Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Νταρουσάφακα 82-79

Παναθηναϊκός – Νταρουσάφακα 82-79

miroslav raduljica pao darussafaka1

miroslav raduljica - pao - darussafaka

Μετά κόπων και βασάνων…
Ο Παναθηναϊκός δεν παρουσιάστηκε αισθητά βελτιωμένος αλλά κατόρθωσε να επιβληθεί της Νταρουσάφακα με 82-79 και να πανηγυρίσει τη δεύτερη νίκη του στου Top 16 της Ευρωλίγκα.

Η νίκη αποτελούσε υπόθεση “ζωής και θανάτου” για το “τριφύλλι” καθώς μια ενδεχόμενη ήττα θα έθετε εκτός στόχων από νωρίς το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Παρ’ ότι δυσκολεύτηκε πολύ και δεν έδειξε σημάδια βελτίωσης στα στοιχεία που παρουσιάζει από την αρχή της σεζόν, πήρε το θετικό αποτέλεσμα, απόρροια και του γεγονότος πως οι Τούρκοι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα αποτέλεσε το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο των “πρασίνων” σημειώνοντας 17 πόντους (7/14 διπ.-3/3 βολές), ενώ κατέβασε και 8 ριμπάουντ. Ο Νικ Καλάθης των 14 πόντων, 4 ριμπάουντ και 9 ασίστ, άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ, ενώ καθοριστική συμβολή είχε και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (12π.). Εκ της τούρκικης ομάδας, ο Τζαμόν Γκόρντον αποτέλεσε το “Α” και το “Ω”, σταματώντας στους 26 πόντους, με τον Λουκ Χαραγκόντι να ακολουθεί, έχοντας 18.

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε νωχελικό ξεκίνημα, υποπίπτοντας σε πολλά λάθη στην επίθεση, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Νταρουσάφακα και προηγήθηκε με 5 πόντους (4-9), μετά από τέσσερα λεπτά αγώνα. Οι πράσινοι έβγαλαν καλές άμυνες αλλά στην επίθεση τα παιδαριώδη λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και η ψαλίδα άνοιξε στους 7 πόντους (5-12 στο 6’) με τον Χαρανγκόντι να σημειώνει το δεύτερο του τρίποντο (2/2).

Η αμυντική συγκέντρωση του τριφυλλιού μειώθηκε, στη συνέχεια, χαρίζοντας εύκολα καλάθια στον Ερντέν και αμαρκάριστα σουτ  στους συμπαίκτες του, οι οποίοι διατηρούσαν την ομάδα τους σε θέση οδηγού μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (16-21). Ο Ραντούλιτσα αποτέλεσε το επιθετικό αντίβαρο της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς, σημειώνοντας 6 πόντους (3/5 διπ.) στο εναρκτήριο δεκάλεπτο.

Οι πράσινοι ξεκίνησαν τη δεύτερη περίοδο με σερί 7-0 -ύστερα από καλάθι του, γκολ-φάουλ του Πάβλοβιτς και ωραία ενέργεια του Παππά στο λόου ποστ- για να περάσουν μπροστά (23-21 στο 12’). Δεν κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι περισσότερο καθώς οι Τούρκοι απάντησαν γρήγορα (23-27 στο 13’) και συνέχισαν να ελέγχουν τον ρου της αναμέτρησης, απόρροια της δυσλειτουργικής εικόνας του Παναθηναϊκού στην επίθεση και των αμυντικών ολιγωριών, που επέτρεπαν σουτ υπό καλές προϋποθέσεις στους αντιπάλους τους.

Το τριφύλλι αντέδρασε και παίρνοντας φόρα από την άμυνα του, χτύπησε στον αιφνιδιασμό (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα) για να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία (32-30 στο 17’).

Ο Γκόρντον ισοφάρισε (32-32 στο 17:30), ο Γιάνκοβιτς έχασε τη δεύτερη βολή –στη συνέχεια- αλλά ο Ραντούλιτσα μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και έσπρωξε τη μπάλα στο καλάθι κερδίζοντας και το φάουλ, για να ολοκληρώσει το έμμεσο τρίποντο και να βάλει την ομάδα του μπροστά με 4 (36-32 στο 18’). Λίγο αργότερα, ακολούθησε ένα τρελό τρίποντο του Φώτση και ένα του Καλάθη, τα οποία έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη μεγαλύτερη του διαφορά (42-34 στο 19’) μέχρι εκείνο το σημείο. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το τριφύλλι να διατηρεί μια απόσταση 4 πόντων (42-38).

O Παναθηναϊκός κυριάρχησε στους αιθέρες κατά το πρώτο μέρος μαζεύοντας 19 ριμπάουντ (έναντι 11), εκ των οποίων τα 10 επιθετικά (!), μην επιτρέποντας κανένα στους Τούρκους, αλλά δεν κατόρθωσε να μεταφράσει αυτή την υπεροχή του σε μια πιο ευρεία διαφορά.

Το τρίποντο του Φελντέιν και το καλάθι του Γιάνκοβιτς αύξησαν τη διαφορά στο +9 (47-38 στο 21:30), αλλά και πάλι ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξεφύγει. Ο Χαρανγκόντι ήταν ζεστό και απάντησε μα ανάλογο σερί (47-43 στο 23’), οι Φελντέιν και Γιάνκοβιτς με δύο τρίποντο διατήρησαν σε απόσταση ασφαλείας την ομάδα τους (53-46 στο 25’), αλλά οι Ρέντινγκ και Γκόρντον πλήρωσαν το τριφύλλι με το ίδιο νόμισμα (53-49).

