Ηράκλειο, αποστολή
Τρίτη και φαρμακερή! Η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει το τρίτο συνεχόμενο θρίλερ αφού το τρίποντο του Λουκ Νέλσον με 0.4” να απομένουν για τη λήξη του αγώνα χάρισε στη Μεγάλη Βρετανία μία τεράστια νίκη (69-66). Μία νίκη που ενδεχομένως να την στείλει στη β΄φάση της διοργάνωσης. Εκεί όπου, αν βρίσκεται η Ελλάδα, δύσκολα θα μεταφέρει κάποια νίκη μαζί της.
Οι “παιδικές ασθένειες” των προηγούμενων τριών αγώνων έκαναν την εμφάνισή τους για ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά στο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα δεν ήταν συγκεντρωμένη στο πίσω μέρος του παρκέ με αποτέλεσμα να δίνει στους αντιπάλους της τη δυνατότητα να σκοράρουν με άνεση.
Δεν μπορεί να ειπωθεί άλλωστε με διαφορετικό τρόπο το γεγονός πως οι Βρετανοί είχαν το προβάδισμα σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του α’ δεκαλέπτου. Σκοράροντας ως επί το πλείστον με διεισδύσεις. Αυτό που έλεγε χθες ο Κώστας Μίσσας πως πρέπει να προσέξει η ομάδα του δεν το έκανε. Αντίθετα, την πάταγε διαρκώς.
Κι αν δεν ήταν ο -συγκλονιστικός στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα- Γιώργος Διαμαντάκος (σ.σ.: είχε 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 κερδισμένα φάουλ μέχρι το 10ο λεπτό) για να αποτελέσει το αντίβαρο στην επίθεση, τότε η διαφορά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη των τριών πόντων (21-18) με την οποία προηγήθηκαν οι Βρετανοί στο τέλος της α’ περιόδου.
Το αμυντικό πρόβλημα παρέμενε άλυτο. Και γινόταν ολοένα πιο έντονο από τη στιγμή που η Ελλάδα αδυνατούσε να βρει το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, με αποτέλεσμα οι τυπικά γηπεδούχοι να βρίσκονται σταθερά μπροστά στο σκορ μέχρι το 13ο λεπτό (23-20). Τότε ήταν που άρχισε ο “βομβαρδισμός” από την περιφέρεια. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σκόραρε τέσσερις φορές (δύο φορές δια χειρός Λιάπη και από μία δια χειρός Αγραβάνη και Καμπερίδη) πίσω από τη γραμμή των 6μ75 παίρνοντας για πρώτη φορά τον έλεγχο του ρυθμού στα χέρια του. Όχι όμως για πολύ.
Το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Ντάγκλας Λέιχνερ “ξύπνησε” τους παίκτες του, οι οποίοι επέστρεψαν στο παρκέ… αφηνιασμένοι στα τελευταία δύο λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Διάστημα στο οποίο ανέκαμψαν και εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της ελληνικής άμυνας έφεραν το παιχνίδι στα ίδια (37-37) με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών αγώνα.
Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη “γαλανόλευκη“, η οποία προηγήθηκε γρήγορα με εφτά πόντους (37-44) στο 23ο λεπτό, αλλά για ακόμη μία φορά το τάιμ άουτ που ζήτησε και πήρε ο Βρετανός τεχνικός αρκούσε για να αλλάξει άρδην την κατάσταση εντός παρκέ. Οι Βρετανοί αναθάρρησαν, βελτιώθηκαν αισθητά στις δύο πλευρές του παρκέ και εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία της ελληνικής άμυνας στα ριμπάουντ βρήκαν τον τρόπο να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να πάρουν κεφάλι στο σκορ με την ολοκλήρωση της γ’ περιόδου, που τους βρήκε στο +3 (57-54) χάρη σε τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες βολές.
Τα προβλήματα δεν έπαψαν να αποτελούν στοιχείο του παιχνιδιού της Ελλάδας ούτε στην τέταρτη περίοδο, εκεί όπου ένα αρχικό ξέσπασμα (57-60 στο 32′) με τα δύο συνεχόμενα τρίποντα των Μποχωρίδη και Καμπερίδη, διαδέχθηκε μία περίοδος ανομβρίας που κράτησε κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά. Αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία του 37ου λεπτού (61-61) που άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ των δύο ομάδων στην τελική ευθεία της αναμέτρησης.
Η ψυχολογία βρισκόταν εμφανώς στην αντίπερα όχθη, εκεί όπου οι παίκτες του Ντάγκλας Λέιχνερ έπαιζαν με περίσσιο πάθος. Με αυτό ως “άρμα μάχης” άλλωστε κατάφεραν να πάρουν αέρα τριών πόντων (66-63) στο 1:14” πριν το τέλος που έκανε πολλούς να πιστέψουν πως η ήττα ήταν κοντά για την Εθνική μας ομάδα.
Μία ήττα που ήρθε δια χειρός Λουκ Νέλσον, ο οποίος ευστόχησε ένα απίστευτο τρίποντο από τα εννιά μέτρα με 0.4″ να απομένουν για το τέλος “παγώνοντας” τα “Δύο Αοράκια“. Η τελευταία επίθεση της “γαλανόλευκης” δεν βρήκε στόχο και κάπως έτσι η Ελλάδα γνώρισε τη δεύτερη ήττα της στην πρώτη φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Κάτι που θα της στοιχίσει εν όψει της συνέχειας.
Τα δεκάλεπτα: 21-18, 37-37, 57-54, 69-66
ΑΓΓΛΙΑ (Λέιχνερ): Γκράχαμ 5, Όκροςς, Νέλσον 18 (2), Σπένσερ 7 (1), Μβουεζόλο, Μουρτά, Γιάνγκ 8, Μακέι 3, Σέντανς 12 (3), Λόουσον 7, Μπίγκμπι-Ουίλιαμς 7.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 14 (3), Λιάπης 7 (2), Πουλιανίτης, Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 12 (1), Σιολόγκας, Κουζέλογλου, Καμπερίδης 11 (3), Αγραβάνης 12 (2), Διαμαντάκος 10, Μαραγκός.