Κεντρική NBA NCAA Ζήτω η Τρέλα (vid)

Ζήτω η Τρέλα (vid)

players ncaa 2014

players-ncaa-2014

Το μεγάλο ραντεβού του NCAA έχει δοθεί για απόψε με τη διεξαγωγή των δύο ημιτελικών. Αγώνες που αναμένονται με κομμένη την ανάσα από τους φίλους του κολεγιακού αθλητισμού αφού πρόκειται για… μονομαχίες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Για πολλούς λόγους.

Το eBasket βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον παλμό της March Madness μεταφέροντάς σας το κλίμα και τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επομένως, το Final Four δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει την κορύφωση όλης αυτής της προσπάθειας από μέρους μας.

Γι αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τα ΠΑΝΤΑ γύρω από τις τέσσερις ομάδες (Florida, Connecticut, Kentucky, Wisconsin) που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο North Texas με στόχο -τι άλλο;- τον τίτλο του πρωταθλητή στο NCAA.

Florida Gators vs Connecticut Huskies

Florida Gators

pinakaki92

Προπονητής: Billy Donovan
Συνολικό ρεκόρ: 36-2
Ρεκόρ περιφέρειας (SEC): 18-0
Αποτελέσματα στη March Madness: Albany (67-55), Pittsburgh (61-45), UCLA (79-68), Dayton (62-52)
Συμμετοχές στη March Madness: 18
Συνολικό ρεκόρ στη March Madness: 38-16
Συμμετοχές σε Final Four: 4
Πρωταθλήματα: 2 (2006, 2007)

Connecticut Huskies

pinakaki89

Προπονητής: Kevin Ollie
Συνολικό ρεκόρ: 30-8
Ρεκόρ περιφέρειας (AAC): 12-6
Αποτελέσματα στη March Madness: Saint Joseph’s (89-81), Villanova (77-65), Iowa State (81-76), Michigan State (60-54)
Συμμετοχές στη March Madness: 31
Συνολικό ρεκόρ στη March Madness: 52-29
Συμμετοχές σε Final Four: 4
Πρωταθλήματα: 3 (1999, 2004, 2011)

Ο πρώτος ημιτελικός είναι αυτός ανάμεσα στο Florida και το Connecticut. Δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική πορεία στο φετινό NCAA, αλλά με ένα στοιχείο που τις συνδέει άμεσα. Οι “Huskies” είναι η τελευταία ομάδα που κέρδισε τους “Gators” φέτος, πριν ξεκινήσουν το μεγάλο αήττητο σερί, που τους έφερε μέχρι το Final Four του North Texas.

Τότε, ο θύτης ήταν ο Shabazz Napier, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια του Connecticut να επιστρέψει στο θρόνο του πρωταθλητή, αυτή τη φορά με τον Kevin Ollie στη θέση του πρώτου προπονητή.

Βάσει της εικόνας που έχουν δείξει οι δύο ομάδες από την πρώτη ημέρα της χρονιάς, το Florida είναι το ακλόνητο φαβορί. Η ομάδα του Billy Donovan είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, έχει έμπειρα και “ψημένα” παιδιά στο ρόστερ της (σ.σ.: η πλειονότητα του ρόστερ αποτελείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς) και τον Scottie Wilbekin σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο πόιντ γκαρντ των “Gators” αποτελεί τον ιθύνοντα νου της ομάδας και μαζί με τον Patric Young συνθέτουν ένα εντυπωσιακό δίδυμο “κοντού” – “ψηλού” που δύσκολα σταματιέται από τις αντίπαλες άμυνες.

Πρόδηλο είναι πως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το match up Shabazz Napier – Scottie Wilbekin, με τον έναν να προσπαθεί να αποδείξει πως είναι καλύτερος του αντιπάλου του. Τόσο με σκοπό να έρθει η νίκη –  πρόκριση για τον τελικό, όσο κι επειδή ακολουθεί το ντραφτ του ΝΒΑ.

Όσον αφορά τη μάχη των πάγκων, ο Billy Donovan είναι “παλιά καραβάνα“, κάτι που καλείται να αποδείξει και σήμερα (05/04) απέναντι στον Kevin Ollie που ναι μεν δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία από τους πάγκους, αλλά έχει δείξει την τελευταία διετία πως έχει την ικανότητα να “χτίσει” ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Kentucky Wildcats vs Wisconsin Badgers

Kentucky Wildcats

pinakaki91

Προπονητής: John Calipari
Συνολικό ρεκόρ: 28-10
Ρεκόρ περιφέρειας (SEC): 12-6
Αποτελέσματα στη March Madness: Kansas State (56-49), Wichita State (78-76), Louisville (74-69), Michigan (75-72)
Συμμετοχές στη March Madness: 53
Συνολικό ρεκόρ στη March Madness: 113-47
Συμμετοχές σε Final Four: 15
Πρωταθλήματα: 8 (1948, 1949, 1951, 1958, 1978, 1996, 1998, 2012)

Wisconsin Badgers

pinakaki90

Προπονητής: Bo Ryan
Συνολικό ρεκόρ: 30.7
Ρεκόρ περιφέρειας (Big Ten): 12-6
Αποτελέσματα στη March Madness: American University (75-35), Oregon (85-77), Baylor (69-52), Arizona (64-63)
Συμμετοχές στη March Madness: 19
Συνολικό ρεκόρ στη March Madness: 25-18
Συμμετοχές σε Final Four: 2
Πρωταθλήματα: 1 (1941)

Μία μονομαχία με το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στη μία πλευρά του ρινγκ οι πρωτοετείς “Αγριόγατες” του John Calipari που έχουν κάνει διαδοχικές υπερβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες και από την άλλη το συγκρότημα του Bo Ryan, που μπορεί να μην “βγάζει μάτια”, αλλά είναι τόσο συμπαγές που δύσκολα ηττάται.

