Κεντρική NBA Ο “λόγος” του “βασιλιά” (vid)
NBA

Ο “λόγος” του “βασιλιά” (vid)

james vs warriors

james vs warriors

What a game…
Σε ακόμα έναν εκπληκτικό Τελικό, που κρίθηκε ξανά στην παράταση, οι Καβαλίερς ήταν αυτοί που “χαμογέλασαν” αυτή τη φορά καθώς επιβλήθηκαν με 95-93 και έκαναν το πολυπόθητο μπρέικ! Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν ξανά ο απόλυτος πρωταγωνιστής αλλά αυτή τη φορά πήρε τις αναγκαίες βοήθειες από τους συμπαίκτες του και πλέον η σειρά μεταφέρεται στο Κλίβελαντ με τους “ιππότες” να στοχεύουν στην υπεράσπιση της έδρας τους.

Ο “βασιλιάς” σημείωσε το πέμπτο triple-double της καριέρας του σε πλέι οφ (δεύτερος στη σχετική λίστα) έχοντας 39 πόντους (8/28 διπ.-3/6 τρ.-14/18 βολές), 16 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Συνοδοιπόρος του ήταν ο, επιβλητικός Τιμοφέι Μοζγκόφ των 17 πόντων και 11 ριμπάουντ ενώ ο Τζέι Αρ Σμιθ ακολούθησε με 13 πόντους. Βέβαια, ο παίκτης που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι στο τέλος ήταν ο σκληροτράχηλος και μαχητικός Μάθιου Ντελαβεντόβα (9π.-5ρ.-3κλ.) που πήρε ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ και εν συνεχεία ευστόχησε στις δύο βολές που έδωσαν στο Κλίβελαντ την υπεροχή.

james-dellavedova

Από τους Ουόριορς, ο Στεφ Κάρι ήταν εξαφανισμένος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αλλά ήταν αυτός που έστειλε το ματς στην παράταση.. Σημείωσε 19 πόντους έχοντας όμως άσχημα ποσοστά (3/8 διπ.-2/15 τρ.-7/8 βολές) και, ακόμη, κατέβασε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ αλλά έκανε και 6 λάθη. Κορυφαίος των “πολεμιστών” ήταν ο Κλέι Τόμσον που σκόραρε 34 πόντους ενώ τους “Splash Brothers” πλαισίωσαν οι Χάρισον Μπαρνς και Ντρέιμοντ Γκριν με 10 και 11 πόντους αντίστοιχα.

Από το πρώτο ημίχρονο η μονομαχία μεταξύ του Τόμσον και του Τζέιμς ήταν αυτή που κέντριζε τα βλέμματα. Αμφότεροι σημείωσαν από 20 πόντους και ηγήθηκαν των ομάδων τους. Ο “βασιλιάς” χτυπούσε με κάθε τρόπο, σμπαραλιάζοντας κάθε πλάνο του Κερ και νικώντας όποιον αμυντικό βρέθηκε στο διάβα του. Αναλόγως εντυπωσιακός και ο Τόμσον που τιμώρησε σχεδόν κάθε αμυντική ολιγωρία των ιπποτών. Ισόπαλο το παιχνίδι μετά τα πρώτα 12 λεπτά (20-20) αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να χτίσουν διαφορά 6 πόντων (31-25) στις αρχές της δεύτερης περιόδου.

klay thompson

Η πληθωρικότητα του Τζέιμς, όμως, έβαλε  το Κλίβελαντ σε θέση οδηγού (33-37 στο 16΄) ενώ καταλυτικό ρόλο για αυτό έπαιξε και ο Ντελαβεντόβα. Ο Αυστραλός γκαρντ έκανε φανταστική δουλειά στο μαρκάρισμα του Κάρι, τον οποίο κράτησε στους 7 πόντους με 2/10 σουτ εντός παιδιάς κατά το πρώτο μέρος, ενώ μεγάλη ήταν και συνεισφορά του Μοζγκόφ, που επιβλήθηκε πλήρως στο ζωγραφιστό, ο οποίος για κάποια λεπτά κλήθηκε να μαρκάρει μέχρι και τον Ιγκουοντάλα (!), ελέω του small ball στο οποίο αρέσκονται οι “πολεμιστές“. Έτσι οι Καβς πήγαν στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή (45-47).