Οι αμυντικές περιστροφές των γηπεδούχων ήταν εξαιρετικές αργές με αποτέλεσμα η Νταρουσάφακα να βρίσκει αμαρκάριστα σουτ, ενώ ακολούθησε και την πεπατημένη των υπολοίπων αντιπάλων του Παναθηναϊκού, φέτος,  χτυπώντας αποτελεσματικά στα αργά πόδια του Ραντούλιτσα και πλησίασε στον πόντο (59-58 στο 28’), μετά από δύο βολές του Χαρανγκόντι εξαιτίας αντιαθλητικού που χρεώθηκε ο Γιάνκοβιτς. Στην επόμενη φάση στο ίδιο σφάλμα υπέπεσε και ο Ουίλμπεκιν, ο Καλάθης έβαλε και τις δύο βολές (61-58), ενώ αυτός διαμόρφωσε το 63-58 (στο 29:20) της τρίτης περιόδου.

Οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν εις διπλούν από τα 6.75μ. (με Γκόρντον και Μαρκοϊσβίλι) για να μειώσουν σε 65-64, με το “καλημέρα” της τέταρτης περιόδου, αναγκάζοντας τον “Σάλε” να καλέσει τάιμ άουτ. Οι “πράσινοι” στάθηκαν αρκετά τυχεροί καθώς παρ’ ότι επέτρεψαν πολλά αμαρκάριστα τρίποντα στους Τούρκους (χαρίζοντας δεύτερες και τρίτες επιθέσεις), αλλά δεν το “πλήρωσαν“. Αντιθέτως, ο Καλάθης ήταν εύστοχος και εν συνεχεία έβγαλε μια ωραία άλεϊ-ουπ πάσα στον Γκιστ για το 70-66 (στο 33′).

Ο Πάβλοβιτς έδειχνε εξαιρετική αυταπάρνηση στην άμυνα ωθώντας σε βήματα τον Πρέλντζιτς και κλέβοντας την μπάλα από τον Ερντέν, αλλά το “τριφύλλι” δεν το επωφελήθηκε για να ξεφύγει και να “καθαρίσει” το ματς. Η αστοχία ήταν σε υψηλά επίπεδα εκατέρωθεν και τα λάθη είχαν την τιμητική τους, αλλά η Νταρουσάφακα βρήκε τον τρόπο να πλησιάσει στο -1 (72-71 στο 36′) με τρίποντο του Ουίλμπεκιν.

Η εμμονή των “πρασίνων” στο μακρινό σουτ δεν απέδιδε καρπούς σε καμία περίπτωση αλλά οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς δεν έβρισκαν τρόπο να απειλήσουν διαφορετικά. Αντιθέτως, οι Τούρκοι τα κατάφερναν από μακριά και πέρασαν, μετά από ώρα, σε θέση οδηγού (72-74 στο 38′).

Ο Ερντέν κέρδισε το 4ο φάουλ του Ραντούλιτσα αλλά δεν το μετουσίωσε σε πόντους, αστοχώντας και στις δύο βολές, ενάμισι λεπτό πριν το τέλος. Ο Καλάθης, από την άλλη, έβαλε μόνο τη μία (75-74), όμως ο Παναθηναϊκός δεν το πλήρωσε βγάζοντας την άμυνα, με το χρονόμετρο να δείχνει 47,7″ μέχρι την κόρνα της λήξης. Ο Ραντούλιτσα, εν συνεχεία, νίκησε για ακόμα μια φορά την άμυνα της τούρκικης ομάδας και έδωσε προβάδισμα 3 πόντων (77-74) στο “τριφύλλι”, 29″ πριν την ολοκλήρωση του αγώνα.

Ο Γκόρντον πέτυχε ένα εξαιρετικά δύσκολο λέι απ, μπροστά από τα υψωμένα χέρια του Γκιστ (77-76 στο 39:40) και το παιχνίδι πήγε στις ειδικές καταστάσεις και τη ρουλέτα των βολών. Ο Φελντέιν έβαλε και τις δύο, ο Ουίλμπεκιν ήταν κατά το ήμισυ εύστοχος -μετά από δίχως λογική φάουλ του Γιάνκοβιτς- ο οποίος πήρε το “αίμα” του πίσω κλειδώνοντας τη νίκη της ομάδας του με 2/2 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (81-77).

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 42-38, 63-58, 82-79.
Διαιτητές: Λαμόνικα – Περούγκα – Κολιένσιτς.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Γιάνκοβιτς 12 (1), Φώτσης 8 (2), Ραντούλιτσα 17, Παππάς 4, Φελντέιν 9 (2), Γκιστ 9, Καλάθης 14 (2), Κούζμιτς 2.
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 4 (1), Ρέντινγκ 5 (1), Ερντέν 11, Μαρκοϊσβίλι 5 (1), Αλντεμίρ, Γκόρντον 26 (4), Αρσλάν, Σλότερ, Χαρανγκότι 18 (4), Μπιέλιτσα 7, Πρέλντζιτς 3 (1).

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…