Κεντρική Ασίστ Basketbase Το ντέρμπι των πάγκων

Το ντέρμπι των πάγκων

obradovic ivkovic

obradovic-ivkovic

Μετρώντας αντίστροφα για το Σαββατιάτικο (27/12, 19:00) πρώτο ντέρμπι των “αιωνίων” για το φετινό πρωτάθλημα και το esake.gr μετά την αναφορά στους παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές και τους περισσότερους πόντους στις αναμετρήσεις ΟλυμπιακούΠαναθηναϊκού, προσεγγίζει σήμερα αυτό το ξεχωριστό παιχνίδι από την πλευρά των πάγκων.

Άλλωστε και στους δύο δεσπόζουν για χρόνια σπουδαίες μορφές της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής προπονητικής “πιάτσας”. Εχει ενδιαφέρον να δούμε αυτούς που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός από τον πάγκο, καταγράφοντας όλους όσοι κοουτσάρισαν σε αυτά τα ντέρμπι στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ (από το 1992).

Από την πλευρά των γηπεδούχων του Σαββάτου, του Ολυμπιακού, Γιάννης Ιωαννίδης και Ντούσαν Ιβκοβιτς έχουν κοουτσάρει την ομάδα από 24 φορές σε ντέρμπι με τον “αιώνιο” αντίπαλο, με τον “ξανθό” πάντως να έχει περισσότερες νίκες από τον “Ντούντα”. Αναλυτικά οι προπονητές του ερυθρόλευκου πάγκου σε παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό:

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΙΚΕΣ-ΗΤΤΕΣ
Γιάννης Ιωαννίδης 15-9
Ντούσαν Ιβκοβιτς 12-12
Παναγιώτης Γιαννάκης 6-12
Γιώργος Μπαρτζώκας 5-7
Λευτέρης Σούμποτιτς 3-2
Ηλίας Ζούρος 3-5
Πίνι Γκέρσον 3-5
Γιόνας Καζλάουσκας 2-7
Μίλαν Τόμιτς 0-3
Ντράγκαν Σάκοτα 0-1

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού κυρίαρχη μορφή χωρίς αμφιβολία είναι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Στα 13 χρόνια που έμεινε στον πάγκο της ομάδας, ο “Ζοτς” την κοουτσάρισε σε συνολικά 67 ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μετρώντας 41 νίκες (61,19%). Αριθμούς που θα αργήσει πολύ να καταρρίψει κάποιος προπονητής στο μέλλον:

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΙΚΕΣ-ΗΤΤΕΣ
Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς 41-26
Λευτέρης Σούμποτιτς 5-4
Αργύρης Πεδουλάκης 4-3
Μπόζινταρ Μάλκοβιτς 4-5
Φραγκίσκος Αλβέρτης 3-2
Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου 3-3
Ζέλικο Παβλίσεβιτς 2-4
Κώστας Πολίτης 1-2

Συμπερασματικά λοιπόν, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα γίνει ο 5ος Ελληνας στα χρόνια της Basket League ΣΚΡΑΤΣ που θα κοουτσάρει τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ενώ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς θα γίνει ο 4ος ξένος τεχνικός που θα οδηγήσει τους “πράσινους” από τον πάγκο στο “αιώνιο” ντέρμπι.

Ξέρετε όμως ότι….

Το ντέρμπι της 5ης Νοεμβρίου 1994 αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” του Κώστα Πολίτη στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

Οι “πράσινοι” υποχρεώθηκαν σε εντός έδρας ήττα με 65-67 από τον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική (Πάσπαλι 17, Αλβέρτης 14 – Τζόνσον 28, Τάρλατς 13) αποτέλεσμα που οδήγησε στο “διαζύγιο” των δύο πλευρών για να αναλάβει ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχασε στα πρώτα τρία ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό;

Τα δύο της πρώτης του σεζόν στην Ελλάδα το 1999-2000 και στο πρώτο της σεζόν 2000-2001 για να νικήσει στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου με 68-63.

Πηγή: esake.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…