Κεντρική NBA Παρελθόν ο Θίμποντο
NBA

Παρελθόν ο Θίμποντο

tom thibodeau

tom thibodeau

Ύστερα από πέντε σεζόν, ο Τομ Θίμποντο αποτελεί παρελθόν από τους Μπουλς! Ο οργανισμός ανακοίνωσε σήμερα την απομάκρυνση του 57χρονου προπονητή, υπογραμμίζοντας πως η διάσταση στη φιλοσοφία μαζί του ήταν ο κύριος λόγος. Εν γένει, ήταν κοινό μυστικό πως ο Θίμποντο βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τους διοικούντες τον οργανισμό και συγκεκριμένα με τον Τζένεραλ Μάνατζερ, Γκαρ Φόρμαν και τον αντιπρόεδρο, Τζον Πάξον. Ο αποκλεισμός από τους Καβαλίερς στον δεύτερο γύρο των φετινών πλέι οφ, αποτέλεσε τη “σταγόνα” που ξεχείλισε το “ποτήρι” και αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας.

“Οι Σικάγο Μπουλς έχουν παράδοση στο να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν προέλθει από την άριστη συνεργασία όλων των μελών της ομάδας. Ο επικεφαλής κάθε τμήματος είτε είναι παράγοντας είτε είναι προπονητής θα πρέπει να είναι ανοιχτός στις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων, να τις συζητάει και να τις λαμβάνει υπόψη του. Αυτές οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις όμως δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό πρέπει να είναι ενωμένες. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους παίκτες, τον προπονητή και την διοίκηση για να πετύχουν. Δυστυχώς αυτές είναι αξίες που έχουν χαθεί πλέον από τους Μπουλς. Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση λοιπόν αποφασίσαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή προπονητή” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης του οργανισμού, Τζέρι Ρέινσντορφ ενώ ο Φόρμαν συμπλήρωσε πως:

“Όταν προσλάβαμε τον Τομ το 2010 ήταν ο καταλληλότερος προπονητής για την ομάδα εκείνη την περίοδο και αυτά τα πέντε χρόνια έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως θεωρούμε πως η αλλαγή προπονητή είναι αναγκαία προκειμένου η ομάδα να πάει μπροστά και να γίνει καλύτερη”.

Στην πενταετία που βρέθηκε στην “πόλη των ανέμων“, οι Μπουλς αποτέλεσαν την κορυφαία αμυντική ομάδα με 92.4 πόντους παθητικό ενώ και επιθετικά επέδειξανσυνέπεια με 92.6 πόντους και 43% εντός παιδιάς. Ο Θίμποντο, που αναδείχθηκε Προπονητής της Σεζόν 2010-11, μέτρησε συνολικά 255 νίκες και 139 ήττες ήτοι ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 65%, το οποίο είναι το δεύτερο καλύτερο στην ιστορία του οργανισμού, μετά το 74% (545-193) του Φιλ Τζάκσον!

Στον αντίποδα, η ομάδα βρέθηκε μεταξύ των χειρότερων στην επιθετική αποτελεσματικότητα (τους πόντους ανά 100 κατοχές) ενώ και το επιθετικό τρανζίσιον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Σε όλα αυτά συνέβαλαν αρνητικά και οι τραυματισμοί του Ντέρικ Ρόουζ που στέρησαν από τον Θίμποντο τον σούπερ σταρ και ηγέτη του. Χαρακτηριστικό είναι πως με τον Ρόουζ, οι Μπουλς είχαν ποσοστό νικών 73% ενώ χωρίς αυτόν έπεφταν στο 58%!

Διακαής πόθος της διοίκησης των Μπουλς, για αντικαταστάτη του Θίμποντο, είναι ο Φρεντ Χόιμπεργκ, του Άιοβα Στέιτ, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται και στο στόχαστρο των Τίμπεργουλβς. Ο Θίμποντο, από την άλλη, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων με τους Πέλικανς, τους Μάτζικ και τους Νάγκετς να ετοιμάζουν κρούση.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Μπράουν: «Ο Σαμπόνις θα έπρεπε να είναι στη συζήτηση για το βραβείο του MVP»

Ξεκάθαρος ως προς την συμμετοχή των παικτών για το βραβείο του MVP είναι π Μάικ Μπράουν. Ο…