Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Κρήτη '14 Ελλάδα – Ισπανία 58-60

Ελλάδα – Ισπανία 58-60

liapis greece spain kriti14

liapis-greece-spain-kriti14

Ηράκλειο, αποστολή
trigas-alex1Τα λάθη και η νευρικότητα των παικτών του Κώστα Μίσσα στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν αυτά που εμπόδισαν την Ελλάδα από το να γευτεί το νέκταρ της νίκης επί της Ισπανίας. Οι “φούριας ρόχας” επιβλήθηκαν με 60-58 σε ένα παιχνίδι που “έσπασε καρδιές” και ουσιαστικά “κλείδωσαν” την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει νίκη της Λιθουανίας επί της Σλοβενίας στο παιχνίδι που ξεκινάει σε λίγα λεπτά για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης.

Το άγχος φαίνεται πως είχε κυριεύσει τους παίκτες του Κώστα Μίσσα στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο επιτρέποντας στους Ισπανούς να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Να τρέξουν. Η ομάδα του Χάουμε Πονσαρνάου επέβαλε από νωρίς το δικό της ρυθμό στο παιχνίδι, κάτι που ήταν εμφανές με γυμνό μάτι.

Κάπως έτσι και σκοράροντας κατά ριπάς στο ανοιχτό γήπεδο, οι “φούριας ρόχας” κατάφεραν να μετατρέψουν το “εύθραυστο” +1 (8-9) του 5ου λεπτού σε +10 (12-22) με την ολοκλήρωση του α’ δεκαλέπτου. Συνεχόμενοι αιφνιδιασμοί, ελληνικά λάθη και έλεγχος των ριμπάουντ τους επέτρεπαν άλλωστε να είναι τα απόλυτα αφεντικά της αναμέτρησης.

Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η Ελλάδα αδυνατούσε να σκοράρει από την περιφέρεια (σ.σ.: έχασε τα πρώτα εννιά τρίποντα που επιχείρησε), προσπαθώντας να βρει άλλους τρόπους για να προσεγγίσει το αντίπαλο καλάθι.
Ο Διαμαντάκος ήταν ένας από αυτούς, αλλά μόνος του δεν μπορούσε να κάνει κάτι, πέρα από το να διατηρεί τη “γαλανόλευκη” κοντά στο σκορ (21-16 στο 14ο λεπτό).

Με την πάροδο του χρόνου όμως η κατάσταση βελτιώθηκε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αφού ήταν πλέον αυτό που είχε τον έλεγχο. Γι αυτό κατάφερε να μαζέψει γρήγορα τη διαφορά και να καταστρέψει το +9 (21-30) των Ισπανών, με αποτέλεσμα να φτάσει σε απόσταση βολής (29-30) λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους.
Ένα καλάθι του Ερνανγκόμεζ όμως στη λήξη του β’ δεκαλέπτου επανέφερε την Ισπανία σε απόσταση τριών πόντων από την Ελλάδα δίνοντάς της μία μικρή ανάσα εν όψει της επανάληψης. Εκεί όπου αναμενόταν μία… ταυρομαχία.

Στο γ’ δεκάλεπτο η Ελλάδα ήταν ακόμα καλύτερη. Παίζοντας με περίσσιο πάθος και “πατώντας” πάνω στην αστοχία των “φούριας ρόχας” από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (είχαν 2/8 στο πρώτο πεντάλεπτο της επανάληψης) κατάφερε σταδιακά να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης.

Όταν μάλιστα ο Μποχωρίδης και ο Καμπερίδης μπήκαν στην επιθετική εξίσωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε την ευκαιρία να οικοδομήσει μία διαφορά που έφτασε αρχικά τους εφτά πόντους (41-34 στο 26′), ενώ λίγο πριν το τέλος της γ’ περιόδου ανέβηκε λίγο παραπάνω (46-38) χάρη σε έμμεσο τρίποντο του Διαμαντάκου.

Στην τελευταία περίοδο οι Ισπανοί πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο. Κυρίως γιατί είχαν πιο καθαρό μυαλό στην τελική πάσα και την εκτέλεση. Με αυτά τα δύο στοιχεία ως άξονα αλλά και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως ο Διαμαντάκος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, βρήκαν την ευκαιρία να “τρέξουν” ένα 9-0 σερί αποκτώντας αέρα τεσσάρων πόντων (46-50 στο 34′) στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Από εκεί και μετά το παιχνίδι έγινε… ροντέο. Πολύ ξύλο, άναρχο παιχνίδι και τους παίκτες των δύο ομάδων να θυσιάζονται σε κάθε φάση για να πάρουν τη νίκη. Σε τέτοιο βαθμό που είδαμε ελάχιστα καλάθια αφού τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία σκόραραν κατά κύριο λόγο από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” (55-57 στο 38:45′).

Με κάτι λιγότερο από ένα λεπτό να απομένει, η Ισπανία είχε τη μπάλα, αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Μπριθουέλα από τη γωνία δεν βρήκε στόχο. Παρόλ’ αυτά, ο Σάιθ ήταν εκεί και παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ έδωσε στην ομάδα του μία ακόμη ευκαιρία για να σκοράρει.

Κάτι το οποίο πέτυχε. Όχι με άμεσο, αλλά με έμμεσο τρόπο αφού ο Αμπάλντε κέρδισε δύο βολές (ευστόχησε και στις δύο) δίνοντας προβάδισμα δύο πόντων (59-57) στην Ισπανία με 26.2” για το τέλος.

Στην επίθεση της ελληνικής ομάδας, ο Καμπερίδης έκανε το λάθος και ο Μπριθουέλα με μία εύστοχη βολή “καθάρισε” την υπόθεση νίκη για την Ισπανία που είναι πλέον αγκαλιά με την πρόκριση στους οκτώ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 22-12, 32-29, 41-46, 60-58.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Πονσαρνάου): Πάουλι, Βισέδο 9 (1), Μπριθουέλα 10 (2), Σανς 2, Γκιγιέρμο Χερναγκόμεζ 6, Ντίαθ 4, Σάιθ, 13 (10 ριμπ.), Αμπάλντε 14 (2), Νόγκες, Χουάν Χερναγκόμεθ 2, Ιριάρτε.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 12 (7 ασίστ, 8 λάθη), Λιάπης 7 (1), Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 7 (1), Σιόλογκας 4, Κουζέλογλου 2, Καμπερίδης 7, Αγραβάνης 7, Διαμαντάκος 12, Μαραγκός.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
  • ethniki neon

    “Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

    Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …
  • pentada kriti14

    Πεντάδα από χρυσάφι

    Ηράκλειο, αποστολή Η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κρήτης έπεσε χθες το βράδυ…
  • jumpball turkey spain final kriti 14

    Τώρα ξεκίνησαν οι Τούρκοι

    Ηράκλειο, αποστολή Αποστολή εξετελέσθη για την Τουρκία! Αυτό που βροντοφώναζαν όλα τα μέλη…
Περισσότερα σε Κρήτη '14

Δειτε επισης

“Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …