την κακή επίθεση της Φενέρ, έβαλε και τις δύο βολές για να κλειδώσει την υπόθεση νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-36, 55-53, 76-71.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινζ 6, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν 8 (2), Διαμαντίδης 6 (2), Γκιστ 8, Καλάθης 9, Κούζμιτς 6, Έλιοτ 14.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν, Ερσέγκ, Ούντο 19, Μαχμούτογλου 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 9 (3), Βέσελι 12, Κάλινιτς 2, Ντίξον 16 (2), Ντατόμε 7 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Κανονικά εντός δωδεκάδας ο Πετρούσεφ

Εντός δωδεκάδας ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Παλαού Μπλαουγκράνα την …