Τα τελευταία χρόνια η αγορά της Κίνας είναι μεγάλη και ειδικά στο μπάσκετ είναι άκρως ακμάζουσα. Η φράση, “παντού υπάρχει ένας Έλληνας” στη δική μας περίπτωση δένει γάντι. Κι αυτό διότι στην άλλη πλευρά της γης όμως, υπάρχει ένας Έλληνας κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Κυρίτση.
Ο πολυνίκης προπονητής άφησε άριστες εντυπώσεις όντας στον πάγκο της Liaoning και έτσι η Xinjiang Flying Tigers έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κατακτήσει τον τίτλο έδωσε τα ηνία στον Έλληνα τεχνικό. Ο κόουτς μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (Sepk.gr)
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την συνεργασία του με τους Tigers της Κίνας ως τεχνικός σύμβουλος (senior technical advisor): “Ουσιαστικά αυτό το πόστο είναι του head coach απλά λέγεται έτσι, καθώς οι νόμοι του CBA δεν επιτρέπουν ξένους προπονητές να δηλώνονται ως πρώτοι. Οι ομάδες που θέλουν να έχουν ξένους τεχνικούς τους παίρνουν είτε ως βοηθούς είτε αν είναι μεγάλα ονόματα ως συμβούλους. Γενικά στην Κίνα οι προπονητές είναι όλοι από Αμερική ή Αυστραλία και μόνο εγώ με τον Καζλάουσκας είμαστε στην Κίνα εκπροσωπώντας την Ευρώπη.Ο Καζλάουσκας ήταν ο πρώτος, καθώς ξεκίνησε αρχικά ως βοηθός του Ντελ Χάρις στην Εθνική Κίνας και μετέπειτα ανέλαβε ως πρώτος την ομάδα έχοντας αξιοπρόσεκτη πορεία. Ο δεύτερος Ευρωπαίος που πήγε σε σύλλογο του CBA ήμουν εγώ.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το NBL που είναι το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα (σαν την δικιά μας Α2 χωρίς όμως ο πρωταθλητής να έχει δικαίωμα ανόδου, καθώς το CBA είναι κλειστό πρωτάθλημα) που διεξάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί. Στο NBL επιτρέπονται οι ξένοι προπονητές κι έτσι μπορούν να δηλώνονται κανονικά στο φύλλο αγώνα ως πρώτοι. Ήδη εκεί υπάρχει ο Ντράγκαν Ράτσα, ενώ πέρσι βρέθηκε στο πρωτάθλημα κι ο Στράτος Κουκουλεκίδης, ο οποίος ήταν απόλυτα επιτυχημένος κατακτώντας το πρωτάθλημα”.
Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: “Όλο το πρωτάθλημα ελέγχεται και διεξάγεται υπό την εποπτεία του ΝΒΑ. Οι παίκτες δικαιούνται να κάνουν έξι φάουλ, παίζονται τέσσερα 12λεπτα, ενώ διεξάγονται και 2-3 αγώνες την εβδομάδα κάτι που σε συνδυασμό με τις τεράστιες αποστάσεις κάνει πολύ κουραστική την σεζόν. Το πρωτάθλημα ξεκινάει τον Νοέμβριο και λήγει στις αρχές Απριλίου. Όσον αφορά τους Κινέζους παίκτες και γενικότερα όλο το κινέζικο μπάσκετ έχει επηρεαστεί πολύ από το αγωνιστικό στυλ του ΝΒΑ.
Τους ενδιαφέρει μόνο η επίθεση και το θέαμα χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη βάση στην τακτική και στην άμυνα. Γενικά η Κίνα έχει ταλαντούχους και αρκετά ψηλούς παίκτες, όμως η προπονητική τους δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς είναι καθαρά run ‘n’ gun παιχνίδι. Αυτές οι επιρροές είναι κι ο λόγος που πολλές φορές η Εθνική τους ομάδα παρότι διαθέτει πολλούς ταλαντούχους παίκτες δεν καταφέρνει σε διεθνής διοργανώσεις να κερδίσει κατώτερες ομάδες”
Για τον Έλληνα προπονητή και την αντιμετώπιση που έχει στο εξωτερικό: “Όπως και ο Ευρωπαίος έτσι κι ο Έλληνας τώρα μαθαίνεται στην Κίνα. Η εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής κι οι Κινέζοι σκέπτονται σοβαρά να κάνουν το πολυπόθητο άνοιγμα προς το ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Τα αποτελέσματα του κυρίου Καζλάουσκας και τα δικά μου έχουν δημιουργήσει αυτή τη θετική εικόνα κι αυτός είναι ο λόγος που είχα δεύτερη πρόταση να επανέλθω σε μία ομάδα με πρωταγωνιστικές βλέψεις στο CBA. Οι Tigers τα τελευταία 2 χρόνια έφτασαν στον τελικό του πρωταθλήματος, όμως τελικά έχασαν τον τίτλο”.