Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Πουέρτο Ρίκο – Ελλάδα 79-90

Πουέρτο Ρίκο – Ελλάδα 79-90

antetokounmpo dunk pagkosmio

antetokounmpo-dunk-pagkosmio

Φουλ για πρωτιά
Έχοντας σωστές επιλογές στην επίθεση, εκμεταλλευόμενη τις απουσίες του Πουέρτο Ρίκο (σ.σ.: εκτός μάχης οι Κάρλος Αρόγιο και Έι Ντι Βασάγιο) και βλέποντας σχεδόν όσους αγωνίστηκαν να πραγματοποιούν σπουδαία εμφάνιση, η Ελλάδα πήρε τη νίκη (90-79) και μαζί το εισιτήριο για τη φάση τω “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη απέδειξε την ανωτερότητά της εντός παρκέ όντας η απόλυτη κυρίαρχος της αναμέτρησης, πρόσθεσε στο… σακούλι της ακόμα δύο βαθμούς και πλέον βάζει σαν στόχο την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλό της.

Η εξαιρετική εικόνα που έδειξε απόψε η “επίσημη αγαπημένη” μπορεί να δηλωθεί από τα όσα έκαναν εντός παρκέ οι Γιάννης Μπουρούσης (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Νίκος Ζήσης (19 πόντοι με 4/5 τρίποντα), Νικ Καλάθης (14 πόντοι), Κώστας Καϊμακόγλου (9 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και Γιάννης Αντετοκούνμπο (15 πόντοι), πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το ελληνικό οικοδόμημα απόψε.

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησαν τον αγώνα οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη δεν επέτρεπε… παρερμηνείες σχετικά με το ποιος είναι το αφεντικό. Τουλάχιστον για τα πρώτα εφτά λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου, αφού παρά το γεγονός πως το Πουέρτο Ρίκο βρισκόταν κοντά στο σκορ, εν τούτοις δεν έπειθε πως μπορεί να απειλήσει σημαντικά.

Κάποιες στιγμές χαλάρωσης από ελληνικής πλευράς και τα πολλά λάθη (όπως και χθες!) επέτρεψαν όμως στην ομάδα του Πάκο Όλμος να “χτίσει” ένα μικρό προβάδισμα στις αρχές της δεύτερης περιόδου και, παράλληλα, να χτυπήσει καμπανάκι στην Ελλάδα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν αγχώθηκε όμως από αυτή την εξέλιξη. Αντίθετα πείσμωσε, βελτίωσε την αμυντική του συμπεριφορά και με μπροστάρη τον Νίκο Ζήση κατάφερε να επανακτήσει το προβάδισμα και μαζί να δημιουργήσει μία διαφορά οκτώ πόντων στο τέλος του πρώτου μέρους (41-33).

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας του αγώνα. Ειδικά από τη στιγμή που το Πουέρτο Ρίκο δεν είχε στη διάθεσή του τον Κάρλος Αρόγιο. Αποτέλεσμα; Οι Ρενάλντο Μπάλκμαν και Τζέι Τζέι Μπαρέα να είναι οι μοναδικές επιθετικές αιχμές. Ποιοτικές μεν, δεν έφταναν δε!

Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα, η Ελλάδα διεύρυνε ακόμα περισσότερο την υπέρ της διαφορά, πήρε σκορ και λύσεις απ όλους τους παίκτες που πάτησαν παρκέ (ακόμα και από τον Κώστα Σλούκα που έμεινε για κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο καθηλωμένος στον πάγκο) και σταδιακά μπόρεσε να γείρει την πλάστιγγα στη δική της πλευρά.

Η απέλπιδα προσπάθεια των Πορτορικανών να φέρουν τα πάνω κάτω στον αγώνα, με τρία λεπτά για τη λήξη (79-71 στο 37′), έμεινε ημιτελής ελέω… Νίκου Ζήση. Ο αρχηγός της “γαλανόλευκης” ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων με τη λήξη του χρόνου της ελληνικής επίθεσης, στην επόμενη φάση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεψε τη μπάλα σκοράροντας στον αιφνιδιασμό και κάπως έτσι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος (90-79).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε το 3/3 στη διοργάνωση, εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σταδιακά “χτίζει” τον χαρακτήρα της.

Εν αντιθέσει με το Πουέρτο Ρίκο που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- είπε “αντίο” στη συνέχεια της διοργάνωσης (σ.σ.: υπάρχει ένα ακραίο σενάριο που του δίνει την πρόκριση, με δύο νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια και ισάριθμες ήττες της Κροατίας).

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Όλμος): Κλεμέντε 6, Μπαρέα 21 (4), Φράνκλιν 1, Ριβέρα 10 (2), Ντίαζ, Σάντσεζ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγκο 6.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12 (8 ριμπ., 6 ασ., 2 κλεψ.), Ζήσης 19 (4), Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5 (1), Καϊμακόγλου 9 (11 ριμπ., 5 ασ.), Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Νέντοβιτς: «Δεν μετανιώνω που δεν πήγα στο Mundobasket»

Στην Εθνική Σερβίας αναφέρθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε δηλώσεις που πα…