Κεντρική Ελλάδα Κύπελλο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 64-70

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 64-70

gist osfp pao

gist-osfp-pao

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε δριμύτερος μετά την απογοητευτική εικόνα των τελικών και πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση μέσα στο ΣΕΦ, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 70-64! Οι “πράσινοι” διατήρησαν για μεγάλο διάστημα την πρωτοκαθεδρία, ήταν εύστοχοι από τις βολές βρίσκοντας έτσι τρόπο να σκοράρουν όταν κολλούσαν επιθετικά και με ένα απίστευτο σερί 15-0 στις αρχές της τελευταίας περιόδου, πανηγύρισαν την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Καθοριστικής σημασίας η μνημειώδης δυστοκία των γηπεδούχων από μακρινή απόσταση, καθώς τελείωσαν το ματς με 5/30 τρίποντα ενώ έχασαν και τη μάχη των ριμπάουντ (34 έναντι 41).

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτέλεσε το “πρώτο βιολί” του συγκροτήματος του Σάσα Τζόρτζεβιτς, έχοντας 16 πόντους (1/1 τρ.-13/16 βολές) αλλά ο άνθρωπος που ουσιαστικά έγειρε το ματς υπέρ του “τριφυλλιού” ήταν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, που σημείωσε τους 7 από τους 12 πόντους του στην τέταρτη περίοδο, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του Τζέιμς Φελντέιν, που σημείωσε 14 πόντους. Από τους Πειραιώτες, κορυφαίος ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης με 19 πόντους και ο Ματ Λοτζέσκι ακολούθησε με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ δυνατά, αξιοποιώντας τα αμαρκάριστα σουτ που βρήκε (κάτι που δεν έκανε ο Παναθηναϊκός) και χτύπησε στην καρδιά της “πράσινης” άμυνας και συγκεκριμένα τον Κούζμιτς, τόσο με τον Σπανούλη όσο και με τον Πρίντεζη (8-2 στο 2:30). Η “ερυθρόλευκηάμυνα ήταν εξαιρετική, εμποδίζοντας τους “πράσινους” να πλησιάσουν στο “ζωγραφιστό” και κατάφεραν να βρουν σκορ από τις βολές (8-4 στο 4’) με τον Φελντέιν, ύστερα από φάουλ του Γιανγκ.

Ο Αμερικανός σέντερ ήταν απρόσεχτος και στην επόμενη άμυνα καθώς υπέπεσε σε φάουλ, πάνω στον Ραντούλιτσα και ο Σφαιρόπουλος τον απέσυρε άμεσα βάζοντας τον Μιλουτίνοφ. Η αμυντική συγκέντρωση του “τριφυλλιού” αυξήθηκε, επιθετικά βελτίωσε την κυκλοφορία και πλησίασε στο καλάθι (8-6) και λίγο αργότερα πέρασε μπροστά (8-9 στο 6’) μετά από ωραίο καλάθι του Γιάνκοβιτς.

Οι “ερυθρόλευκοι” ανέκτησαν τον έλεγχο της αναμέτρησης, έπνιξαν τον Παναθηναϊκό με την άμυνά τους και την ίδια στιγμή οι “πράσινοι” ήταν αρκετά άστοχοι από τις βολές. Οι γηπεδούχοι ήταν πιο εύστοχοι, χτύπησαν στην αντεπίθεση και προηγήθηκαν με 14-11 (στο 9’) προτού ο Διαμαντίδης βάλει μια βολή για να διαμορφώσει το 14-12, της πρώτης περιόδου.

Ο Ραντούλιτσα έκανε το δεύτερο φάουλ του στα πρώτα λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, προσθέτοντας έναν “πονοκέφαλο” στον Τζόρτζεβιτς. Ο Κούζμιτς, όμως, ήταν αρνητικός και οι “πράσινοι” δεν επωφελήθηκαν τις καλές άμυνες που έβγαλαν. Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά άστοχος αλλά έπαιζε πιο ορθολογικά και διατηρούσε την υπεροχή του (18-14 στο 13’). Σημαντικό ρόλο σε αυτό είχε τόσο ο Χάκετ, με την άμυνά του, όσο και ο Μιλουτίνοφ που ήταν θετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε αισθητά και παρά τα λάθη στην επίθεση κατόρθωσε να φέρει το ματς στα ίσα με καλάθι του Ραντούλιτσα (18-18 στο 15’) και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ανέκτησε το προβάδισμα, ύστερα από τρίποντο του Διαμαντίδη (18-21 στο 16’). Πρίντεζης και Μάντζαρης ανέτρεψαν την κατάσταση (22-21 στο 18’) και ακολούθησαν δύο τρίποντα από Φελντέιν και Λοτζέσκι (25-24) προτού ο Καλάθης κάνει το δεύτερο του φάουλ, στον Γιανγκ, που ήταν κατά το ήμισυ εύστοχος (26-24 στο 19’).

