Κεντρική Ασίστ Shadow “Έφυγε” ο Ντιν Σμιθ

“Έφυγε” ο Ντιν Σμιθ

dean smith

University of North Carolina Celebration of a CenturyDean E. Smith CenterChapel Hill, NCFriday, January 12, 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Ντιν Σμιθ.

Ο θρυλικός προπονητής του North Carolina άφησε την τελευταία του πνοή χθες, 7 Φεβρουαρίου, στο Τσέιπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας, σε ηλικία 83 ετών περιτριγυρισμένος από τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του.

Ο σπουδαίος τεχνικός άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, όχι τόσο λόγω των πολλών κατακτήσεων αλλά της συνολικής προσφοράς του στο άθλημα ενώ στα χέρια του “εκκολάφτηκαν” μερικοί εκ των σπουδαιότερων αθλητών του ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μάικλ Τζόρνταν.

Former North Carolina player Michael Jordan, left, gives his former coach Dean Smith a kiss during halftime of a college basketball game between North Carolina and Wake Forest in Chapel Hill, N.C., Saturday, Feb. 10, 2007. The 1982 and 1957 championship teams were recognized during a halftime ceremony. Jordan was a member of the 1982 team. (AP Photo/Gerry Broome)

Ο Σμιθ διετέλεσε προπονητής του North Carolina για 36 ολόκληρα χρόνια (!), από το 1961 μέχρι το 1997 κατακτώντας 2 πρωταθλήματα NCAA (1982-1993) και αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις. Οι επιτυχίες του απέκτησαν και παγκόσμια κλίμακα το 1976 όταν οδήγησε την Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Mόντρεαλ.

Μερικοί από τους παίκτες τους οποίους κοουτσάρισε όλα αυτά τα χρόνια, πλην Τζόρνταν, είναι μεταξύ άλλων οι: Τζέιμς Ουόρθι, Μπομπ ΜακΑντού, Σαμ Πέρκινς, Τζέρι Στάκχαουζ, Αντουάν Τζέιμσον, Βινς Κάρτερ, Ρασίντ Ουάλας.

Συνολικά μέτρησε 879 νίκες στο NCAA όντας τέταρτος στη σχετική λίστα πίσω από Μπομπ Νάιτ, Μάικ Σιζέφσκι και Τζιμ Μπόεχαϊμ ενώ είναι δεύτερος σε συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ έχοντας 11 (όσες και ο Σιζέφσκι), ένα λιγότερο από τον κορυφαίο της λίστας Τζον Γούντεν.

smith-krzyzewski

Έχει εισαχθεί στο Basketball Hall of Fame (1983) και το Hall Of Fame της FIBA (2007) ενώ ανάλογες τιμές του έχουν αποδοθεί τόσο από το κολέγιο του Kansas (1996) το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης και ως βοηθός προπονητή και φυσικά από το North Carolina (1981).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που είχε στείλει το 1980 στον Μάικλ Τζόρνταν προκειμένου να τον πείσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του North Carolina. Ο “Air” εν τέλει την αποδέχτηκε και η ιστορία είναι γνωστή από εκεί και έπειτα.

Ο MJ δεν ξέχασε ποτέ τον άνθρωπο που του έδωσε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να κατακτήσει τον κόσμο στη συνέχεια. Ο ιδιοκτήτης των Χόρνετς, αποχαιρέτησε τον “δεύτερο πατέρα” του όπως τον χαρακτήρισε αποτείνοντας το δικό του φόρο τιμής:

“Εκτός των γονιών μου, κανείς άλλος δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη ζωή μου, όσο ο κόουτς Σμιθ. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής. Ήταν ο μέντορας, ο δάσκαλος και ο δεύτερος πατέρας μου. Ήταν πάντα εκεί για μένα, όποτε τον χρειαζόμουν και γι αυτό τον αγαπώ. Μου έμαθε μπάσκετ και πράγματα για τη ζωή. Η καρδιά μου είναι μαζί με τη Λίνεα (σύζυγός του) και τα παιδιά τους. Χάσαμε έναν σπουδαίο άνδρα, που είχε μεγάλη επιρροή στους παίκτες, το σταφ και ολόκληρη την οικογένεια του North Carolina“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…