Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 77-52

Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 77-52

doellman gist

doellman-gist

“Χτυπημένος” από τις απουσίες και πραγματοποιώντας μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του, φέτος, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κοντράρει την Μπαρτσελόνα, στο Παλάου Μπλαουγκράνα, γνωρίζοντας ευρεία ήττα, με 77-52. Το “τριφύλλι” ήταν ασύνδετο και στις δύο πλευρές του παρκέ, χωρίς σωστές αλλαγές στην άμυνα και καλή κυκλοφορία στην επίθεση, δεν κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό του και μόλις οι Καταλανοί βρήκαν ρυθμό, δεν ξανακοίταξαν πίσω, φθάνοντας τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη. Οι “πράσινοι” δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν περισσότερο από τους 7 πόντους, στο δεύτερο μέρος, και να διεκδικήσουν με αξιώσεις το θετικό αποτέλεσμα.

Κορυφαίος των “μπλαουγκράνα” ήταν ο Τζάστιν Ντόελμαν με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Στράτο Περπέρογλου (11π.-5ρ.) και Άντε Τόμιτς (11π.-7ρ.-4ασ.). Διασωθέντες, εκ του “τριφυλλιού“, ήταν οι Τζέιμς Γκιστ και Τζέιμς Φελντέιν, με 13 και 10 πόντους αντίστοιχα, ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθεί η παρουσία του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, που είχε 3 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, σε 13.3 λεπτά συμμετοχής.

Ο Περπέρογλου με δύο τρίποντα και φορτώνοντας φάουλ τον Ραντούλιτσα, έθεσε την Μπάρτσα σε θέση οδηγού, στα πρώτα λεπτά του αγώνα (8-4 στο 4’). Ο Παπαγιάννης πήρε τη θέση του Σέρβου σέντερ, του Παναθηναϊκού και κατάφερε να ανταπεξέλθει, ενώ ακόμα καλύτερη δουλειά έκανε ο Χαραλαμπόπουλος. Οι “πράσινοι” ήταν καλοί αμυντικά, χωρίς να λείπουν οι ολιγωρίες, ενώ επιθετικά είχαν πολύ καλή κυκλοφορία αλλά δεν την αξιοποιούσαν, όντες άστοχοι (10-6 στο 7’).

Ο Χαραλαμπόπουλος με τρίποντο μείωσε στον πόντο (10-9), αλλά ο Περπέρογλου ήταν ασταμάτητος και αύξησε την ψαλίδα στο +5 (14-9 στο 8’). Το “τριφύλλι” μάζεψε επιθετικά ριμπάουντ αλλά δεν τα μετουσίωσε σε πόντους ενώ έχασε και ορισμένα εύκολα καλάθια (όπως το λέι απ του Φελντέιν). Ως αποτέλεσμα όχι μόνο δεν πλησίασε αλλά, στο τέλος του εναρκτήριου δεκαλέπτου, ήταν πίσω με 17-11.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να βρίσκει σίδερο στην επίθεση, με τον Φώτση να χάνει το ένα σουτ μετά το άλλο, και οι Καταλανοί ξεκίνησαν τη δεύτερη περίοδο με επιμέρους 6-2 και προηγήθηκαν με διψήφιο νούμερο (23-13 στο 12’). Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κάλεσε τάιμ άουτ αλλά δεν κατάφερε να αφυπνίσει τους παίκτες του. Τα λάθη συνέχισαν να γίνονται, επιθετικά και αμυντικά η ομάδα έδειχνε “πελαγωμένη” και η ψαλίδα άνοιξε στους 14 πόντους (27-13 στο 13’).

Ο Σάλε γύρισε την άμυνα σε ζώνη και πέρασε ξανά τον Ραντούλιτσα. Αρχικά, η επιλογή του βγήκε, αμυντικά και επιθετικά, ενώ ο Ραντούλιτσα, αφού πήρε δύο φάουλ από τον Λαουάλ, μείωσε στους 10 (27-17 στο 14’), με δύο βολές. Ο Αρόγιο, όμως, τιμώρησε τη ζώνη με δύο τρίποντα, ο “καυτός” Ντόελμαν τον ακολούθησε και ο Τόμιτς ευστόχησε από κοντά για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο +18 (40-22 στο 17’).

Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν απογοητευτική, επιθετικά. Πολλά και αβίαστα λάθη, προβληματική κυκλοφορία και, φυσικά, μεγάλη αστοχία, δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει με αξιώσεις. Το σκορ του ημιχρόνου διαμορφώθηκε στο 42-28, μετά από ωραία ασίστ του Διαμαντίδη στον Φώτση, ο οποίος με λέι-απ πρόλαβε την κόρνα της λήξης.

Και με μια στατιστική ματιά, το 47% (10/21) στα δίποντα, το 14% (1/7) στα τρίποντα και τα 11 λάθη, καταδεικνύουν την άσχημη εικόνα του “τριφυλλιού” στο πρώτο μέρος. Την ίδια στιγμή οι “μπλαουγκράνα” είχαν 68%, 35%, αντίστοιχα, και 4 λάθη λιγότερα.

Οι “πράσινοι” μπήκαν πιο σοβαροί στην επανάληψη. Με βελτιωμένη άμυνα και επιθετική λειτουργία -χτύπησαν με Φελντέιν (τρίποντο), Γκιστ, Πάβλοβιτς– έτρεξαν σερί 7-0, μέσα σε δυόμιση λεπτά, και πλησίασαν στο -7 (42-35). Δεν υπήρξε, όμως, ανάλογη συνέχεια. Ο Τόμιτς χτύπησε στην απειρία του Παπαγιάννη, που είχε περάσει στο παρκέ και επανέφερε την ψαλίδα σε διψήφιο επίπεδο (46-35 στο 23:30).

Ο Παναθηναϊκός βρήκε ξανά τον τρόπο να επιστρέψει δυναμικά και να ξαναμειώσει στους 7 (48-41 στο 25) αλλά παρά τις καλές άμυνες που έβγαλε, κάποια αβίαστα λάθη στην άλλη πλευρά του παρκέ, δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει κι άλλο και το πλήρωσε. Ο Ναβάρο έχασε όλα σουτ που επιχείρησε, αλλά ο Περπέρογλου δήλωσε ξανά παρών και με τρίποντο έκανε το 51-41, στο 27’, ενώ μια εξαιρετική στιχομυθία, άμυνας και επίθεσης, από τους γηπεδούχους, με πρωταγωνιστή τον Σάμουελς, αύξησε τη διαφορά στο +14 (55-41 στο 29’). Οι “πράσινοι” πέτυχαν ακόμα ένα μπάζερ μπίτερ, αυτή τη φορά με τον Πάβλοβιτς, μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο, όντες πίσω με 12 πόντους (55-43).

Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξαν να μην έχουν τα αποθέματα για να πραγματοποιήσουν την ανατροπή. Το μυαλό τους ήταν θολωμένο, στην άμυνα οι ολιγωρίες πολλές, ενώ στην επίθεση η μια κακή επιλογή διαδεχόταν την άλλη και η δυστοκία συνέχιζε να χαρακτηρίζει τις προσπάθειες τους. Ως αποτέλεσμα η διαφορά εκτοξεύθηκε, για πρώτη φορά, στους 20 πόντους (64-44 στο 34′).

Η ψαλίδα άνοιξε και μέχρι τους 25 (74-49) με τον Παναθηναϊκό να έχει παρατήσει το παιχνίδι και την Μπάρτσα να μην προσπαθεί πολύ για να σκοράρει, έχοντας και την ψυχολογία στα ύψη. Ο Τζόρτζεβιτς αποφάσισε να ρίξει και τον Λούντζη στον αγώνα για το τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 42-28, 55-43, 77-52.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 13 (1), Ρίμπας 1, Λαουάλ 2, Αμπρίνες 11 (3), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνσκι 7, Σάμουελς 5, Όλεσον 2, Αρόγιο 6 (2), Περπέρογλου 11 (3), Τόμιτς 11.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 9 (9ρ.), Φελντέιν 10 (1), Διαμαντίδης, Γκιστ 13, Καλάθης 8, Παπαγιάννης, Λούντζης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…