Ο Φελντέιν ισοφάρισε (26-26 στο 19:30) από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας”, κάτι που δεν έκανε ο Γιανγκ και στην τελευταία επίθεση, ο Στρόμπερι σταμάτησε εντυπωσιακά τον Γκιστ, ο Λοτζέσκι αστόχησε από το τρίποντο και το τέλος του ημιχρόνου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες.

Στήθος με στήθος η μάχη και στην επανάληψη. Το προβάδισμα εναλλασσόταν διαρκώς με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται μπροστά (31-34 στο 23:30) με τον Διαμαντίδη να έχει 4/4 βολές. Επιθετικά, αμφότερες οι ομάδες ήταν ιδιαίτερα άστοχες ή υπέπεσαν σε λάθη, όμως οι “πράσινοι” διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρία (33-38 στο 26’), σκοράροντας σχεδόν αποκλειστικά από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας”, απόρροια της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας του Ολυμπιακού. Το “τριφύλλι” δεν κατάφερε να διευρύνει τη διαφορά του, μιας και ο Πάβλοβιτς αστόχησε μόνος από το τρίποντο, όμως το σουτ του Αθηναίου είχε αντίθετη κατάληξη και η ψαλίδα έπεσε στους 2 (38-40 στο 28’).

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να είναι άστοχοι εντός παιδιάς (έχοντας σημειώσει τους 12 από τους 18 πόντους της περιόδου με βολές) και δεν επωφελήθηκαν από τα λάθη του Ολυμπιακού. Αντ’ αυτού οι Πειραιώτες έφεραν ξανά το ματς στα ίσα (44-44) με μπάζερ μπίτερ τρίποντο του Αγραβάνη.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με σερί 15-0 –με τους 7 να προέρχονται από τον Γιάνκοβιτς– προηγήθηκε με 44-52 (στο 33’) και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να υποπίπτει σε λάθη με τον Σπανούλη να βρίσκεται σε τραγική μέρα ενώ το τρίποντο του Φελντέιν στο 34’, έθεσε γερά τα θεμέλια της υπεροχής του “τριφυλλιού”, με τη διαφορά να πιάνει για πρώτη φορά διψήφια επίπεδα (44-55) και ο Πάβλοβιτς τη διεύρυνε (44-59 στο 36’) με 4 σερί πόντους.

Η ψυχολογία του Ολυμπιακού είχε πέσει και οι άσχημες επιλογές διαδέχονταν η μία την άλλη. Οι “πράσινοι” απέδωσαν εξαιρετικά στην άμυνα και χτύπησαν στον αιφνιδιασμό διατηρώντας διαφορά ασφαλείας (46-61 στο 37′). Οι “ερυθρόλευκοι” συνήλθαν, όμως και δια χειρός Πρίντεζη πλησίασαν στο -6 (58-65 στο 39:30).

Οι “πράσινοι” δεν ήταν απολύτως εύστοχοι από τις βολές και ο Λοτζέσκι κατόρθωσε να μειώσει ακόμα περισσότερο (60-65) 25 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Γκιστ έκανε το 2/2 από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας” (60-67), ο Στρόμπερι αστόχησε από το τρίποντο αλλά ο Παπαπέτρου μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και μείωσε σε 62-67, με 12 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Τα δεκάλεπτα: 14-12, 26-26, 44-44, 64-70.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 2, Στρόμπερι 4, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 19 (1), Αγραβάνης 6 (1), Μάντζαρης 2, Χάκετ 4, Λοτζέσκι 14 (2), Αθηναίου 3 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8, Γιάνκοβιτς 12 (1), Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 4, Φελντέιν 14 (2), Διαμαντίδης 16 (1), Γκιστ 4, Καλάθης 7, Κούζμιτς 3.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Κύπελλο

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…