Το Kentucky δείχνει να έχει πάρει… φόρα! Οι “Wildcats” πέτυχαν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο: προκρίθηκαν στο Final Four, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις όλων στις ΗΠΑ. Πέραν αυτού όμως μετρούν μία ακόμη σημαντική επιτυχία. Για να φτάσουν ως εκεί απέκλεισα τρεις από τις τέσσερις ομάδες του περσινού Final Four.

Το Wichita State, το Louisville (πρωταθλητές) και το Michigan (φιναλίστ) υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα του Kentucky, η οποία αποτυπώθηκε κυρίως μέσα από τα “μεγάλα καλάθια” που πέτυχαν οι παίκτες του John Calipari στα τελευταία λεπτά των τριών αγώνων.

Γιατί όσο ταλέντο κι αν έχει μία ομάδα (και το Kentucky ξεχειλίζει από αυτό), χρειάζονται… καρύδια για να έρθουν μεγάλες νίκες. Και οι “Wildcats” απέδειξαν πως έχουν μπόλικα.

Στην αντίπερα όχθη, το Wisconsin έκανε μία μάλλον αθόρυβη πορεία από την αρχή της χρονιάς. Βρισκόταν σταθερά μεταξύ των καλύτερων ομάδων του NCAA, αλλά ουδείς πίστεψε πως μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά. Ίσως επειδή δεν έχει κάποιον σούπερ σταρ του επιπέδου των Julius Randle, Shabazz Napier και Scottie Wilbekin.

Παρόλ’ αυτά, ο Frank Kaminsky τα καταφέρνει εξαιρετικά οδηγώντας τους “Badgers” στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της March Madness και μαζί τον Bo Ryan… στον έβδομο ουρανό.

Αυτή τη στιγμή, το Wisconsin είναι επιτυχημένο, οπότε δεν υπάρχει το παραμικρό άγχος για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Στοιχείο σημαντικό για να αποφορτιστούν οι παίκτες του και να παίξουν τα σαράντα λεπτά του αγώνα με το Kentucky νιώθοντας πως η μπάλα είναι πιο ελαφριά απ ότι πραγματικά είναι. Αλλά σάμπως το ίδιο δεν ισχύει και για τους “Wildcats“;

Η άποψη του ειδικού

coach-ncaa-2014

Πέραν των όσων αναφέρουμε πάντως, χρειάζεται και η άποψη ενός ειδικού. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει από πρώτο χέρι τους τέσσερις μνηστήρες του τίτλου. Ποιος ειδικότερος από τον Πάρι Μαραγκό, ο οποίος έδωσε φέτος το “παρών” στη March Madness με τα χρώματα του George Washington. Ο δευτεροετής φόργουορντ/σέντερ μίλησε στο eBasket κάνοντας τη δική του ανάλυση για τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών.

Kentucky Wildcats vs Wisconsin Badgers

Το Kentucky είναι μία ομάδα που φέτος κανείς δεν περίμενε να φτάσει στο Final Four. Απέδειξαν όμως πως έχει καρδιά πρωταθλητή και εκεί που χρειάστηκε έβαλαν μεγάλα σουτ. Ο Julius Randle είναι το “κλειδί” για την καλή λειτουργία της ομάδας, ενώ από την άλλη το Wisconsin είναι μία “hard to beat” ομάδα. Κυρίως γιατί έχει καλό υλικό σε όλες τις θέσεις και ειδικά κοντά στο καλάθι, εκεί όπου δεσπόζει ο Frank Kaminsky, που κάνει εξαιρετικό τουρνουά“.

Florida Gators vs Connecticut Huskies

Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και για αυτό το παιχνίδι. Το Connecticut τα κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ειδικά με το να κερδίσει το Michigan State, και γενικά πιστεύω πως έχει κάνει τις πιο δύσκολες νίκες απ όσες βρίσκονται στο Final Four. Ο Shabazz Napier είναι μακράν ό,τι καλύτερο διαθέτουν και πιστεύω πως τα ποσοστά του το βράδυ του ημιτελικού θα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο παιχνίδι του Connecticut. Όσον αφορά το Florida, πρόκειται για μία ομάδα που διαθέτει πολλούς απειλητικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, έχει δυνατά κορμιά, ταλέντο και παίζει έξυπνο μπάσκετ. Για την ακρίβεια πολύ πιο έξυπνο από το Connecticut“.

Η πρόβλεψη

Όσο για τα προγνωστικά του για τον τελικό; “Θα έλεγα πως οι δύο ομάδες που θα πάρουν τα εισιτήρια για το παιχνίδι της Τρίτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) είναι οι Florida Gators και οι Wisconsin Badgers“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

NCAA: Παίκτης κατέρρευσε στο παρκέ (vid)

Ο λόγος για τον Ίμο Εσιέν, ο οποίος στην αναμέτρηση μεταξύ του Old Dominion και του Georgi…