Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Στο τέλος χάνει ο ΠΑΟΚ…

Στο τέλος χάνει ο ΠΑΟΚ…

paok proponisi eurocup1

paok-proponisi-eurocup1

Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση χθες (14/12) στο ΟΑΚΑ, έφθασε τον Παναθηναϊκό στα όρια του και λίγο έλειψε να πετύχει ένα αναπάντεχο “διπλό”. Όμως, έχασε την ψυχραιμία του στα τελευταία λεπτά, αστοχώντας σε κρίσιμες βολές και σουτ, τα οποία ο Παναθηναϊκό; τιμώρησε και διατήρησε το αήττητο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ φθάνει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό. Αν μπορούσαμε να παραφράσουμε την ιστορική ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ για τους Γερμανούς στο ποδόσφαιρο, τότε θα λέγαμε πως “το μπάσκετ είναι ένα άθλημα, στο οποίο παίζουν 10 παίκτες και στο τέλος πάντα… χάνει ο ΠΑΟΚ“.

Και εξηγούμαστε (για να μην παρεξηγούμαστε). Σε αρκετά παιχνίδια, φέτος, έχει παρουσιαστεί εκπληκτικός στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έχει κοντράρει μεγάλους αντιπάλους στα ίσα αλλά στο τέλος εμφανίζεται λιγόψυχος και δεν μετουσιώνει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του σε θετικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ντέρμπι με τον έτερο “αιώνιο”, Ολυμπιακό, στην Πυλαία. Βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 11 πόντους (17-28), όμως βρήκε τον τρόπο να φέρει τα πάνω κάτω και να πάρει τον έλεγχο του αγώνα και προηγούνταν με 3 πόντους (86-83), 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Όμως, έχασε μια κρίσιμη βολή και ο Χάκετ έβαλε το σουτ που οδήγησε το ματς στον έξτρα χρόνο (87-87) και τη νίκη στα χέρια των “ερυθρολεύκων“, εν τέλει (104-99).

Ανάλογη περίσταση και στο ματς της Πάτρας, ενάντια στον Απόλλωνα. Οι “ασπρόμαυροι” είχαν χτίσει διαφορά 9 πόντων (32-41) στην τρίτη περίοδο, την οποία δεν διατήρησαν αλλά έδειχναν να κρατούν το ματς στα χέρια τους καθώς δύο λεπτά πριν το τέλος ήταν μπροστά με 66-62. Χαμένα σουτ, κακές άμυνες και το ροζ φύλλο κατέληξε στο συγκρότημα του Κώστα Μέξα (69-68). Απόρροια ολιγωρίας στην άμυνα που επέτρεψε στον Ντέβον Σάντλερ να μαζέψει το επιθετικό ριμπάουντ και να σκοράρει στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του “δικεφάλου“. Η εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Σζολνόκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “αυτοκτονία” για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Είχε καταφέρει να χτίσει διαφορές 16 πόντων (40-24, 47-31) στο τρίτο δεκάλεπτο αλλά στο τέταρτο επήλθε μπλακ άουτ. Δέχθηκε επιμέρους 37-14 (!) και ακόμα μια νίκη “γλίστρησε” μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ (78-69).

Επειδή η σύμπτωση παύει να είναι τέτοια όταν επαναλαμβάνεται, ο Σούλης Μαρκόπουλος οφείλει να εστιάσει περισσότερο σε αυτό το πρόβλημα της ομάδας του. Μπορεί να έγιναν λάθη στον σχεδιασμό, αλλά οι διορθωτικές κινήσεις τα έχουν, εν μέρει, επουλώσει. Όμως, το φαινόμενο της “θόλωσης” των παικτών όταν το παιχνίδι κρέμεται σε μια κλωστή και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που καθορίζουν τη νίκη, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ειδάλλως η χρονιά θα έχει αρνητική τροπή για τους “ασπρόμαυρους“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…