Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Κρήτη '14 Ελλάδα – Κροατία 68-82

Ελλάδα – Κροατία 68-82

liapis greece croatia kriti14

liapis-greece-croatia-kriti14

Ηράκλειο, αποστολή
trigas-alex1Όπου φτωχός κι η μοίρα του” λέει ο λαός και κάπως έτσι έχει η κατάσταση με το αποψινό παιχνίδι της Ελλάδας με την Κροατία. Όχι ότι η Εθνική μας ήταν φτωχή σε προσπάθεια ή ταλέντο (το κάθε άλλο), αλλά από θέμα τύχης. Δεν έφτανε ο τραυματισμός του Ιωάννη Παπαπέτρου, δεν έφτανε η γαστρεντερίτιδα που χτύπησε τον Γιώργο Διαμαντάκο σήμερα το πρωί, ήρθε και το διάστρεμμα που υπέστη ο Δημήτρης Σιόλογκας στις αρχές του δεύτερου μέρους για… να δέσει το γλυκό.

Με τις απουσίες να μοιάζουν βουνό και τη νευρικότητα να αποτελεί μέρος της προσπάθειας των παικτών του Κώστα Μίσσα (λογικό με βάση τα όσα τράβηξαν σήμερα), η “χρβάτσκα” δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τη νίκη – πρόκριση (82-68) και να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το μετάλλιο από αύριο, κόντρα στην Ισπανία.

Αντίθετα, η “γαλανόλευκη” θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία για τις θέσεις 5 έως 8, μην γνωρίζοντας ακόμη αν θα έχει στις τάξεις της τόσο τον Γιώργο Διαμαντάκο όσο και τον Δημήτρη Σιόλογκα. Δύσκολο για τον πρώτο, αδύνατο για τον δεύτερο. Τουλάχιστον με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες.

Το παιχνίδι ξεκίνησε για την Ελλάδα όπως περίπου κι αυτό με τη Σλοβενία. Με αύρα… νικητή. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πατούσε εξαιρετικά στο παρκέ στα πρώτα πέντε λεπτά με αποτέλεσμα να περιορίσει αισθητά την Κροατία, εμφανίζοντας όλες τις αδυναμίες που έχει ως ομάδα (15-5 στο 7′).

Από εκεί κι έπειτα όμως η “χρβάτσκα” έδειξε γιατί θεωρείται μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Κλείνοντας εξαιρετικά τους διαδρόμους για το καλάθι της και αναγκάζοντας την Ελλάδα να απειλεί αποκλειστικά από την περιφέρεια (σ.σ.: η “γαλανόλευκη” έκανε έντεκα λεπτά να σκοράρει με δίποντο) βρήκε τον τρόπο να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόδοση του Φίλιπ Μπούντοβιτς, ο οποίος ερχόμενος από τον πάγκο έδωσε το κάτι παραπάνω στην ομάδα του Νταμίρ Μίλασιτς. Ο 20χρονος φόργουορντ/σέντερ σκόραρε τρεις συνεχόμενες φορές (!) πίσω από τη γραμμή των 6μ75 και συνδυάζοντας την επιθετική του παρουσία με εξαιρετική άμυνα ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Κροατία βρέθηκε στο +10 (21-31) στο 15ο λεπτό.

Ο Κώστας Μίσσας ανακάτευε διαρκώς την τράπουλα, αλλά δεδομένης της απουσίας (και) του Γιώργου Διαμαντάκου, τα κουκιά ήταν μετρημένα για τον ίδιο. Έτσι, η “γαλανόλευκη” αναγκάστηκε να παίξει αρκετά με τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της στο ένας εναντίον ενός (σε περιφέρεια και “ζωγραφιστό”).

Κάτι που απέδωσε εν μέρει καρπούς, αφού η διαφορά έπεσε στον πόντο (37-38) στο 19ο λεπτό, αλλά δεν ήταν αρκετό για να έρθει η πλήρης ανατροπή δεδομένων μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, το οποίο βρήκε την Κροατία στο +5 (37-42) και τον Φιλίπ Μπούντοβιτς να κάνει… ό,τι θέλει στο παρκέ.

Οι λύσεις ήταν λίγες για τον Κώστα Μίσσα κι έγιναν ακόμη λιγότερες στο 22ο λεπτό καθώς ο Δημήτρης Σιόλογκας τραυματίστηκε στον αστράγαλο και αποχώρησε από το παρκέ υποβασταζόμενος. Οπότε ένας ακόμη παίκτης λιγότερος τόσο για σήμερα όσο και για τα επόμενα παιχνίδια.

Όλο αυτό σε συνδυασμό με τα φάουλ που είχαν φορτωθεί οι ψηλοί μας, είχαν ως αποτέλεσμα να χαλάσει αισθητά η εικόνα της Ελλάδας στην άμυνα. Κι αν το πρόβλημα ήταν μικρό, έγινε τεράστιο από τη στιγμή που ο Φιλίπ Μπούντοβιτς και η παρέα του δεν έλεγαν να… αστοχήσουν από την περιφέρεια.

Κάπως έτσι, η διαφορά μεγάλωνε λεπτό με το λεπτό φτάνοντας στο +15 (48-63) στο 30ο λεπτό και σημαίνοντας ουσιαστικά το φινάλε στην υπόθεση πρόκριση στα ημιτελικά. Το κροατικό προβάδισμα και οι επικρατούσες συνθήκες ήταν τέτοια άλλωστε που δεν επέτρεπαν την αλλαγή των δεδομένων στο παιχνίδι.

Έτσι, η “χρβάτσκα” έγινε η τελευταία ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης κάνοντας όνειρα μεταλλίου. Βάσιμα πλέον. Και δικαιολογημένα με βάση την εικόνα της από την πρώτη μέρα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 37-42, 48-63, 68-82.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 5, Λιάπης 12 (2 τριπ., 8 ριμπ.), Πουλιανίτης, Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 3, Σιόλογκας 5 (1), Κουζελόγλου, Καμπερίδης 15 (2 τριπ., 7 ριμπ.), Αγραβάνης 12 (2), Μαραγκός 16 (8 ριμπ.).
ΚΡΟΑΤΙΑ (Μίλασιτς): Μαρινέλι 8, Μπόσνιακ 9 (2), Μάβρα 17 (2), Μπρζόγια, Γκάμπριτς 8 (2), Μπάντοβιτς 27 (6 τριπ., 7 ριμπ.), Μάριτς, Ζγκάνετς 13 (9 ριμπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
  • ethniki neon

    “Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

    Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …
  • pentada kriti14

    Πεντάδα από χρυσάφι

    Ηράκλειο, αποστολή Η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κρήτης έπεσε χθες το βράδυ…
  • jumpball turkey spain final kriti 14

    Τώρα ξεκίνησαν οι Τούρκοι

    Ηράκλειο, αποστολή Αποστολή εξετελέσθη για την Τουρκία! Αυτό που βροντοφώναζαν όλα τα μέλη…
Περισσότερα σε Κρήτη '14

Δειτε επισης

“Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …