Κεντρική Basket League ΑΕΚ Ο Μπαλτάκος και το ΑΣΕΑΔ…

Ο Μπαλτάκος και το ΑΣΕΑΔ…

baltakos-takis

Η απόφαση από το ΑΣΕΑΔ δεν βγήκε ποτέ. Η ΑΕΚ απώλεσε το δημοκρατικό δικαίωμα της κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Στερήθηκε τον κόσμο της στον “τελικό” ανόδου με Κόροιβο. Έχασε. Δεν είναι πια το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και… όλα καλά για όσους διοικούν το δύσμοιρο σπορ, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό αθλητισμό.

Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη “νίκη” με Ιμπραήμ Κουτλουάι στο ΑΣΕΑΔ το 2000, η ΑΕΚ έχει να θυμάται πικραμένες ιστορίες από την Πλατεία Κλαυθμώνος και μετέπειτα από την Λεωφόρο Κηφισίας. Και στην περίπτωση του Τούρκου σταρ, άλλωστε, το ρεπορτάζ της εποχής “μιλούσε”, αν όχι για πολιτικές παρεμβάσεις, πάντως για τη δημιουργία ενός κλίματος υπέρ της συμφιλίωσης Ελλάδας και Τουρκίας. Υπουργός Εξωτερικών τότε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το ΑΣΕΑΔ πάντα έχει κατά πως φαίνεται άρωμα… εμπλοκής. Δεν υπαινισσόμαστε κάτι για την υπόθεση της προσφυγής της ΑΕΚ για το ΑΕΚ-Καβάλα, που ξεκίνησε στραβά για την “Ένωση”. Τιμωρήθηκε αυστηρά από τον δικαστή της ΕΟΚ σε σχέση με τα “δράματα”, που εκτυλίσσονται στα γήπεδα συνήθως. Ακολούθως, η Καβάλα δεν τήρησε το “φερ πλέι” και αρνήθηκε να στηρίξει την ΑΕΚ στην πρόσκλησή της να πάνε με κοινή υποστηρικτική γραμμή στο ΑΣΕΑΔ, παρότι φαινομενικά βόλευε την Καβάλα να γεμίσει η Ζωφριά και να αποκτήσει αέρα νίκης η ΑΕΚ στο ματς με Κόροιβο. Γεγονός που δεν ξεχνούν στην ΑΕΚ. Αν και γνωρίζουν στην ΑΕΚ γιατί η Καβάλα “δεν καιγόταν”…

Για άλλο λόγο, όμως, γράψαμε το παρόν κείμενο. Διότι η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ στο ΑΣΕΑΔ γράφτηκε. Και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου 2011 όταν και έπεσε οριστικά στην Α2 Κατηγορία, αφού τα μέλη του έκαναν δεκτή τότε την προσφυγή του Ηλυσιακού, ο οποίος αντιδρούσε στην πρωτόδικη (υπέρ της ΑΕΚ) απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ. Τότε, λοιπόν, είχε γραφεί σε ρεπορτάζ, ότι τον Ηλυσιακό στήριζε σκιωδώς ο Τάκης Μπαλτάκος, τότε νομικός σύμβουλος της “Νέας Δημοκρατίας”. Όπου Μπαλτάκος, ο πρώην γραμματέας της παρούσης Κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί το πρόσωπο των ημερών.

Ο κ. Μπαλτάκος έκανε τότε δήλωση στήριξης της ΑΕΚ σε ιστοσελίδα, χαρακτηρίζοντας αστεία τα σχετικά ρεπορτάζ περί εμπλοκής του με τον Ηλυσιακό. Κι αν η εμπλοκή του δεν αποδείχθηκε ποτέ επίσημα, αποδείχθηκαν… λόγια του αέρα τα περί στήριξης από τη “Νέα Δημοκρατία” και μετά το ΑΣΕΑΔ…

Τι είχε δηλώσει τότε ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος αποκάλυψε και τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μπάμπη Καραμανλή:

Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δε γνωρίζω καλά-καλά ούτε το σκεπτικό της απόφασης. Είμαι τόσο απασχολημένος με τα θέματα που άπτονται της νομικής εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ πλήρως όλες τις εξελίξεις στο χώρο του αθλητισμού. Επειδή, όμως, γνωρίζω το παρασκήνιο κι ο πρόεδρος της ΑΕΚ με πήρε τηλέφωνο χθες το βράδυ, θα σας πω αυτά που είπα και σε εκείνον.

Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τέτοιο; Πώς ένα κόμμα που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού είναι δυνατόν να ταχθεί υπέρ μίας ομάδος με τοπικό έρεισμα όπως ο Ηλυσιακός και σε βάρος ενός τόσου ιστορικού συλλόγου με εκατομμύρια φιλάθλους, όπως η ΑΕΚ; Προσωπικά διαβεβαίωσα τον Καραμανλή ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο πλευρό της ΑΕΚ σε περίπτωση που χάσει την μάχη στο ΑΣΕΑΔ, γιατί, ιστορικά τουλάχιστον, η “Ένωση” είναι ανώτερος σύλλογος από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ”.

Με το ΑΣΕΑΔ η μπασκετική ΑΕΚ είχε ακόμη μια δυσάρεστη (από τις πολλές) εμπειρία και στην περίπτωση της μετακίνησης του Νάσου Γαλακτερού στον ΠΑΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Και τότε από τις εφημερίδες της εποχής υπήρξε έντονη φημολογία για εμπλοκή πολιτικών παραγόντων.

Αυτό που απεδείχθη, ωστόσο, ήταν η άμεση εμπλοκή του νυν υπουργού Εξωτερικών στην υπόθεση εκείνη, του τότε εξαιρετικού συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπερασπίστηκε (σ.σ. ως νομικός και μόνο) στο ΑΣΕΑΔ τον ΠΑΟΚ. Δεινός ρήτορας ο κ. Βενιζέλος (τον θυμόμαστε σαν να ήταν χθες στα πρώτα μας δημοσιογραφικά μπουσουλήματα) αλλά και με επιχειρηματολογία, που τελικά έπεισε το δικαστήριο…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Προβλήματα για την ΑΕΚ: Οι παίκτες δεν έκαναν προπονήσεις τις τελευταίες μέρες

Νέα προβλήματα για την ΑΕΚ, καθώς οι παίκτες του Ηλία Ζούρου δεν έκαναν ομαδικές προπονήσε…