Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Ξεκάθαρα φαβορί (vid)

Ξεκάθαρα φαβορί (vid)

playoffs 2015

playoffs-2015

Το κεφάλαιο regular season έκλεισε στις 15 Απριλίου και τώρα ξεκινάει το πραγματικό ΝΒΑ. Ύστερα από μια μακρά και κουραστική περίοδο 82 παιχνιδιών οι 8 καλύτερες ομάδες κάθε περιφέρειας ρίχνονται στην αρένα των πλέι οφ με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή για το 2015.

Στην Ανατολή τα πράγματα μοιάζουν κάπως πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τους τελικούς της περιφέρειας με φαβορί αλλά και ερωτηματικά.

Οι μεγάλοι απόντες και οι εκπληξεις

celtics

Η αναπροσαρμογή που υπέστη η Ανατολή ήταν μεγάλη μετά την επιστροφή του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ, τους αναβαθμισμένους Χοκς και τους αποδυναμωμένους Χιτ και Πέισερς (ελέω τραυματισμού του Πολ Τζορτζ). Οι δύο τελευταίες ομάδες που μας χάρισαν ομηρικές μάχες στους Τελικούς της Περιφέρειας τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται εκτός post season με την Ιντιάνα να αποκλείεται την τελευταία αγωνιστική έχοντας κάνει ένα τεράστιο comeback το οποίο έμεινε ανολοκλήρωτο.

Αντιθέτως, στα πλέι οφ επέστρεψαν οι θρυλικοί Σέλτικς οι οποίοι παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ρόστερ τους κατά τη διάρκεια της σεζόν και την απομάκρυνση των ηγετών τους, Τζεφ Γκριν και Ραζόν Ρόντο, κατάφεραν να τερματίσουν έβδομοι ενώ την τελευταία αγωνιστική ημέρα μπήκαν στην οχτάδα και οι Νετς.

(1) Ατλάντα Χοκς – (8) Μπρούκλιν Νετς

horford-lopez

Οι τελευταίοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τους πρωτοπόρους Χοκς οι οποίοι μας είχαν προϊδεάσει από πέρσι ότι θα αποτελέσουν σημαντική δύναμη της Ανατολής αλλά βελτιώθηκαν θεαματικά εν συγκρίσει με την όγδοη θέση που είχαν πέρσι. Τα “γεράκια” θυμίζουν πολλές φορές Σπερς κάτι που οφείλεται στη μακροχρόνια συνεργασία τους προπονητή τους, Μάικ Μπουντενχόλζερ, με τον Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο. Μια ομάδα που δεν βασίζεται σε κάποιον σούπερ σταρ αλλά σε ένα εκπληκτικό σύνολο με παίκτες που έχουν διακριτούς ρόλους και τους υπηρετούν άριστα. Ο Τζεφ Τιγκ κινεί τα νήματα από τον “άσο”, το ντουέτο των Αλ Χόρφορντ και Πολ Μίλσαπ αποτελεί ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στο ΝΒΑ ενώ ο Κάιλ Κόρβερ είναι ένας από τους πιο φονικούς σουτέρ στη λίγκα έχοντας 12.1 πόντους μέσο όρο με 49% στα τρίποντα!

Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια φράση για να περιγράψουμε το λόγο που οι Νετς προκρίθηκαν είναι πως “ανάμεσα στους τυφλούς κυριαρχεί ο μονόφθαλμος“. Το επίπεδο της Ανατολής είναι αισθητά κατώτερο από αυτό της Δύσης κάτι στο οποίο μαρτυρά και το γεγονός πως τόσο αυτοί (38-44) όσο και οι Σέλτικς (40-42) προκρίθηκαν με αρνητικό ρεκόρ όταν στην απέναντι πολιτείες οι όγδοοι Πέλικανς και οι ένατοι Θάντερ είχαν 45-37. Δύσκολα θα καταφέρει να προβάλει σοβαρή αντίσταση το Μπρούκλιν.

(2) Κλίβελαντ Καβαλίερς – (7) Μπόστον Σέλτικς

james-celtics-cavaliers

Ένα ζευγάρι που με μια πρώτη ματιά δείχνει πως έχει ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ αλλά η κατάσταση ίσως να μην διαδραματιστεί ακριβώς έτσι.

Αυτό γιατί στις τέσσερις αναμετρήσεις που έχουν συγκρουστεί οι δύο ομάδες το σκορ είναι 2-2 και στο τελευταίο παιχνίδι της season series οι Σέλτικς ισοπέδωσαν τους Καβαλίερς με 117-78! Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπορεί να μην αγωνίστηκε αλλά η διαφορά είναι δυσθεώρητη και υπερκαλύπτει αυτό το ελαφρυντικό για το Κλίβελαντ.

Οι “ιππότες” μετά το νωθρό (όπως αναμενόταν) ξεκίνημα ανέβασαν στροφές και έκαναν τρομερή χρονιά τερματίζοντας δεύτεροι με ρεκόρ 53-29 και παράλληλα αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην Central Division (πάνω από Μπουλς, Μπακς, Πέισερς και Πίστονς). Ο “βασιλιάς” αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ και επιτελεί το ρόλο του σκόρερ, του δημιουργού, του ριμπάουντερ, του αμυντικού που θα αναλάβει το αστέρι της αντίπαλης ομάδας. Αυτός είναι το “Α” και το “Ω” και από αυτόν θα καθοριστεί εν πολλοίς και η πορεία των Καβς.

