Κεντρική Ασίστ Basketbase Ο Ζντοβτς στο “κλειστό” κλαμπ

Ο Ζντοβτς στο “κλειστό” κλαμπ

10151236 10207027658702390 6042321436246692708 n

jure-zdovcΟι παλαιότεροι θυμούνται έναν παίκτη το “καθαρό μυαλό κι η ηγετική μορφή του οποίου ανέβαζαν ποιοτικά την ομάδα του ένα τουλάχιστον επίπεδο. Πέρασαν -ήδη- 12 χρόνια από τότε που ο Γιούρι Ζντοβτς αποφάσισε να αποχωρήσει από τα παρκέ, όχι όμως κι από το μπάσκετ. Ο Σλοβένος τίμησε το ελληνικό Πρωτάθλημα με την παρουσία του ως παίκτης, το έκανε και θα το ξανακάνει κι ως προπονητής, όντας μέλος δύο εξαιρετικά ολιγομελών “κλαμπ“.

Ο Ζντοβτς γίνεται μόλις ο 4ος ξένος προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ στα χρόνια της Α1, μετά τους Κρέζιμιρ Τσόσιτς, Ρίτσαρντ Ντουξάιρ και Ντούσαν Ίβκοβιτς (Σούμποτιτς, Σάκοτα και Τζούροβιτς έχουν και την ελληνική υπηκοότητα). Ο τελευταίος ξένος, λοιπόν, που πέρασε από τον πάγκο της “Ένωσης” ήταν πριν από 15 χρόνια ο “Ντούντα“.

Το “ξανθό σκυλί“, όμως, είναι ξεχωριστή περίπτωση, γιατί δεν είναι πολλοί οι ξένοι που πέρασαν από το ελληνικό Πρωτάθλημα τόσο ως παίκτες, όσο κι ως προπονητές. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ακόμη οι Σκοτ Σκάιλς (παίκτης και προπονητής στον ΠΑΟΚ) και Νέναντ Μάρκοβιτς (παίκτης στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο, προπονητής στον Πανιώνιο και τον ΚΑΟΔ).

Μία υποκατηγορία είναι εκείνοι που, έχοντας κι ελληνική υπηκοότητα, δούλεψαν στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ τόσο ως παίκτες, όσο κι ως προπονητές. Ήταν οι Μίλαν Τόμιτς, Λευτέρης Σούμποτιτς, Τζον Κόρφας και Μπάνε Πρέλεβιτς.

Έκανε ντεμπούτο κόντρα στην ΑΕΚ

Τέλος, αυτό δεν είναι το πρώτο πέρασμα του Ζντοβτς από τους ελληνικούς πάγκους. Μία από τις πρώτες δουλειές του ως προπονητή, ήταν στον Ηρακλή την περίοδο 2005-2006. Κοουτσάρισε την ομάδα σε 13 αγώνες, με απολογισμό πέντε νικών κι οκτώ ηττών χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τον υποβιβασμό των “κυανόλευκων”.

Από την πρώτη του θητεία στους ελληνικούς πάγκους προκύπτει μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση: Ο Γιούρι Ζντοβτς έκανε ντεμπούτο σε αυτούς κόντρα στην ΑΕΚ! Ήταν για την 10η αγωνιστική, στις 7 Ιανουαρίου 2006, με τη νυν πλέον ομάδα του να τον υποχρεώνει σε ήττα με 75-59 (Κόπενραθ 24, Ρίματς 19 – Γιαννουζάκος 14, Τζένκινς 12).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…