Κεντρική Eurobasket Ελλάδα – Ολλανδία 68-65

Ελλάδα – Ολλανδία 68-65

Sloukas Eurobasket Greece Hellas Holland Netherlands Ethniki Andron

ÓËÏÕÊÁÓ  ÅËËÁÄÁ - ÏËËÁÍÄÉÁ (ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2015) SLOUKAS  GREECE - HOLLAND (EUROBASKET 2015)

Αγγαρεία μεν, απόλυτο δε…
Η Εθνική μας ομάδα βρισκόταν από χθες στην επόμενη φάση όντας πρώτη και το ματς με την Ολλανδία φάνταζε περισσότερο ως αγγαρεία. Αυτή ήταν η εικόνα που αποτύπωσαν οι διεθνείς στο παρκέ αλλά, εν τέλει, παίζοντας όσο χρειάστηκε, πήραν τη νίκη με 68-65 και πηγαίνουν στην επόμενη φάση, όπου τους περιμένει το Βέλγιο, με το απόλυτο (5/5) στις αποσκευές, από το Ζάγκρεμπ. Βέβαια, αυτό μικρή σημασία έχει καθώς το τουρνουά τώρα ξεκινάει.

Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που σημείωσε double-double με 11 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ, έχοντας συνοδοιπόρους τους Κώστα Κουφό και Κώστα Σλούκα, με 9 πόντους, έκαστος. Από πλευράς Ολλανδών, διακριθέντες ήταν οι Σάρλον Κλουφ και Χενκ Νορέλ, με 15 και 11 πόντους.

Ο Φώτης Κατσικάρης άνοιξε το ροτέισον χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερο παίκτες όπως ο Μάντζαρης και ο Περπέρογλου, που αγωνίζονταν από λίγο έως καθόλου μέχρι στιγμής, και άφησε στον πάγκο για όλο το παιχνίδι τον Βασίλη Σπανούλη.

Η εθνική μας μπήκε στο ματς με χαλαρότητα και χωρίς να βγάζει ένταση στο παιχνίδι της, ανάλογη με τα προηγούμενα ματς. Παρ’ όλα αυτά προηγούνταν με 10-6 στα πρώτα 4 λεπτά. Οι Ολλανδοί ανέβασαν στροφές, έβγαλαν περισσότερο ενέργεια ήταν πιο εύστοχη και πήραν το προβάδισμα (14-17 στο 8’) προτού ο Ζήσης ευστοχήσει σε τρίποντο για να φέρει το ματς στα ίσα (17-17), όμως ο Ουόρθι Ντε Γιονγκ διαμόρφωσε το 17-19, της πρώτης περιόδου, απόρροια της χαλάρωσης των διεθνών στην άμυνα, κυρίως.

Η επιθετική κυκλοφορία της εθνικής βελτιώθηκε αισθητά με τις συνεργασίες στην επίθεση να βγαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Ως αποτέλεσμα πλησίασε στον πόντο (27-28 στο 15’) όχι όμως και να περάσουμε μπροστά καθώς η υπεροχή μας στα ριμπάουντ δεν μεταφράστηκε σε πόντους παρά τις πολλές δεύτερες ευκαιρίες. Αυτό συνέβη δύο λεπτά αργότερα χάρη σε φόλοου απ του Κουφού αλλά η πρωτοκαθεδρία δεν έμεινε για πολύ στο ελληνικό στρατόπεδο. Η αστοχία της τόσο εντός παιδιάς όσο και από τις βολές, επέτρεψε στους οράνιε να ξαναπεράσουν μπροστά (29-31 στο 18’).

Εν τέλει, όμως, κάποιες καλές άμυνες της γαλανόλευκης καθώς και σωστές επιθέσεις, συνετέλεσαν σε ένα σερί 5-0, δια χειρός Καλάθη, Πρίντζη και Κουφού, με το σκορ να γίνεται 34-31 (στο 19:30) και να διατηρείται εκεί μέχρι τέλους καθώς ο ομογενής σέντερ έσβησε τα φώτα στον Νίκολας Ντε Γιονγκ, κατά την τελευταία επίθεση.

Η Ελλάδα συνέχισε να έχει τον πρώτο λόγο στον αγώνα χωρίς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Επιθετικά βρήκε πιο εύκολα το δρόμο προς το καλάθι και αμυντικά έπνιξε τους Ολλανδούς, με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 40-34 (στο 24’). Η είσοδος του Περπέρογλου έδωσε ώθηση στην ελληνική επίθεση με τον φόργουορντ της Μπαρτσελόνα να ανεβάζει την απόσταση στους 8 πόντους (49-41 στο 28’) αλλά οι Ολλανδοί κατάφεραν να μειώσουν γρήγορα στους 3 (49-46) προτού ο Αντετοκούνμπο κάνει το 52-46, με τρίποντο στην εκπνοή.

Στο ίδιο μοτίβο και η τελευταία περίοδος. Η Εθνική μας δεν προσπαθούσε ιδιαίτερα και έπαιζε τόσο όσο χρειαζόταν για να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από την Ολλανδία, καταφέρνοντας να δώσει, για πρώτη φορά, διψήφια υπόσταστη στη διαφορά (61-50 στο 34:30) ύστερα από τρίποντο του Σλούκα.

Η χαλάρωση επέστρεψε στο ελληνικό συγκρότημα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι οράνιε και πήρα τα ηνία του ματς, έτρεξαν σερί 9-0 και πλησίασαν στο καλάθι (61-59 στο 38′), χάρη σε διαδοχικά καλάθια του Νορέλ και βοήθειες από τους Σμέλντερς, Άκερμπουμ.

Παρά τα δώρα της Ελλάδας η Ολλανδία δεν επωφελήθηκε, έχασε 4 σερί βολές και στο 39ο λεπτό, ήρθε ο Μπουρούσης να σκοράρει από τα 6.75μ. και να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της “επίσημης αγαπημένης” (64-59) και ο Σλούκας το έληξε με δύο βολές 17 δεύτερα πριν το τέλος (66-62).

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 34-31, 52-46, 68-65.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 9 (1), Ζήσης 5 (1), Καλάθης 6 (1), Περπέρογλου 5 (1), Σλούκας 9 (1), Καϊμακόγλου 4, Κουφός 9, Πρίνεζης 4, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 4, Αντετοκούνμπο 11 (2/3τρ.-11ρ.).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Χέλφτερεν): Ουίλιαμς 3, Ο. Ντε Γιονγκ 4, Κλουφ 15 (1), Κεράζι 2, Άκερμπουμ 6 (2), Σάφτενααρ 8, Ν. Ντε Γιονγκ 8, Σμέλντερς 5, Νορέλ 11, Σλάγκτερ 3 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…