Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Τουρκία – Φινλανδία 77-73

Τουρκία – Φινλανδία 77-73

asik finland pagkosmio

asik-finland-pagkosmio

Με ανατροπή η Τουρκία…
Σε μία συγκλονιστική αναμέτρηση που κρίθηκε στην παράταση η Τουρκία έκαμψε την αντίσταση της Φινλανδίας με 77-73 και πέτυχε τη δεύτερη νίκη της για τον τρίτο όμιλο της πρώτης φάσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Βέβαια, για να φτάσει το ροζ φύλλο στα χέρια των Τούρκων χρειάστηκε πρώτα να ανατρέψουν την εις βάρος του κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και να “αυτοκτονήσουν” οι Φινλανδοί οι οποίοι στο έσχατο λεπτό της κανονικής διάρκεια του ματς δεν είχαν το καθαρό μυαλό να σιγουρέψουν τη νίκη. Και το πλήρωσαν.

Μοιραίος για την ομάδα του Χένρικ Ντέτμαν ήταν ο Πέτρι Κοπόνεν, ήτοι ο καλύτερος παίκτης μέχρι εκείνο το σημείο. Ο ηγέτης της Φινλανδίας έχασε δύο ελεύθερες βολές στα 15 δευτερόλεπτα και ενώ το σκορ ήταν στο 68-65. Ακολούθως, η άμυνα των Φινλανδών δεν ήταν καθόλου καλή αφού άφησαν μόνο του τον Τσενκ Ακιόλ ο οποίος τους… τιμώρησε.

Ο Ακιόλ ευστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε, ισοφάρισε σε 68-68 και έστειλε το ματς στην παράταση από τη στιγμή που στα 4 δευτερόλεπτα που απέμεναν ο Κοπόνεν δεν κατάφερε να σημειώσει το δίποντο της νίκης. Βέβαια, στη συγκεκριμένη φάση φαίνεται πως υπήρχε φάουλ πάνω στον Κοπόνεν το οποίο δεν δόθηκε.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι γείτονες είχαν καλύτερη ψυχολογία και περισσότερες λύσεις, εκμεταλλεύτηκαν το “μομέντουμ” που απέκτησαν με τη λήξη της κανονικής διάρκειας και με “αιχμή του δόρατος” τον Εμίρ Πρέλντζιτς χαμογέλασαν στο φινάλε και ολοκλήρωσαν την ολική επαναφορά.

Η Τουρκία ήταν “διπρόσωπη” καθώς στο πρώτο μέρος ήταν πολύ κακή και βρέθηκε να χάνει με 41-27 με τον Κοπόνεν (12 πόντοι στο πρώτο μέρος) να έχει στήσει το δικό του “πάρτι”. Όμως στην επανάληψη, οι γείτονες “έσφιξαν” την άμυνά τους, ο Σινάν Γκιουλέρ κόλλησε… βδέλλα στον Κοπόνεν όπου δεν τον άφηνε ούτε να αναπνεύσει την ίδια ώρα που βελτίωσαν την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση.

Έτσι, η Τουρκία μείωσε σε 65-64 στο 37’ με τρίποντο του Εντέρ Αρσλάν και ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης. Από την άλλη, οι Φινλανδοί απώλεσαν τη συγκέντρωσή τους ενώ κάποια στιγμή επήλθε και η κόπωση. Αυτό το στοιχείο φάνηκε στην παράταση όπου οι Τούρκοι “καθάρισαν” έχοντας και μεγαλύτερη ποιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γείτονες εκτέλεσαν συνολικά 45 βολές (29/45-64%) σε αντίθεση με τις 10 των Φινλανδών (6/10-60%). Ο Ομέρ Ασίκ με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Εμίρ Πρέλντζιτς με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ ήταν οι κορυφαίοι για τους νικητές. Στην αντίπερα όχθη ο Κοπόνεν σταμάτησε στους 17 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 10-15, 27-41, 53-59, 68-68 (κ.α.), 77-73.
ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Οσμάν 7 (1), Γκιουλέρ 3 (1), Ερμίς, Ακιόλ 3 (1), Χερσέκ 1, Πρέλντζιτς 13 (8 ριμπ., 5 ασισ.), Τουντσερί 2, Σαβάς 2, Γκονλούμ 10 (8 ριμπάουντ), Αρσλάν 12 (3), Ασίκ 22 (8 ριμπ.), Αλντεμίρ 2.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Κοϊβίστο 11 (3), Μέρφι 6 (2), Μουούρινεν 2, Χαφ 2, Λι, Σάλιν 15 (5), Κότι 9, Κοπόνεν 17 (3 τριπ., 5 ριμπ., 5 ασισ.), Νουούτινεν 8 (2), Μότολα 2, Ράνικο 1.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Νέντοβιτς: «Δεν μετανιώνω που δεν πήγα στο Mundobasket»

Στην Εθνική Σερβίας αναφέρθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε δηλώσεις που πα…