Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Περασμένα μεγαλεία…

Περασμένα μεγαλεία…

olimpia larissas A1

olimpia larissas-A1

Σεζόν 2008-09 και στην Ελληνική Α1 βρίσκονται δύο ομάδες από την ίδια επαρχιακή πόλη. Ολύμπια Λάρισας και ΑΕΛ αποτελούν τους εκπροσώπους του Λαρισινού μπάσκετ στην κορυφαία κατηγορία, γεγονός που μπορεί σήμερα να ξενίζει όμως τότε ήταν κάτι το φυσιολογικό.

Η σεζόν 2014-15 ξεκίνησε επίσημα με το Κύπελλο Ελλάδας και βρίσκει την ΑΕΛ στη Γ’ Εθνική, ενώ η Ολύμπια Λάρισας βολοδέρνει στα τοπικά της Θεσσαλίας.

Πώς όμως έφτασε σε αυτό το σημείο το Λαρισινό μπάσκετ και οι δύο αυτές ιστορικές ομάδες προσπαθούν να ξαναβρούν την ταυτότητά τους;

Μπορεί να αναφερόμαστε σε δύο ομάδες, όμως τα ονόματα των συλλόγων που έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο σε όλη την ιστορία είναι πολλά περισσότερα.

Την αγωνιστική περίοδο 2005-06, ο Γ.Σ. Λάρισας (έτος ίδρυσης:1928, Χρώματα: Πράσινο, Σήμα: Δισκοβόλος) αγωνίζεται στην Α1. Καταλαμβάνει την 11η θέση (σε 14 ομάδες) έχοντας 9 νίκες και 17 ήττες, ήτοι 35 βαθμούς, και παραμένει στην κατηγορία. Οι διοικούντες του Συλλόγου ωστόσο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις τις κατηγορίας, αναζητούν συμπαίκτες που θα τους ενισχύσουν οικονομικά για να βγάλουν την ομάδα από το τέλμα.

Σε αυτήν τους την προσπάθεια, πλησιάζουν την ΑΕΛ η οποία αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και κατετάγη με 44 βαθμούς. Οι συζητήσεις για συγχώνευση των δύο ομάδων, κατέληξαν σε συμφωνία το Μάιο του 2006 και παρά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων, η ΑΕΛ 1964-Γ.Σ. (όπως ονομάστηκε) ήταν πλέον γεγονός. Έτσι, η σεζόν 2006-07 βρήκε την ΑΕΛ στην Α1 και τον Γ.Σ. Λάρισας… πουθενά!

Η ΑΕΛ 1964-Γ.Σ, αφού κατετάγη 11η και 10η τις δύο επόμενες χρονιές, την αγωνιστική περίοδο 2008-09 τερμάτισε στη 12η και τελευταία θέση και όπως ήταν φυσικό έπρεπε να υποβιβαστεί.

Κι όμως… Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν μήνες, τον Αύγουστο του 2009 πάρθηκε η απόφαση η ΑΕΛ 1964-Γ.Σ. να συγχωνευθεί (για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια) με την Ολύμπια Λάρισας, που από το 2004 έπαιρνε μέρος στην Α1 ανελλιπώς! Στόχος; Η δημιουργία ενός Συλλόγου που θα εκπροσωπούσε συνολικά το μπάσκετ της Λάρισας στη μεγάλη κατηγορία.

Έτσι, το ΑΦΜ της Ολύμπιας Λάρισας απορρόφησε αυτό της ΑΕΛ 1964-Γ.Σ. και δημιουργήθηκε ο Γ.Σ. Ολύμπιας Λάρισας, με σήμα τον Δισκοβόλο του Γ.Σ. Λάρισας και χρώματα το πράσινο (του Γ.Σ.) και το πορτοκαλί (της Ολύμπιας).

Όμως και αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς. Το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς 2009-10 βρήκε τον Γ.Σ. Ολύμπια Λάρισας στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και συνεπώς υποβιβάστηκε. Ταυτόχρονα, η αποτυχία του εγχειρήματος οδήγησε στη διάσπαση των τριών συλλόγων και στην επιστροφή τους στα τοπικά πρωταθλήματα της Λάρισας.

Όσον αφορά το σήμερα; Σήμερα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η ΑΕΛ 1964 θα αγωνιστεί στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Η Ολύμπια Λάρισας θα πάρει μέρος στην Α2 ΕΣΚΑΘ, ενώ για τον Γ.Σ. Λάρισας, που από το 2006 δεν υφίσταται, το 2011 είχαν γίνει ορισμένες ενέργειες για την επανίδρυσή του με το όνομα Νέος Γ.Σ. Λάρισας. Παρ’ όλα αυτά οι επαφές δεν προχώρησαν.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…