Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Λιθουανία – Ελλάδα 70-64

Λιθουανία – Ελλάδα 70-64

charalampopoulos efivon volos

charalampopoulos-efivon-volos

Χάθηκε η πρωτιά…
Η Εθνική Εφήβων έπαιξε καλό μπάσκετ, κατά διαστήματα, έχτισε από νωρίς διψήφιες διαφορές αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει την υπεροχή της και εν τέλει γνώρισε την ήττα με 70-64, από τη Λιθουανία, αποχαιρετώντας ουσιαστικά την υπόθεση πρωτιά του ομίλου.

Οι διεθνείς μας δεν είχαν καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά, έχασαν πολλές κρίσιμες βολές και υπέπεσαν σε καθοριστικά λάθη, με αποτέλεσμα να φύγουν με το σκυμμένο το κεφάλι από το κλειστό της Νέας Ιωνίας, Βόλου. Επόμενο ραντεβού, αύριο (25/07, 21:15) κόντρα στην, θεωρητικά, πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, όπου η νίκη είναι μονόδρομος για την πρόκριση.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν ο κορυφαίος της “γαλανόλευκης“, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, με τον Διονύση Σκουλίδα, των 18 πόντων, 4 ριμπάουντ και ισάριθμων ασίστ, να ακολουθεί και τον Γιώργο Παπαγιάννη να τους πλαισιώνει, έχοντας 10 πόντους και 9 ριμπάουντ. Από τους Λιθουανούς, ηγήθηκαν οι Μαρτίνας Βάρνας και Λαουρίνας Μπελιάουσκας, με 14 πόντους έκαστος.

Η Εθνική μπήκε με το πόδι στο γκάζι και με απανωτά τρίποντα από Σκουλίδα και Χαραλαμπόπουλο, προηγήθηκε με 8-0, ύστερα από ενάμιση λεπτό αγώνα. Οι δύο προαναφερθέντες συνέχισαν να κουβαλούν επιθετικά τη γαλανόλευκη, η οποία ξέφυγε με 10 πόντους (4-14 στο 5’), δείχνοντας να ελέγχει απόλυτα τον αγώνα, με τα 4/6 τρίποντα να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι Λιθουανοί ξεκίνησαν, δειλά-δειλά, να αντιδρούν και μείωσαν στους 6 (10-16), δευτερόλεπτα πριν το τέλος του εναρκτήριου δεκαλέπτου.

Η αντεπίθεση τους συνεχίστηκε στη δεύτερη περίοδο. Με πιεστική άμυνα, πολλές φορές και σε όλο το γήπεδο, ώθησαν τους διεθνείς μας σε πολλά λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και κατόρθωσαν αρχικά να ισοφαρίσουν (20-20 στο 13:30) και λίγο αργότερα, να πάρουν για πρώτη φορά κεφάλι στο σκορ (25-23 στο 25’), με τρίποντο του Μπελιάουσκας.

Στήθος με στήθος πήγαιναν οι δύο ομάδες από εκείνο το σημείο και έπειτα, με την εθνική μας να είναι αρκετά προβλέψιμη επιθετικά και να μην καταφέρνει να εξαργυρώσει τις καλές άμυνες που έβγαζε. Εν τέλει, η Ελλάδα αφυπνίστηκε και με τον Παπαγιάννη να κυριαρχεί κάτω από τις δύο ρακέτες, πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 4 πόντων (32-36).

Η Λιθουανία ανέβασε, εκ νέου, στροφές στο τρίτο δεκάλεπτο και παρ’ ότι αρχικά βρέθηκε πίσω με 35-41, εξαιτίας της καλής αμυντικής λειτουργίας της εθνικής μας η οποία αντιστάθμισε την επιθετική της δυστοκία και υπερίσχυσε στα ριμπάουντ, κατάφερε να ροκανίσει τη διαφορά και αφού ισοφάρισε (46-46 στο 29′), ανέκτησε το προβάδισμα (48-46) και πήρε προηγούμενη με “βραχεία κεφαλή”, στην τελευταία περίοδο.

Οι διεθνείς μας ξεκίνησαν να σηκώνουν ξανά κεφάλι και να βρίσκουν τον καλό τους εαυτό. Η αμυντική προσήλωση συνέχισε να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο αλλά, πλέον, βρισκόταν λίγο πιο εύκολα ο δρόμος προς το καλάθι. Ύστερα από κλέψιμο, ο Σκουλίδας έδωσε στον Φλιώνη ο οποίος κέρδισε το φάουλ και είχε 1/2 βολές, για να ακολουθήσει ένα τρίποντου του Σκουλίδα και η Ελλάδα να προηγηθεί με 4 πόντους (49-53 στο 32′). Οι Λιθουανοί κατάφεραν να ξανά περάσουν μπροστά (56-55 στο 35′) και το παιχνίδι ήταν ισόπαλο (58-58) πέντε λεπτά πριν το τέλος.

Ο Χαραλαμπόπουλος, με την είσοδο του, έδωσε νέα πνοή στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και βοήθησε άμεσα με ένα εντυπωσιακό κόψιμο και ένα λέι απ, στη συνέχεια, για να κάνει το 58-60 (στο 36′). Ο Εχόντας ισοφάρισε (60-60), ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ευστόχησε στη μια από τις δύο βολές αλλά στη συνέχεια βρήκε, με εξαιρετική πάσα, τον αμαρκάριστο Σκουλίδα και αυτός εκτέλεσε από το τρίποντο για το 60-64, δυόμιση λεπτά πριν την κόρνα της λήξης.

Η Λιθουανία με σερί 6-0, πήρε την πρωτοκαθεδρία (66-64) με 24 δεύτερα να απομένουν και τον ομοσπονδιακό μας προπονητή να καλεί τάιμ άουτ. Στην τελευταία επίθεση, ο Χαραλαμπόπουλος κλείστηκε καλά από τους Λιθουανούς, έκανε λάθος πάσα και η έκβαση του αγώνα κρίθηκε καθώς ο Βάρνας δεν λάθεψε από τις βολές, λίγο αργότερα μετά το φάουλ που του έγινε, κλειδώνοντας την υπόθεση νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 10-16, 32-36, 48-46, 70-64.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Στομπέργκας): Κουλμπόκα 2, Μπελιάουσκας 14 (1), Ντιενίνις, Πιλάουσκας 5, Σεντεκέρσκις 8, Μασιούλις 3 (1), Βάρνας 14 (2), Εχόντας 10, Μπιρούτις 9, Μπερούτσκα 3, Σβαμπάρις 2.
ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης, Ντουζίδης, Μιλεντίγεβιτς 8 (1), Φλιώνης 6 (1), Μουράτος 4, Σκουλίδας 18 (5), Χρηστίδης 2, Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος 16 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Προολυμπιακού

Τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το Προολυμπιακό τουρνουά Στη διάθεση του κόσμου θα…