Περήφανοι

god basketball

god-basketball

kogasΑν παρακολουθήσει κανείς τα δρώμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου, στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος, εκεί όπου κρίνεται η παραμονή και παράλληλα συγκρίνει τη δράση των ομάδων μπάσκετ, θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για διαφορετικούς πλανήτες. Ο ένας είναι γεμάτος παραδοξολογίες ως προς το αποτέλεσμα, ο άλλος είναι “καθαρός“. Και γι’ αυτό είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.

Πέρυσι, ο Ηλυσιακός σώθηκε επειδή το τελευταίο τρίποντο του -αγωνιζόμενου τότε στο Περιστέρι– Νώντα Παπαντωνίου (κατά σύμπτωση και φέτος πήρε ένα αντίστοιχο σουτ, με την μπάλα να είναι πολύ πιο ελαφριά, και το έβαλε) από τη σέντρα μπήκε και βγήκε. Φέτος υποβιβάστηκε επειδή η μπάλα γλίστρησε από τα χέρια του Πίνγκραμ, ο οποίος μόνος στον αιφνιδιασμό απλά θα σφράγιζε τη νίκη – παραμονή.

Η Κηφισιά πέρασε από την Ελευσίνα, ο ΠΑΟΚ δεν άφησε τον Ίκαρο να πάρει ανάσα, στο Ρέθυμνο οι Κρητικοί “σκύλιασαν” για να φτάσουν στη νίκη. Άπαντες, πολύ καλώς έπραξαν, έστω κι αν αυτό αφήνει πικρή γεύση στους αθλητές του Ηλυσιακού, που πάλεψαν, μόχθησαν κι αξίζουν το χειροκρότημά μας.

Η ομάδα των Ιλισίων μπαίνει σε στενωπό. Δεν θα κρυφτώ πίσω από τις λέξεις και την αυτονόητη συμπάθεια στον ηττημένο. Πολλές φορές κατέκρινα τον τρόπο λειτουργίας της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δεν μου αρέσει η “εμπλοκή” (με όποιον τρόπο) του Τάσου Δελημπαλταδάκη στα διοικητικά της, όμως η προσπάθεια των παιδιών ήταν συγκλονιστική. Και φέτος, και πέρυσι, και γενικότερα.

Τώρα είναι η σειρά του Παντελή Γαμπιεράκη να δείξει δύναμη και να την κρατήσει ζωντανή. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι της παρούσης. Όπως και να ‘χει ΣΕΒΑΣΜΟΣ για τον αγώνα που έδωσαν.

Ακόμα και στην Α2 η άνοδος κρίθηκε στο σουτ. Και τι σουτ! Ο Σάκης Καρύδας μπορεί να κατεβαίνει για δημοτικός σύμβουλος, αλλά με το τρίποντο που πέτυχε έγινε ο… πρώτος πολίτης της Αμαλιάδας. Ανεβαίνει, λοιπόν, μια επαρχιακή ομάδα αντικαθιστώντας αυτήν που υποβιβάζεται, αλλά και η ΑΕΚ στη θέση του Ηλυσιακού, η παρουσία της οποίας θα προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημά μας. Άλλωστε η ΑΕΚ ανήκει στην Α1.

Είμαστε υπερήφανοι για το πρωτάθλημά μας, γιατί δεν αναγκαζόμαστε να στρογγυλέψουμε γωνίες, να “φωτογραφήσουμεαθλιότητες, που επειδή δεν θα μπορούσαμε να αποδείξουμε, απλά θα αφήναμε να εννοηθεί ότι έγιναν. Αυτά για τους ποδοσφαιρικούς. Μακριά από εμάς.

Υπήρξε και κάτι εξίσου σημαντικό κι ενδιαφέρον σήμερα: Είχαμε παράλληλη τηλεοπτική κάλυψη ΟΛΩΝ των αγώνων. Η εικόνα των παικτών του Πανελευσινιακού να βλέπουν μέσω του NOVA GO την εξέλιξη στο ματς του Ρεθύμνου και να πανηγυρίζουν ήταν πολύ δυνατή. Ακόμα πιο δυνατή η κάλυψη και το ενδιαφέρον του κόσμου να παρακολουθήσει το συγκλονιστικό φινάλε της κανονικής περιόδου.

Ίσως να είναι ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει στα ύπατα αξιώματα της συνδρομητικής τηλεόρασης: Του χρόνου πρέπει να βλέπουμε περισσότερα ματς. Γιατί το μπάσκετ είναι το άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα. Το μπάσκετ είναι περήφανο άθλημα. Καμία σχέση με αυτά τα σπορ που κυλιούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στη λάσπη.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…