Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Λαμποράλ Κούτσα – Ολυμπιακός 76-82

Λαμποράλ Κούτσα – Ολυμπιακός 76-82

233723

laboral-kutxa-olympiacosΣπανούλης, Μάντζαρης, Χάντερ και 2/2…
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Βιτόρια με σκοπό να πάρει εκδίκηση από τη Λαμποράλ, για την ήττα που είχε γνωρίσει στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα. Οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάστηκαν κάτι παραπάνω από συγκεντρωμένοι και σοβαροί σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης κι έφθασαν στη νίκη με σκορ 76-82.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδος ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ΟΜΑΔΑ. Ανήμερα του Αϊ Γιάννη οι “ερυθρόλευκοι” απέδειξαν, και επί του πρακτέος, πως σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν για ακόμα μία φορά διαβασμένος στο έπακρο και προετοίμασε την ομάδα του μέχρι κεραίας. Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε σημαντικά τρίποντα σταματώντας στους 19 πόντους, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκανε τα πάντα στο παρκέ (14π., 3/4 τριπ., 2 κλεψ.), ενώ ο Οθέλο Χάντερ (17π.) ήταν ασταμάτητος στο “ζωγραφιστό”.

Η Λαμποράλ έπαιξε αλλιώς τους Πειραιώτες στην άμυνα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Της βγήκε μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την επαφή της με το σκορ. Κορυφαίος όλων ο Μάικ Τζέιμς με 16 πόντους.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στη Βιτόρια, με τη Λαμποράλ να μπαίνει δυνατά στο παρκέ και να ανοίγει το σκορ με τον Ντάριους Άνταμς στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα του παιχνιδιού. Ο Μιλουτίνοφ χρεώθηκε πολύ γρήγορα δύο φάουλ, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να τον αποσύρει άμεσα και να βάζει στο παιχνίδι τον Οθέλο Χάντερ. Το πρώτο καλάθι των “ερυθρολεύκων” ήρθε δυόμισι λεπτά από την έναρξη μέσω τριπόντου του Πρίντεζη (4-3).

Ο Ολυμπιακός έφθασε στην ισοφάριση, έπειτα από πολύ καλή άμυνα και καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη (7-7). Ένα λεπτό αργότερα ο Βαγγέλης Μάντζαρης έβαλε μπροστά την ελληνική ομάδα ευστοχώντας στο δεύτερο τρίποντό του (7-10). Το πιο σημαντικό στοιχείο της αναμέτρησης σε αυτό το σημείο ήταν η ανατροπή του μομέντουμ, καθώς οι Πειραιώτες βρήκαν τα πατήματά τους και πήραν τα ηνία του ματς. Ο Οθέλο Χάντερ έστειλε τη διαφορά στους 4, ύστερα από γκολ-φάουλ που κέρδισε. Δύο λεπτά μετά, ο ίδιος παίκτης, έστειλε τη διαφορά στους 8 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (12-20). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Γιάννη Μπουρούση να ευστοχεί σε 2 ελεύθερες βολές και τον Ολυμπιακό στο +6 (18-24).

Η δεύτερη περίοδος βρήκε τους “ερυθρόλευκους” στο τιμόνι. Βέβαια, η Λαμποράλ μπήκε με διάθεση να ανατρέψει την κατάσταση. Ο Τιγί μείωσε στους 6 κερδίζοντας, μάλιστα, και το φάουλ χωρίς να ευστοχήσει στη συμπληρωματική βολή. Ο Δημήτρης Αγραβάνης σημείωσε τρίποντο 2 λεπτά αργότερα, δίνοντας το μήνυμα πως η ομάδα του δεν είχε τη διάθεση να χάσει το προβάδισμα. Η Λαμποράλ προσπάθησε να πάει το παιχνίδι στην επαφή και το σχέδιο της ήταν άκρως επιτυχημένο. Οι Βάσκοι πήγαν στις μπόνους βολές από το 4ο μόλις λεπτό του δευτέρου δεκαλέπτου.

Οι βολές έφεραν τους γηπεδούχους στους 3 πόντους, ενώ ο Μάικ Τζέιμς πήγε το σκορ στον πόντο (28-29). Η ομάδα του κόουτς Σφαιρόπουλου έψαξε σκορ και τελικά το βρήκε με τους Μάντζαρη και Πρίντεζη (28-35). Αυτό που έκανε τον Ολυμπιακό να ανεβάσει την απόδοσή του ήταν για ακόμα μία φορά η άμυνα του, μέσα από την οποία έβγαλε αρκετές αντεπιθέσεις. Δύο βολές του αρχηγού, Βασίλη Σπανούλη, έφθασαν τη διαφορά στους 9 για πρώτη φορά στο παιχνίδι, τρία λεπτά πριν από την κόρνα του ημιχρόνου. Η διαφορά άγγιξε και τους 10 πόντους ένα λεπτό αργότερα, με τον “Kill Bill” να σημειώνει το πρώτο του τρίποντο στη βραδιά (32-42). Στην “αυλαία” του  ημιχρόνου ο Ολυμπιακός βρέθηκε μπροστά με 9 πόντους με το σκορ στο 34-43.

