Κεντρική Ασίστ Shadow Κάποτε στη δυτική όχθη…

Κάποτε στη δυτική όχθη…

audie norris lance berwald santi abad

audie norris-lance berwald-santi abadΜία εικόνα, λένε, ισοδυναμεί με 1000 λέξεις, όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Οι Όντι Νόρις (αριστερά), Λανς Μπέργουολντ (κέντρο) και Σαντιάγκο Άμπαντ (δεξιά), άλλωστε, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ.

Οι τρεις τους, επιπροσθέτως, έχουν βγάλει το… ψωμί τους και στην Ελλάδα. Το eBasket.gr, έτσι, άδραξε την ευκαιρία, “σκάλισε” τα αρχεία του και σας παρουσιάζει το Περιστεριώτικο παρελθόν τους!

Κάποτε στη δυτική όχθη…

peristeri-pedoulakis-noris, berwald

Οι Όντι Νόρις και Λανς Μπέργουολντ είχαν κοινή παρουσία στο Περιστέρι κατά τη διάρκεια της σεζόν 1993-’94. Συνεπικουρούμενοι, μάλιστα, από τους Γιάννη Μυλωνά, Αργύρη Πεδουλάκη κι Άγγελο Κορωνιό, είχαν δημιουργήσει μία θρυλική πεντάδα.

Όσοι, δε, είχαν επισκεφθεί -εκείνη την περίοδο- το κλειστό του “Ανδρέα Παπανδρέου”, θα αισθάνονται αναμφίβολα τυχεροί ακόμη και σήμερα.

Όντι Νόρις

audie norris

Ο 54χρονος πια Όντι Νόρις αποτελούσε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης, όταν ο τότε μεγαλομέτοχος του Περιστερίου, Παναγιώτης Νίκας, πραγματοποίησε το “κόλπο γκρόσο” με την απόκτησή του.

Επρόκειτο για έναν Αμερικανό πάουερ φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος φημιζόταν για το -απόλυτα επιτυχημένο- ποστάρισμά του. Οι Μπλέιζερς τον επέλεξαν στο Νο.37 του ντραφτ του 1982, εντούτοις, έπειτα από τρία χρόνια μικρής συμμετοχής στο Πόρτλαντ, αποφάσισε να αγωνισθεί στα παρκέ της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ιταλία, έτσι, κι ειδικότερα η Μπενετόν Τρεβίζο αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό στην καριέρα του. Εκεί, προσέφερε τις υπηρεσίες του για δύο χρόνια (1985-’87), έχοντας κατά μέσο όρο 20.5 πόντους και 10.4 ριμπάουντ.

Εν συνεχεία, έκανε το… άλμα μετακομίζοντας στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Στους “μπλαουγκράνα” αγωνίσθηκε επί έξι χρόνια (1987-’93) κατακτώντας δύο πρωταθλήματα. Αναδείχθηκε, μάλιστα, ισάριθμες φορές πολυτιμότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος.

Στο Περιστέρι έπαιξε μόλις μία σεζόν καθότι -προδομένος από τα γόνατά του- εγκατέλειψε τα παρκέ το 1994 σε ηλικία 34 ετών.

Λανς Μπέργουολντ

lance berwald

Ο 50χρονος, πλέον, Λανς Μπέργουολντ αγωνίσθηκε επί δύο περιόδους (1993-’95) στην ομάδα των δυτικών προαστίων. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ μέτρησε 16.5 πόντους και 10.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, έχοντας 60% στα δίποντα και 85% στις βολές.

Αργότερα, έκανε ένα σύντομο πέρασμα κι από τον Παπάγου, ωστόσο, αποσύρθηκε νωρίς από την ενεργό δράση εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Λανς Μπέργουολντ, προτού ταξιδέψει στη χώρας μας, αγωνίσθηκε για πέντε χρόνια (1988-’93) στην Ισπανία, όπου είχε κατά μέσο όρο 17.5 πόντους και 10.5 ριμπάουντ.

Σαντιάγκο Άμπαντ

Santi Abad

Ο τελευταίος της παρέας, η οποία έδωσε… ραντεβού στη Βιτόρια όπου και φωτογραφήθηκαν οι τρεις τους, είναι ο 47χρονος Σαντιάγκο Άμπαντ.

Ο Ισπανός παλαίμαχος άσος προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Περιστέρι κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-’00.

Η πλούσια καριέρα του ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο. Εκεί, άλλωστε, μεγαλούργησε ενώ, μεταξύ άλλων, έπαιξε στις Μπαρτσελόνα (1988-’89) και Ρεάλ Μαδρίτης (1995-’96).

Με τη “Βασίλισσα”, μάλιστα, γεύθηκε τη χαρά της συμμετοχής σε φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το 1996, λοιπόν, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στην προημιτελική φάση, ταξίδεψε στο Παρίσι ώστε να διεκδικήσει το “ιερό δισκοπότηρο”, αλλά φευ.

Οι Μαδριλένοι ηττήθηκαν από τη… “μισητή” Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά. Οι Καταλανοί, με τη σειρά τους, έχασαν στον τελικό από τον Παναθηναϊκό που -για πρώτη φορά τότε- έφθανε στο “Έβερεστ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…