Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 93-86

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 93-86

radulidja

radulidja

“Ξόρκισε” τον “δαίμονα”…
Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός έδωσε τέλος στην αρνητική παράδοση εννέα σερί αγώνων, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, επικρατώντας με 93-86 και έκανε, παράλληλα, το πιο σημαντικό βήμα για πρόκριση στο Top 16.

Οι “πράσινοι” απέδωσαν -κατά διαστήματα- εξαιρετικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ και έφθασαν να προηγούνται ακόμα και με 16 πόντους. Όμως, χαλάρωσαν επικίνδυνα και επέτρεψαν στους Καταλανούς να πλησιάσουν στον πόντο, όχι όμως και να ισοφαρίσουν ή να περάσουν μπροστά. Όταν τα “λουριά” έσφιξαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανέλαβε δράση και καθάρισε για την ομάδα του.

Ο αρχηγός ήταν εκπληκτικός, τελειώνοντας το ματς με 20 πόντους (1/2 διπ.-2/4 τρ.-12/14 βολές), 4 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ, με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να είναι αναλόγως επιβλητικός, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 25 πόντους και 4 ριμπάουντ. Καταλυτική ήταν και η παρουσία των Νικ Καλάθη (9π.-7ρ.-10ασ.) και Τζέιμς Γκιστ (10π.-5ρ.). Εκ των Καταλανών, κορυφαίος ήταν ο Άλεξ Αμπρίνες με 21 πόντους και ο Στράτος Περπέρογλου ακολούθησε, έχοντας 13 πόντους (1/3 διπ.-3/5 τρ.-2/2 βολές).

Τα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα καμία ομάδα δεν κατάφερε να επιβληθεί στο παρκέ και το σκορ ήταν ισόπαλο (8-8) . Ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις χάρη στην καλή του κυκλοφορία και με κύριο εκφραστή τον Ραντούλιτσα, ενώ η Μπάρτσα εκμεταλλεύτηκε κάποιες αμυντικές ολιγωρίες των γηπεδούχων. Ο Σέρβος σέντερ ήταν καυτός και αποτελούσε το βασικότερο επιθετικό όπλο της ομάδας του, νικώντας σε συνεχόμενες φάσεις τον Τόμιτς (18-17 στο 8’) αν και αμυντικά δεν ήταν αναλόγως αποτελεσματικός, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι Καταλανοί και χτυπούσαν με πικ εν ρολ τα αργά του πόδια.

Ο Αρόγιο έβαλε μπροστά τη Μπάρτσα με τρίποντο (18-20 στο 9’) αλλά ο Γιάνκοβιτς, ύστερα από ωραία πάσα του Ραντούλιτσα επανέφερε το προβάδισμα στο πράσινο στρατόπεδο (21-20 στο 9:30), με τον Αμπρίνες να διαμορφώνει το 21-22, της εναρκτήριας περιόδου, με 2 βολές.

Η αμυντική αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ήταν εξαιρετική καταφέρνοντας να κρύψει τις αδυναμίες του, την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Ραντούλιτσα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος (15π. με 6/6 διπ.) και διατηρούσε το τριφύλλι σε θέση οδηγού, ανεβάζοντας τη διαφορά στους 7 πόντους (34-27 στο 15:30). Οι πράσινοι ήλεγχαν απόλυτα τον αγώνα και αν ήταν περισσότερο προσεκτικοί και εύστοχοι θα είχαν ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα  (41-33 στο 19’).

Αυτό συνέβη στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου όταν ο Γιάνκοβιτς βρήκε το διάδρομο και έγραψε το 45-35, σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

O Παναθηναϊκός έσπασε το ρόδι με θεαματικό τρόπο, στο δεύτερο μέρος και δη με τάπα του Ραντούλιτσα στον Ντόελμαν και κάρφωμα του Γκιστ στον αιφνιδιασμό, ενώ ακολούθησε και δεύτερη καλή πράσινη επίθεση με τον Καλάθη να τελειώνει το τρανζίσιον (ύστερα από ωραία πάσα του Φελντέιν), εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +14 (49-35 στο 22’). Η κυκλοφορία του Παναθηναϊκού ήταν εκπληκτική και οι Γκιστ – Πάβλοβιτς ολοκλήρωσαν τις επιθέσεις με εντυπωσιακά καρφώματα για να κάνουν το 53-37 (23’). Οι πράσινοι είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους και οι Καταλανοί έβρισκαν τον δρόμο προς το καλάθι μόνο με τρίποντα και βολές, καταφέρνοντας όμως να πλησιάσουν στους 9 (55-46 στο 25’).

