Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Διαφορετική κουλτούρα στο Κατάρ”

“Διαφορετική κουλτούρα στο Κατάρ”

giorgos bitzanis

giorgos bitzanis

Δηλώσεις στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ έκανε ο Γιώργος Μπιτζάνης, συνεργάτης του Βασίλη Φραγκιά στο επιτυχημένο του πέρασμα από την εθνική ομάδα του Κατάρ. Ο Γιώργος Μπιτζάνης τόνισε ότι το Κατάρ του πρόσφερε μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα, με λιγότερη πίεση, γεγονός που με τη βοήθεια όλων των αρμοδίων οδήγησε στην 6η θέση στους Πανασιατικούς αγώνες, αλλά και στην πρωτιά στους αγώνες Αραβικών Κρατών. Χαρακτήρισε τον Βασίλη Φραγκιά, δίκαιο, ενώ τόνισε ότι οι Έλληνες προπονητές δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους Σέρβους ή τους Αμερικάνους προπονητές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Μπιτζάνη στο sepk.gr:
Για την εμπειρία του Κατάρ: “Ήταν πραγματικά μια μεγάλη και αξέχαστη εμπειρία. Καταρχήν είχα την ευκαιρία να ζήσω σε μια πολύ όμορφη και σύγχρονη πόλη, όπως είναι η Ντόχα, γνωρίζοντας μία νέα κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Πάντα στην αρχή απαιτείται χρόνος προσαρμογής, αλλά η θέληση για αναζήτηση του καινούργιου αποτελεί πρόκληση. Τα πράγματα εκεί κινούνται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς από την Ελλάδα. Φυσικά, δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό η πίεση του αποτελέσματος αλλά και γενικά στην όλη καθημερινότητα δεν υφίσταται τόσο μεγάλη πίεση. Όλοι οι παράγοντες δείχνουν ενδιαφέρον και θέληση για να αναπτυχθεί το μπάσκετ και για να βγουν νέα ταλέντα. Από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας, καλοπροαίρετοι και πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε ότι κι αν χρειαζόμασταν”.

Για τους Πανασιατικούς αγώνες: “Ο στόχος της ομάδας ήταν να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, να μπει στην οκτάδα και να διεκδικήσει το όνειρο ενός μεταλλίου. Ξεκινήσαμε εξαιρετικά περνώντας ως πρώτοι από τον όμιλο στα προημιτελικά, κερδίζοντας μεταξύ άλλων και την Ιαπωνία, η οποία τελικά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στην φάση των “8” κερδίσαμε τις Φιλιππίνες, μια μεγάλη δύναμη του Ασιατικού μπάσκετ, αλλά χάσαμε τον πρώτο σκόρερ μας με σοβαρό τραυματισμό που δεν του επέτρεψε να ξαναπαίξει. Παρόλο που κοντράραμε στα ίσα την διοργανώτρια και τελικά πρωταθλήτρια Κορέα, μείναμε έξω σε τριπλή ισοβαθμία για 4 πόντους.

Τελικά στους αγώνες κατάταξης τερματίσαμε έκτοι χάνοντας από την ισχυρή Κίνα. Ήταν μια δύσκολη διοργάνωση, καθώς δώσαμε μέσα σε 9 μέρες 7 ματς! Το πιο θετικό απ’ όλα ήταν ότι η ομάδα άλλαξε πρόσωπο και φιλοσοφία σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Ειδικά στην άμυνα δεχόταν κοντά στους 62 πόντους σε κάθε ματς. Αυτή την αλλαγή την παραδέχτηκαν όλοι κι αυτή η παραδοχή ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα της όλης προσπάθειας μας“.

Για την πρώτη θέση στους αγώνες Αραβικών κρατών: “Τα GCC games έχουν τεράστια σημασία για όλες τις αραβικές χώρες. Υπήρχε μεγάλη επιθυμία από την ομοσπονδία του Κατάρ για κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ήταν κάτι που το γνωρίζαμε αλλά το καταλάβαμε πολύ καλύτερα μόλις επιστρέψαμε από την Σαουδική Αραβία με το χρυσό μετάλλιο.

