Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Καρσίγιακα – Παναθηναϊκός 66-69

Καρσίγιακα – Παναθηναϊκός 66-69

diamantidis karsiyaka panathinaikos

diamantidis-karsiyaka-panathinaikos

Δια “πυρός” και “σιδήρου”…
Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πολύ, παρά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα, αλλά κατάφερε να πετύχει μια καθοριστική -όσον αφορά την πρόκριση του στο Top 16– νίκη στη Σμύρνη, επικρατώντας της Καρσίγιακα με 69-66.

Οι “πράσινοι” δεν βρέθηκαν ποτέ πίσω στο σκορ, χάρη στην εκπληκτική πρώτη περίοδο (επιμέρους 21-9) αλλά στις υπόλοιπες τρεις εμφάνισαν ξανά το άσχημο πρόσωπο τους και επέτρεψαν στους πρωταθλητές Τουρκίας να επιστρέψουν. Οι τελευταίοι ισοφάρισαν στα τελευταία λεπτά, όμως ένα μεγάλο τρίποντο του Καλάθη, μια καθοριστική τάπα του Γκιστ και δύο βολές του Φελντέιν, έκριναν τον αγώνα και το “τριφύλλι” πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό “διπλό”, φέτος.

Ο Δομινικανός γκαρντ αποτέλεσε το “πρώτο βιολί” της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς, με 17 πόντους, αλλά ο Τζέιμς Γκιστ ήταν ο κορυφαίος, έχοντας 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Νικ Καλάθης συνεισέφερε 10 πόντους. Από τους γηπεδούχους, διακριθέντες ήταν οι Κόλτον Άιβερσον και Τσαν Άλτιντιγκ, με 14 και 12 πόντους, αντίστοιχα.

Το πρώτο δίλεπτο του αγώνα ήταν τέλειο για τον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” πραγματοποίησαν εξαιρετικό ξεκίνημα και προηγήθηκαν με 8-0, με τους Καλάθη και Γκιστ να έχουν από 4 πόντους, απόρροια της εξαιρετικής επιθετικής λειτουργίας, του ελέγχου των ριμπάουντ αλλά και της αστοχίας των γηπεδούχων. Ο Σαρίτσα κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ και μετά από αυτό, η ομάδα του κατάφερε να σπάσει το ρόδι, με τρίποντο του  Παλάσιος, στο οποίο όμως απάντησε λίγο αργότερα ο Γκιστ (3-11 στο 4’). Μετά το καλάθι του Γκονλούμ, ήρθε η σειρά και του Φελντέιν να χτυπήσει από μακριά, δίνοντας στη διαφορά διψήφια υπόσταση (5-16 στο 6’).

Το γρήγορο και ενίοτε βιαστικό παιχνίδι των Τούρκων δεν είχε αποτέλεσμα, ελέω της αστοχίας τους κυρίως, ενώ η κυριαρχία των “πρασίνων” στα ριμπάουντ δεν τους επέτρεπε να έχουν δεύτερες επιθέσεις. Το αντιαθλητικό στον Γκιστ εκμεταλλεύθηκε πλήρως από το “τριφύλλι” καθώς ο Αμερικανός ευστόχησε και στις δύο βολές ενώ στη συνέχεια, ο Γιάνκοβιτς εκτόξευσε τη διαφορά στους 13 πόντους (7-20 στο 8’).

Η εμμονή της Καρσίγιακα στα τρίποντα δεν απέδιδε (είχαν 1/8 στο πρώτο δεκάλεπτο) αλλά ο Παναθηναϊκός δεν κατόρθωσε να αυξήσει την απόσταση του, υποπίπτοντας σε λάθη. Η πρώτη περίοδο διαμορφώθηκε στο 9-21, μετά τη βολή του Φελντέιν, ελέω της τεχνικής ποινής στον Σαρίτσα.

Ο Φώτσης δεν κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη του σκορ στους 23 πόντους, για την ομάδα του, αστοχώντας μόνος του κάτω από το καλάθι, αλλά το έκανε λίγο αργότερα, με τον δύσκολο τρόπο και δη με λέι απ και υπό ασφυκτική άμυνα, ύστερα από ωραία πάσα του Διαμαντίδη (9-23 στο 11’).

Οι Τούρκοι συνέχισαν να είναι μνημειωδώς άστοχοι (5/16 διπ.-1/10 τρ.), κάτι στο οποίο συνετέλεσε σημαντικά και η αμυντική αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού, αλλά οι φιλοξενούμενοι κόλλησαν επιθετικά και δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν κι άλλο. Αντιθέτως, έδωσαν την ευκαιρία στους πρωταθλητές Τουρκίας να μειώσουν στους 8 (16-24 στο 16’).

