Τη δεύτερη νίκη της στον τρίτο όμιλο της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας πανηγύρισε η Ουκρανία η οποία έκαμψε την αντίσταση της Τουρκίας με 64-58 σε ένα ματς που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά με τον Ιχόρ Ζάιτσεφ να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή.
Ο 25χρονος φόργουορντ “μίλησε” όταν η μπάλα “έκαιγε”, πέτυχε τους 8 από τους συνολικά 12 πόντους του στο έσχατο τετράλεπτο και ουσιαστικά ήταν αυτός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Ουκρανίας. Η αναμέτρηση ήταν κακή ποιοτικά αλλά τουλάχιστον υπήρχε αγωνία ως προς την έκβασή της.
Ο Μάικ Φρατέλο είχε να αντιμετωπίσει και την απουσία του τραυματία Σέρτζι Γκλαντίρ, γεγονός που σήμαινε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες για τον Που Τζέτερ. Η Ουκρανία κατόρθωσε να κατακτήσει το ροζ φύλλο καθώς βρήκε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία, χωρίς να χρειαστεί να σκοράρει ο Τζέτερ.
Από την άλλη η Τουρκία τα… περίμενε όλα από τον Ομέρ Ασίκ ενώ στο τέλος ανέβασε την απόδοσή του και ο Εμίρ Πρέλντιζτς αλλά οι δυο τους δεν έφταναν. Κατά τα άλλα, στο ξεκίνημα οι προπονητές έδιναν μεγάλη βάση στην άμυνα, γι’ αυτό και τα καλάθια έμπαιναν με το… σταγονόμετρο.
Βέβαια, σε αυτό συνετέλεσαν και οι κακές επιλογές των παικτών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν “τραβηγμένες” από τα μαλλιά. Η Τουρκία προσπαθούσε να “χτυπήσει” κοντά στο καλάθι την ώρα που η Ουκρανία ανήγαγε το τρίποντο σε “κύρια αιχμή” της επιθετικής στρατηγικής της.
Ήταν φανερό ότι οι Τούρκοι επιδίδονταν σε πιο ορθολογικές αποφάσεις, τροφοδοτώντας συνεχώς τον Ασίκ ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο έκανε “πάρτι”. Ο σέντερ των Νιου Ορλίν Πέλικανς είχε 10 πόντους και 13 ριμπάουντ στο πρώτο εικοσάλεπτο το οποίο έληξε με το σκορ στο 26-25 υπέρ της Τουρκίας.
Από την άλλη, η Ουκρανία σούταρε με ποσοστό 18% (3/17) στα τρίποντα και σίγουρα, παρά την αστοχία της, ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι ήταν πίσω στο σκορ μόλις με 1 πόντο διαφορά. Αυτό γιατί η Τουρκία δεν διέθετε κάποιον συμπαραστάτη του Ασίκ στην επίθεση.
Στην επανάληψη, οι Ουκρανοί συνέχισαν να σουτάρουν τρίποντα, αν και με καλύτερες προοϋποθέσεις. Ο Που Τζέτερ ήταν καλά κλεισμένος (συνολικά είχε 10 πόντους με 2/10 σουτ), όλη η άμυνα ήταν προσαρμοσμένη πάνω του, με συνέπεια ο Φρατέλο να ψάχνει… λαγό. Αυτός βρέθηκε με τον Μίσουλα να βοηθάει πολύ στο σκοράρισμα την ώρα που η μπάλα αρχισε να περνάει περισσότερο στο “ζωγραφιστό”. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 41-39 υπέρ των Ουκρανών.
Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας με τις εναλλαγές στο σκορ να είναι συνεχείς. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ζάιτσεφ ο οποίος με δύο τρίποντα έδωσε… αέρα 7 πόντων (56-49) στην ομάδα του στο 37’. Ο Πρέλντζιτς απάντησε (56-52), ωστόσο πρώτα ο Μίσουλα και ακολούθως ο Ζάιτσεφ ανέλαβαν την ευθύνη και “καθάρισαν” τη… μπουγάδα.
Ο Μίσουλα με 19 πόντους (5/8 τρίποντα) ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους νικητές που είχαν 10/31 (32%) στα τρίποντα. Στον αντίποδα, ο Ασίκ σταμάτησε στους 16 πόντους και στα 20 ριμπάουντ ενώ ο Πρέλντζιτς πρόσθεσε 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.
Τα δεκάλεπτα: 13-13, 25-26, 41-39, 64-58.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Φρατέλο): Πουστοζβόνοφ 4 (5 ριμπ.), Τζέτερ 10 (1 τριπ., 6 ασισ.), Μίσουλα 19 (5), Μιχαήλιουκ, Λιπόβι 7 (1), Νατιάζκο 4, Ζαμπιρτσένκο 3 (1), Κορνιένκο, Ζάιτσεφ 12 (2 τριπ. 5 ριμπ.), Κραβτσόβ 5 (7 ριμπ.).
ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Οσμάν, Γκιουλέρ 3, Ακιόλ 3 (1), Χερσέκ, Πρέλντζιτς 14 (2 τριπ., 7 ριμπ.), Τουντσερί 2, Σαβάς 7, Γκονλούμ 4, Αρσλάν 9 (3), Ασίκ 16 (20 ριμπ.).