Βέβαια θα χρειαστεί πολλή βοήθεια από τον Κάιρι Έρβινγκ που έχει δείξει πως τείνει να γίνει ο αρχισκόρερ της ομάδας αποφορτίζοντας τον ΛεΜπρόν από αυτό το καθήκον ενώ θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσφορά από τον Κέβιν Λαβ ο οποίος είναι με τα “φεγγάρια” του. Οι προσθήκες των Τζέι Αρ Σμιθ, Ιμάν Σάμπερτ και Τιμοφέι Μοζγκόφ αποδείχτηκε πως ήταν τα κομμάτια που έλειπαν και η πολιτεία του Οχάιο μπορεί να αισιοδοξεί για μια μακρά πορεία.

Όμως το διόλου ευκολοκατάβλητο  εμπόδιο της Βοστόνης ορθώνεται στον πρώτο γύρο. Το συγκρότημα του ταλαντούχου Μπραντ Στίβενς μπορεί να υπέστη περί τις 40 αλλαγές παικτών καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά διατηρήθηκε σε σταθερή πορεία και με ένα νικηφόρο σερί στις τελευταίες ημέρες της regular season επέστρεψε εκεί που ανήκει. Σίγουρα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των “Κελτών” αλλά ποιος μπορεί να τους ξεγράψει;

(3) Σικάγο Μπουλς – (6) Μιλγουόκι Μπακς

antetokounmpo-buttler

Οι πολλοί τραυματισμοί έπληξαν για ακόμα μια χρονιά το Σικάγο αλλά απέδειξε πως έχει τον χαρακτήρα να ανταπεξέλθει και με τον Ντέρικ Ρόουζ υγιή μπορεί να κοιτάει ψηλά. Η κατακόρυφη αγωνιστική άνοδος του Τζίμι Μπάτλερ, ο οποίος μετατράπηκε από έναν αμυντικόεξολοθρευτή” σε έναν all around σούτινγκ γκαρντ που μετράει 20 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ μέσο όρο, καθώς και η επιβλητική παρουσία του σπουδαίου Πάου Γκασόλ δίνουν άλλη δυναμική στην ομάδα του Τομ Θίμποντο. Ο Ρόουζ ήταν εξαιρετικός όσο ήταν γερός και η παρουσία του μονάχα δίνει νέα ώθηση στο Σικάγο, ο Νίκολα Μίροτιτς είναι ρούκι αλλά μόνο σαν τέτοιος δεν αγωνίζεται ενώ σταθερές μεταβλητές αποτελούν οι Ταζ Γκίμπσον και Γιόακιμ Νόα.

Δύσκολο το έργο για τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο “Greek Freak” ήταν ο ηγέτης των Μπακς φέτος οι οποίοι από το 15-67 της περσινής σεζόν εκτοξεύτηκαν στο 41-41, και καλείται να τους οδηγήσει σε ακόμα μια υπέρβαση, παρέα με τους Μάικλ Κάρτερ – Ουίλιαμς και Κρις Μίντλετον, απέναντι σε μια ομάδα που έχουν καταφέρει να νικήσουν μονάχα μια φορά φέτος.

(4) Τορόντο Ράπτορς – (5) Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

raptors-wizards

Δύο ομάδες με αρκετά σκαμπανεβάσματα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν που έχουν μεν δείξει εξαιρετικά στοιχεία αλλά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους κατάσταση.

Οι Ράπτορς ξεκίνησαν δυνατά στη σεζόν αλλά στην πορεία έκαναν κοιλιά και δεν είχαν σταθερή απόδοση. Στηρίζονται στον φοβερό Κάιλ Λάουρι που κάνει τα πάντα στον άσο με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν να αποτελεί το πρώτο βιολί της ομάδας και τον Γιόνας Βαλαντσιούνας τον πύργο κάτω από τις ρακέτες ενώ το ρόστερ συμπληρώνουν πολλοί ρολίστες οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους προσφέροντας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι Τέρενς Ρος, Αμίρ Τζόνσον και Λου Ουίλιαμς.

Οι “μάγοι” της Ουάσινγκτον, από την άλλη, στηρίζονται στον ηγέτη τους Τζον Ουόλ που ολοκλήρωσε τη σεζόν με διψήφιο νούμερο σε πόντους (17.6) και ασίστ (10), αποτελώντας ίσως τον κορυφαίο pass-first playmaker στο ΝΒΑ. Ο Μπράντλεϊ Μπιλ αποτελεί το έτερον του ήμισυ στην περιφέρεια και ο Μάρτσιν Γκόρτατ το σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό. Η παρουσία του Πολ Πιρς είναι από μόνη της αρκετή για να προσδώσει πάθος και πολύτιμη εμπειρία στο συγκρότημα του Ράντι Ουίτμαν.

H πρόβλεψη

Αν μπορέσουμε να προβούμε σε προβλέψεις θα λέγαμε πως στον επόμενο γύρο θα περάσουν οι τέσσερις πρώτοι της βαθμολογίας και δη οι Χοκς, Καβαλίερς, Μπουλς και Ράπτορς δίνοντας τις περισσότερες πιθανότητες στη πιθανή ανατροπή του πλεονεκτήματος της έδρας και της πρόκρισης στα ημιτελικά της Ανατολής, στους Ουίζαρντς.

Βέβαια, αυτό που ευχόμαστε είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μπακς να μας διαψεύσουν και να προχωρήσουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…