Οι “πράσινοι” αντέδρασαν και επανέφεραν τη διαφορά στους 13 πόντους (20-33 στο 18’), καταφέρνοντας να τη διατηρήσουν εκεί, μέχρι την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, χάρη σε μεγάλο τρίποντο του Φώτση από τα 8 μέτρα (23-36).

Ρίχνοντας μια ματιά στην στατιστική του πρώτου μέρους παρατηρούμε τα τραγικά ποσοστά της Καρσίγιακα, που σούταρε με 33% (7/21) σε δίποντα, 9% (1/11) στα τρίποντα και 54% (6/11) στις βολές. Ο Παναθηναϊκός είχε, αντιστοίχως, 50% (9/18), 66% (4/6) και 85% (6/7) ενώ υπερίσχυσε κατά κράτος στη μάχη των αιθέρων, έχοντας 13 ριμπάουντ περισσότερα (25 έναντι 12). Μελανό σημείο, για ακόμα μια φορά, τα υπερβολικά πολλά λάθη τα οποία ανήλθαν σε 13 (!), για το πρώτο μέρος (και 18 στο τέλος του αγώνα).

Οι “πράσινοι” συνέχισαν να χωλαίνουν επιθετικά και μετά την επανάληψη αλλά κατόρθωναν να διατηρήσουν τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα (30-41 στο 25′). Η Καρσίγιακα όμως άρχισε να βρίσκει ρυθμό, βελτίωσε τα ποσοστά της από μέση και μακρινή απόσταση και κατόρθωσε να πλησιάσει στους 7 (34-41 στο 27′).

Το “τριφύλλι” αντέδρασε και δεν τους επέτρεψε να κλείσουν κι άλλο την ψαλίδα, κάτι που έγινε όμως, 13 δευτερόλεπτα πριν τη συμπλήρωση 30 λεπτών αγώνα, δια χειρός Σιπάχι, από τα 6.75μ. Αλλά ο Φώτσης δήλωσε “παρών”, πλήρωσε τους Τούρκους με το ίδιο νόμισα και ο Παναθηναϊκός μπήκε στην τελευταία περίοδο, προηγούμενος με 9 πόντους (41-50).

Η Καρσίγιακα είχε αρχίσει να παίρνει το μομέντουμ, η ελληνική ομάδα ήταν κακή επιθετικά, με τις αμυντικές ολιγωρίες να είναι αρκετές και ως αποτέλεσμα η διαφορά έπεσε στους 5 πόντους (48-53 στο 33′) ύστερα από ωραία πάσα του Σιπάχι στον Άιβερσον και κάρφωμα του τελευταίου. Οι Τούρκοι συνέχισαν να πιέζουν, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη του Παναθηναϊκού και πλησίασαν στον πόντο (59-60 στο 36′)!

Ο Φελντέιν αστόχησε από το τρίποντο αλλά έκλεψε τη μπάλα και του έγινε φάουλ στο λέι απ. Έβαλε τη μια βολή, ο Γκιστ μάζεψε το επιθετικό και ο Δομινικανός χτύπησε από τα 6.75μ. για να δώσει ανάσα 5 πόντων (59-64 στο 37′). Όμως, οι κακές επιθετικές επιλογές συνεχίστηκαν για τον Παναθηναϊκό, η αμυντική συγκέντρωση είχε πάει περίπατο και οι Τούρκοι κατόρθωσαν, εν τέλει, να φέρουν το ματς στα ίσα (64-64), με τρίποντο του Τζάστιν Κάρτερ, 1:52 πριν το τέλος.

Ο Καλάθης δήλωσε “παρών” στην πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς βρέθηκε μόνος του στο τρίποντο και έκανε τους Τούρκους να το πληρώσουν (64-67), με 47 δευτερόλεπτα να απομένουν, ενώ στη συνέχεια ο Γκιστ “έσβησε” τα φώτα του Μπαϊγκούλ. Ο Παναθηναϊκός έσπασε εύκολα το πρέσινγκ και οι Τούρκοι έκαναν φάουλ στον Φελντέιν, ο οποίος δεν λάθεψε από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το πρώτο του “διπλό” στη φετινή Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 9-21, 14-15, 41-50, 66-69.
ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ (Σαρίτσα): Ράγκλαντ, Παλάσιος 5 (1), Άιβερσον 14, Μπαϊγκούλ 8 (2), Άλτιντιγκ 12 (1), Τζάστιν Κάρτερ 11 (2), Γκονλούμ 7, Γκάμπριελ 4, Τζος Κάρτερ, Σιπάχι 5 (1), Σεντούρκ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 6 (1), Φώτσης 8 (2), Ραντούλιτσα 11, Φελντέιν 17 (3), Διαμαντίδης, Γκιστ 14 (2), Καλάθης 10 (2), Κούζμιτς 3.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…