Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Σπερς: Οι κλασάτοι του ΝΒΑ

Σπερς: Οι κλασάτοι του ΝΒΑ

parker leonard green aldridge spurs

parker-leonard-green-aldridge-spurs

Ενόσω το μυθικό σερί των Ουόριορς βρισκόταν εν εξελίξει, όλα τα φώτα ήταν -αναπόφευκτα και δικαιολογημένα- στραμμένα πάνω τους. Τόσο για το γεγονός πως έγραφαν ιστορία όσο και για το ότι το έκαναν παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ, διαθέτοντας τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη, αυτήν τη στιγμή, στις τάξεις τους.

Παράλληλα, όμως, κανείς δεν έχει δώσει την αρμόζουσα προσοχή στην πορεία που διαγράφουν οι Σπερς. Το συγκρότημα του Γκρεγκ Πόποβιτς διαθέτει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα (21-5) και μετά τη χθεσινή τους εκκωφαντική νίκη (118-81) σε βάρος των Τζαζ, είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη διαφορά στις νίκες. Συγκεκριμένα έχουν, συνολικά, σημειώσει 342 πόντους περισσότερους από τους αντιπάλους τους, ξεπερνώντας τους Ουόριορς, που έχουν μείνει στο +327. Αμφότεροι βρίσκονται με διαφορά μπροστά από τους τρίτους Θάντερ, του +167.

Τα “σπιρούνια” προσέθεσαν στο δυναμικό τους έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) πάουερ φόργουορντ του ΝΒΑ και δη τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Έναν παίκτη με πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο, που μπορεί να σκοράρει από κοντινή και μέση απόσταση, από το λόου ή το χάι ποστ και να κατεβάζει ριμπάουντ με τη “σέσουλα”. Παρ’ όλα αυτά ο τομέας στον οποίο οι Σπερς έχουν εμφανιστεί τρομακτικά αποτελεσματικοί, είναι η άμυνα.

aldridge-duncan-spurs

Το Σαν Αντόνιο δέχεται μόλις 87.9 πόντους ανά παιχνίδι ενώ η αμυντική τους αποτελεσματικότητα (defensive efficiency), δηλαδή οι πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές, στο 91.8. Αμφότερες αποτελούν τις κορυφαίες επιδόσεις στον “μαγικό κόσμο“. Ακόμη, απόρροια της τρομερής αμυντικής τους λειτουργίας είναι το γεγονός πως κρατούν τους αντιπάλους τους στο 41.8% εντός παιδιάς (δεύτεροι πίσω από τους Μπουλς) και μόλις στο 30.6% από το τρίποντο (κορυφαίοι στο ΝΒΑ).

Τέλος, δεν επιτρέπουν στις αντίπαλες ομάδες να έχουν πολλαπλές επιθέσεις, λειτουργώντας άριστα στα box out καθώς επιτρέπουν μόνο 8.7 επιθετικά ριμπάουντ (προηγούνται οριακά οι Καβαλίερς με 8.6) και κατ’ αντιστοιχία μαζεύουν 37 αμυντικά (δεύτεροι πίσω από τους Μπουλς των 38.4).

Επειδή όμως η άμυνα από μόνη της και ειδικά στο ΝΒΑ δεν σου δίνει τόσα θετικά αποτελέσματα, οι Σπερς λειτουργούν άψογα και στον επιθετικό τομέα. Μπορεί να είναι 16οι στο σκοράρισμα με 101.1 πόντους ανά παιχνίδι, αλλά αυτό το νούμερο “χτίζεται” με μεθοδικότητα και είναι απόρροια άψογης επιθετικής λειτουργίας. Μιλάμε άλλωστε για την ομάδα του coachPop“.

Είναι τρίτοι στο ΝΒΑ σε offensive efficiency και δη σημειώνουν 105.7 πόντους ανά 100 κατοχές, έχοντας μπροστά τους Ουόριορς (112.9) και τους Θάντερ (107.6). Μοιράζουν 25.1 ασίστ ανά ματς (μόνο οι πρωταθλητές έχουν περισσότερες – 28.6) και αντίστοιχα ανά 100 κατοχές έχουν 19.3, όντες λίγο πίσω από το Γκόλντεν Στέιτ (20.2). Στην αναλογία ασίστ – λαθών έχουν 1.75, δηλαδή τόσες ασίστ αναλογούν σε κάθε λάθος, κατηγορία στην οποία υπολείπονται οριακά, και πάλι, των Ουόριορς (1.79).

ginobili-parker-leonard-spurs

Τέλος, το 57% των πόντων που σημειώνουν από κοντινή και μέση απόσταση προέρχεται από ασίστ (4οι στη σχετική λίστα) ενώ βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας των ασίστ που οδηγούν σε τρίποντο μιας και το 93.4% των εύστοχων σουτ πίσω από τα 7.25μ. προέρχεται από ασίστ!

Εν κατακλείδι, οι Σπερς είναι η μόνη ομάδα που φαντάζει ικανή να κοντράρει και να υπερισχύσει -με μεγάλες αξιώσεις και σε σειρά πλέι οφ- της αρμάδας του Όκλαντ. Ο Πόποβιτς (που ξεπέρασε τον Ρικ Άντελμαν και βρίσκεται πλέον στην 8η θέση των πιο νικηφόρων προπονητών με 1.043 νίκες) έχει βρει τον τρόπο να καλύψει επάξια τον… χρόνο και δη το γεγονός πως οι δύο από τους τρεις πυλώνες του (ΝτάνκανΤζινόμπιλι) δεν είναι σε θέση να αποδίδουν τα μέγιστα σε κάθε παιχνίδι.

Οι Ουόριορς φαντάζουν ανίκητοι αλλά αυτό που παίζουν “δεν είναι μπάσκετ”, όπως υποστηρίζει ο “Pop”. Οι “πολεμιστές” και κυρίως ο Κάρι έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ αλλά οι εμφανίσεις των Σπερς στους Τελικούς του 2014, αποτελούν το υπόδειγμα για το πως παίζεται το ολοκληρωτικό μπάσκετ.

Αλήθεια, ποιος θα τους σταματήσει εάν πιάσουν αυτά τα στάνταρ;….

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…