Ο Αμπρίνες αποτελούσε τον σπουδαιότερο κίνδυνο για την πράσινη άμυνα, αλλά σίγουρα δεν μπορούσε μόνος του να πληγώσει ανεπανόρθωτα τους γηπεδούχους (58-50 στο 27’). Ο Πάβλοβιτς με πέντε σερί πόντους και ο Διαμαντίδης με τρίποντο, ύστερα από no look πάσα του Καλάθη, εκτόξευσαν την ψαλίδα στο +16 (66-50 στο 28’).

Ο Αμπρίνες, όμως, ευστόχησε σε τρομερό τρίποντο, υπό πίεση, δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου (66-57). Ο Ισπανός φόργουορντ σημείωσε τους 14 από τους 22 πόντους της Μπάρτσα στην τρίτη περίοδο.

Το “τριφύλλι” ξεκίνησε άσχημα την τελευταία περίοδο, η αμυντική του συγκέντρωση έπεσε, τα boxout δεν λειτούργησαν και οι Καταλανοί έτρεξαν επιμέρους 7-3, για να πλησιάσουν στο -5 (69-64 στο 32′). Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κάλεσε τάιμ άουτ αλλά οι παίκτες του δεν αφυπνίστηκαν ούτε κατάφεραν να κόψουν το ρυθμό της Μπάρτσα. Οι “μπλαουγκράνα” πυροβολούσαν ασύστολα από το τρίποντο, με Αμπρίνες, Περπέρογλου, Όλεσον και έφθασαν σε απόσταση αναπνοής (71-70), 6:37 πριν το τέλος.

Ο Περπέρογλου το είχε πάρει… προσωπικά σημειώνοντας συνεχόμενους πόντους αλλά ο Διαμαντίδης μίλησε, για ακόμα μια φορά, όταν έπρεπε. Με μια ασίστ, ένα μεγάλο τρίποντο, μια εξαιρετική άμυνα και δύο βολές έδωσε ανάσα 8 πόντων (82-74 στο 37′) στην ομάδα του.

Με 4/4 βολές από Τόμιτς και Ντόελμαν η Μπαρτσελόνα μείωσε στους 4 πόντους (82-78 στο 38′), ο Φελντέιν απάντησε με τρίποντο (το πρώτο του στον αγώνα) αλλά ο Ναβάρο πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα (85-81 στο 39′), απόρροια ενός ακόμα επιθετικού ριμπάουντ που επέτρεψαν οι πράσινοι. O Γκιστ έσβησε τον Ντόελμαν και ευστόχησε στις δύο βολές, ο Τόμιτς μάζεψε ακόμα ένα επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε αλλά ο Διαμαντίδης και ο Φελντέιν φρόντισαν να αποσοβήσουν τυχόν αυτοκτονία, όντες ψύχραιμοι από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 45-35, 66-57, 93-86.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7 (1), Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 5 (1), Ραντούλιτσα 25, Παππάς 4, Φελντέιν 7 (1), Διαμαντίδης 20 (2), Γκιστ 10, Καλάθης 9 (1), Κούζμιτς 2.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 6, Ρίμπας 1, Λαουάλ 6, Αμπρίνες 21 (3), Ναβάρο 5 (1), Σατοράνσκι 6, Βεζένκοφ 3 (1), Σάμουελς 2, Όλεσον 3 (1), Αρόγιο 9 (1), Περπέρογλου 13 (3), Τόμιτς 11.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κλειδώνει η όγδοη θέση στα play off της Ευρωλίγκα

Μπασκόνια και Βίρτους για το τελευταίο εισιτήριο στους “8” της Ευρωλίγκα. Η Μπ…