Βασικά στοιχεία αυτού του πρώτου ημιχρόνου ήταν, κυρίως, το σκεπτικό της Λαμποράλ να φθείρει του “ερυθρόλευκους”, η “σκυλίσια” άμυνα των Στρόμπερι κι Όντομ, αλλά και το γεγονός ότι παρακολουθήσαμε έναν Ολυμπιακό πιστό στο πλάνο του, που δεν έδωσε πατήματα στους Βάσκους να βρουν ρυθμό.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με κάποιες αναγνωριστικές κινήσεις κι επιλογές. Ο Γιώργος Πρίντεζης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και σημείωσε 7 συνεχόμενους πόντους, στέλνοντας την ομάδα του στο +14 (36-50). Η άμυνα της ελληνικής ομάδας διέλυε κάθε επιθετικό πλάνο του Περάσοβιτς, ο Χάντερ “έκανε πλάκα” στο ζωγραφιστό (τρίτο γκολ – φάουλ) κι η “μηχανή” του Γιάννη Σφαιρόπουλου ρόλαρε, βγάζοντας μεγάλη ένταση (38-55).

Η Λαμποράλ, από μέρους της, δεν ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί. Ο Τιγί τεσσεράμισι λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου σημείωσε γκολ – φάουλ, με τον Μπλάζιτς να κλέβει λίγο αργότερα από τον Όντομ και να ρίχνει τη διαφορά στους 8 (47-55). Οι γηπεδούχοι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και πλησίασαν στους 6 (49-55). Εκεί ακριβώς πήρε το όπλο του ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος με μεγάλο τρίποντο έδωσε τους πόντους ψυχολογίας που τόσο χρειαζόταν η ομάδα του (49-47).

Το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά. Ο Μάικ Τζέιμς πέτυχε τρίποντο μπροστά στον Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο δεύτερος απάντησε στην αμέσως επόμενη φάση με δικό του σουτ από την περιφέρεια (54-62). Ο Τζέιμς, ο αστάθμητος παράγοντας της Λαμποράλ, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο κι ευστόχησε στην εκπνοή του χρόνου διαμορφώνοντας το σκορ στο 56-62.

Η Λαμποράλ είχε βρει ρυθμό, είχε θέληση, αλλά βρήκε πάνω στον Βασίλη Σπανούλη. Ο “Kill Bill” σημείωσε νέο τρίποντο στην έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου και διεύρυνε τη διαφορά στο +9. Οι Πρωταθλητές Ελλάδος πήγαν ξανά σε διψήφια διαφορά πόντων, καθώς ο Σον Τζέιμς σημείωσε καλάθι και φάουλ στο δεύτερο λεπτό της 4ης περιόδου (56-68). Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, υπήρξαν ορισμένες αμφισβητούμενες φάσεις και το ματς κινούνταν ξεκάθαρα όπως ακριβώς το ήθελε ο Ολυμπιακός.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης συνέχισε να δίνει σημαντικές βοήθειες στους Πειραιώτες. Ευστόχησε σε νέο τρίποντο πέντε λεπτά πριν από το τέλος κι έφθασε τη διαφορά στο +15 (60-75). Οι Βάσκοι προσπάθησαν να μειώσουν και κατάφεραν να φτάσουν στους 9, έπειτα από δύο βολές του Μπουρούση (67-76). Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου όσο περνούσε ο χρόνος καθιστούσαν σαφές πως δεν έχαναν, οι γηπεδούχοι έκαναν ορισμένα λάθη κι όλοι περίμεναν το τέλος. Τους τελευταίους πόντους του αγώνα σημείωσε ο Γιάννης Μπουρούσης με δύο ελεύθερες βολές. Τελικό σκορ 76-82.

Οι διαιτητές: ΜΠΕΛΟΣΕΒΙΤΣ – ΜΠΟΛΤΑΖΕΡ – ΛΑΤΙΣΕΒΣ.
Τα δεκάλεπτα: 18-24, 34-43, 56-62, 76-82.
ΛΑΜΠΟΡΑΛ (Περάσοβιτς): Τζέιμς 16 (1), Κοσέρ 7 (1), Πλάνινιτς 2, Σεγκέλια 7, Χανγκά 7 (1), Μπουρούσης 12, Μπλάζιτς 7 (1), Ντιόπ 4, Τιγί 7, Άνταμς 5 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): ‘Οντομ, Τζέιμς 7, Χάντερ 17, Παπαπέτρου 1, Σπανούλης 19 (3), Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 15 (1), Αγραβάνης 5, Μάντζαρης 14 (3), Χάκετ 4, Αθηναίου.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χρήστος Κολλάρος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Εκτός και ο Λεσόρ

Εκτός και ο Λεσόρ με Περιστέρι. Ο Ματίας Λεσόρ έμεινε τελευταία στιγμή εκτός από τον αγώνα…