Είδαμε την ικανοποίηση και την χαρά όλων που μας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Η πορεία ήταν δύσκολη, καθώς η ομάδα πήγε στους αγώνες χωρίς 2 βασικούς της παίκτες εξαιτίας τραυματισμών αλλά και με συσσωρευμένη κούραση από τα συνεχόμενα ταξίδια και τους αγώνες στην Κορέα. Στην θέση των τραυματιών πήραμε δύο νέους αθλητές που έκαναν μόλις μια εβδομάδα προπόνηση μαζί μας, οι οποίοι τελικά μας βοήθησαν πολύ. Ακόμα ένας σκόπελος ήταν ότι δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για τους αντιπάλους μας, καθώς οι περισσότερες ομάδες δεν είχαν αγωνιστεί στο Πανασιατικό και δεν υπήρχε πρόσφατη εικόνα τους.

Η ομάδα έδωσε 5 παιχνίδια σε 7 ημέρες και παρ’ όλες τις δυσκολίες τερματίσαμε αήττητοι, επικρατώντας στον τελικό με μεγάλη ευκολία του Μπαχρέιν. Η χαρά ήταν διπλή, καθώς εκτός του χρυσού μεταλλίου κερδίσαμε και την πρόκριση μας στο Προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι στην Κίνα”.

Για τον Βασίλη Φραγκιά: “Είναι μεγάλη μου τιμή που ο coach Φραγκιάς με επέλεξε να συνεργαστώ μαζί του στο Κατάρ αλλά και στην Ουκρανία. Νιώθω πολύ τυχερός διότι μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου, να κερδίσω εμπειρίες, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να χειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις.

Έχει τεράστια εμπειρία, είναι σωστός επαγγελματίας και δίπλα του έχω αποκομίσει πολλά. Δουλεύοντας μαζί στο εξωτερικό, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με εύκολες και δύσκολες καταστάσεις. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα, εκτός από το γήπεδο που πάντα υπάρχει επαγγελματισμός και αλληλοσεβασμός, να περνάμε και προσωπικό χρόνο μαζί, έχοντας θεωρώ μια πολύ καλή φιλία. Είναι απαιτητικός, τυπικός αλλά πάντοτε δίκαιος μέσα κι έξω από το γήπεδο. Δίνει πάντα αρμοδιότητες στους συνεργάτες του, τους δείχνει εμπιστοσύνη κι έχει σταθερή φιλοσοφία σε ότι κι αν κάνει”.

Για τη χώρα του Κατάρ γύρω από το μπάσκετ: “Στην αρχή ήταν δύσκολο να προσαρμοστούν όλοι με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού που θέλαμε να ακολουθήσουμε. Το μπάσκετ στην χώρα και γενικά στην Ασία είναι τελείως διαφορετικό. Δεν δίνεται μεγάλη βάση στην άμυνα, στην στρατηγική και την αντιμετώπιση του αντιπάλου. Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία, βασιζόμενη κυρίως στην επίθεση και στην ελευθερία των παικτών. Χρειάστηκε χρόνος κι επιμονή για να αντιληφθούν οι παίκτες τον νέο τρόπο παιχνιδιού.

Επίσης, στην αρχή της προετοιμασίας, με αφορμή το Ραμαζάνι που αποτελεί γιορτή ιερή για τον Αραβικό κόσμο, ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε ακόμα και μία προπόνηση την ημέρα λόγω της νηστείας. Αυτό μας πήγε πίσω στην αρχή της προετοιμασίας μας, όμως η μεγάλη θέληση των παικτών και γενικότερα της ομοσπονδίας ήταν καταλυτική στην θετική πορεία της ομάδας”.

Για τους Έλληνες προπονητές: “Ο Έλληνας προπονητής με την σοβαρότητα και την σκληρή δουλειά, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση παγκοσμίως . Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα στις περισσότερες ομάδες ανάγκασε τους Έλληνες προπονητές με τόλμη να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Όσο περισσότεροι προπονητές δουλεύουν στο εξωτερικό με επιτυχία, τόσο ανεβαίνει η φήμη και η υστεροφημία του Ελληνικού μπάσκετ.

Ειλικρινά δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους Σέρβους, τους Αμερικάνους που τόσα χρόνια δουλεύουν σε όλα τα πρωταθλήματα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους στηρίζουμε και να ευχόμαστε ειλικρινά να πετυχαίνουν όλοι . Το γεγονός αυτό θα ανοίξει ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και μόνο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…