Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Μπορείτε καλύτερα…

Μπορείτε καλύτερα…

bane prelevic1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ

kogasΕίναι στιγμές -και δεν είναι μία ή δύο- που νιώθω ότι άνθρωποι που περιμένεις να δώσουν λύσεις, είτε λόγω προσωπικότητας, είτε λόγω εμπειρίας, είτε λόγω θέσης, εμφανίζονται αδικαιολόγητα κατώτεροι των περιστάσεων. Μοιάζουν με μαθητές δευτέρας δημοτικού, που προσπαθούν να αποστηθίσουν το ποίημα για την 28η Οκτωβρίου.

Ολόκληρο θέμα έκαναν για… ενός λεπτού σιγή. Αρχίζει νέο γαϊτανάκι, για το ποιος φταίει. Ο κακός σας ο καιρός φταίει, όλοι φταίτε, που πάνω από την ανθρώπινη ζωή βάζετε τα οπαδικά σας, τους θερμοκέφαλους που θέλετε να σας αποθεώνουν, τον τυφλό φανατισμό σας.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, επειδή εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Προσχηματικός -τελείως- ο λόγος που επικαλέστηκε ο Ολυμπιακός, για να ζητήσει να γίνει ενός λεπτού σιγή. Μακάρι να ζούσε ο συγχωρεμένος ο Μάρκο Ίβκοβιτς, αλλά δεν κατάλαβα γιατί δεν τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και για το 16χρονο κοριτσάκι που πέθανε σε γήπεδο μπάσκετ στην Ισπανία; Κι αν αύριο (για παράδειγμα) μαχαιρωθεί ένας Ρώσος οπαδός από έναν άφρονα Λιθουανό, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ΣΕΦ;

Είναι πρόδηλο πως το αίτημα δεν είναι άσχετο με όσα υπέροχα (και το είχαμε γράψει τότε) έγιναν στο Βελιγράδι, ούτε με τη σχέση που έχουν οι οπαδοί των δύο ομάδων. Ανεξάρτητα, όμως, από το κίνητρο, πάμε παρακάτω.

Ποιος ο λόγος να αρνηθεί ο ΠΑΟΚ; Η εξήγηση του Μπάνε, η οποία ήρθε μετά την καταγραφή αντιδράσεων (βλέπε κάψιμο σημαίας της Γαλατάσαραϊ από οπαδούς της Παρτιζάν, αλλά και αντιδράσεις -μέχρι και ανακοίνωση βγήκε- των οπαδών του “δικεφάλου“) είναι υποτιμητική για την αξία του Πρέλεβιτς.

Τί πάει να πει “μας ενημέρωσαν αργά“; Δεν είχατε μαζί σας μαύρα περιβραχιόνια, δεν είσαστε κατάλληλα ενδεδυμένοι, δεν είχατε την ανάλογη ψυχολογία; Δηλαδή, αν σας το έλεγαν λίγο πριν το τζάμπολ, πόσο χρόνο θέλατε να το σκεφτείτε; Έπρεπε να συνεδριάσει η Σύγκλητος στο Αριστοτέλειο, ή να γνωμοδοτήσει ο Άρειος Πάγος; Ενός λεπτού σιγή είπαμε να κρατήσετε, όχι να επιλύσετε το προαιώνιο ηθικό δίλημμα “να ζει κανείς, ή να μην ζει“.

Ας είμαστε σοβαροί. Κάτι ο τυφλός οπαδισμός, κάτι οι δικές σας σχέσεις με την Παρτιζάν κι εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα. Ένας λόγο παραπάνω η καταγωγή του μεγάλου (κι όντως είναι) Μπάνε. Κρίμα

Για να μην πει κανείς ότι γράφω μόνο για τους δύο, ο ΕΣΑΚΕ έδωσε προφορικά το ΟΚ (και καλά έκανε), αλλά βλέποντας το μπάχαλο, τις απειλές για αποχώρηση και το πανηγύρι που στήθηκε πάνω από έναν νεκρό (κακώς) υποχώρησε.

Δεν έχει σημασία ποιος φταίει. Αυτό που έχει αξία, πραγματική αξία, είναι πως και για τα αυτονόητα αρχίσαμε να μετράμε τις αντιδράσεις των χουλιγκάνων. Άρα, καλύτερα να πάτε σπίτια σας και να δώσετε την ομάδα σε αυτούς που… πραγματικά αποφασίζουν.

Προσωπικά περίμενα και περιμένω περισσότερα από ανθρώπους όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ή οι αδερφοί Αγγελόπουλοι (δεν αναφέρομαι στο σημερινό, γενικότερα το γράφω, αντιλαμβάνεστε θαρρώ).
Προσωπικά περιμένω να αντιληφθείτε την ατομική σας αξία και την προστιθέμενη αξία των ομάδων που ηγείστε. Και τουλάχιστον για τα απλά, τα καθημερινά, αυτά που θα έλυναν εύκολα μεταξύ τους οι “αρχηγοί” της θύρας 7 και της θύρας 4, λύστε τα. Μπορείτε. Και μπορείτε καλύτερα

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…