Ο Ρώσος γίγαντας ήταν πραγματικά καθηλωτικός και μετά την ανάπαυλα. Κατάπιε κάθε αντίπαλο που βρέθηκε στο διάβα του, κατέβαζε ριμπάουντ με τη σέσουλα και ευστοχούσε στις περισσότερες βολές. Η αμυντική συμπεριφορά των Καβς, εν γένει, ήταν η ειδοποιός διαφορά και ειδικότερα η εξαφάνιση του Κάρι, ο οποίος δεν μπορούσε να πάρει ανάσα (με λίγες εξαιρέσεις) από το ασφυκτικό μαρκάρισμα –κυρίως του Ντελαβεντόβα– και τα απανωτά heads-out και double-team.

james-speights

Ο μόνος γρίφος για τον οποίο οι Καβς δεν είχαν απάντηση, ήταν ο Τόμσον, χάρη στον οποίο οι Ουόριορς διατηρούνταν σε απόσταση αναπνοής, σε συνδυασμό με την επιθετική συνέπεια του Τζέιμς που μειώθηκε. Βέβαια ο “βασιλιάς” συνεισέφερε με την άμυνα του, τα ριμπάουντ και την οργάνωση της επίθεσης και η ομάδα του προηγούνταν με 62-59, ύστερα από 36 λεπτά αγώνα.

Οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν επιμέρους 17-9, στα πρώτα 8 λεπτά της τελευταίας περιόδου και με αποκορύφωμα του τρίποντο του Ντελαβεντόβα προηγήθηκαν με 11 πόντους (68-79), μπαίνοντας για τα καλά σε θέση ισχύος! Όμως δεν τη διατήρησαν. Οι Ουόριορς στράφηκαν στο “Hack-a-Shaq” και έστειλαν εσκεμμένα τον Τόμσον στις βολές, ο οποίος έβαλε τις δύο από τις τέσσερις και την ίδια ώρα, ο Κάρι “ξύπνησε” και με πέντε γρήγορους πόντους, σε συνδυασμό με το τρίποντο του Ιγκουοντάλα και το λέι απ του Τόμσον, έκλεισε την ψαλίδα στο -3 (82-85 στο 46′).

thompson-dellavedova

Ο Κάρι μίλησε ξανά στο πιο κρίσιμο σημείο όταν ισοφάρισε σε 87-87, με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο ΛεΜπρόν πήρε ξανά την τελευταία επίθεση και αυτή τη φορά επέλεξε το ντράιβ όμως η μπάλα δεν του έκανε τη χάρη, όπως και στον Τόμσον που προσπάθησε να τη σπρώξει στο καλάθι. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι δύο πρώτοι τελικοί οδηγούνται στον έξτρα χρόνο.

Στο 5-0 των Καβς, στην παράταση, απάντησε ο Γκριν με 4 πόντους για να μειώσει σε απόσταση αναπνοής (91-92) δύο λεπτά πριν το τέλος το αγώνα. Το σκορ δεν άλλαξε για το επόμενο ενάμισι λεπτό ελέω της αστοχίας των Ουόριορς και κάποιο “φαλτσοσφυριγμάτων” σε βάρος του ΛεΜπρόν. Ο Κάρι κέρδισε το έκτο φάουλ του Σμιθ και πήγε στις βολές για να κάνει 93-92, 29 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Γκριν έβγαλε την άμυνα του αγώνα, μπλοκάροντας τον Τζέιμς στα ίσα. Στην επαναφορά ο ΛεΜπρόν έκανε ξανά το ντράιβ, πάσαρε έξω στον Σάμπερτ ο οποίος αστόχησε αλλά ο “δαιμόνιος” Ντελαβεντόβα μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και πήγε στις βολές επαναφέροντας στην πρωτοπορία την ομάδα του (93-94), 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Στο τέλος, ο ΛεΜπρόν ευστόχησε στη μια από τις δύο βολές που επιχείρησε, ενώ προηγουμένως ο Κάρι αστόχησε και στην τελευταία επίθεση του έκλεψε τη μπάλα ο Τρίσταν Τόμσον.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ο Ναζ Ριντ καλύτερος 6ος παίκτης της χρονιάς.

Με 352 βαθμούς ο Ναζ Ριντ κατέκτησε το βραβείο του 6ου παίκτη της χρονιάς. Μια σημαντική δ…