Το DNA ενός Συλλόγου δεν αλλοιώνεται. Δε μεταβάλλεται όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα εμπόδια και αν έχει να αντιμετωπίσει. Όταν αναφερόμαστε σε ένα κοινωφελές ίδρυμα όπως η ΧΑΝΘ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά.
Το 1919, η ΧΑΝ πρωτοπορεί και φέρνει το άθλημα του μπάσκετ στη χώρα μας. 94 χρόνια αργότερα, η ΧΑΝ της Θεσσαλονίκης πιστή στην πρωτοπορία του Συλλόγου δημιουργεί το πρώτο μουσείο μπάσκετ στην Ελλάδα. Το επίτευγμα αυτό γίνεται ακόμα σπουδαιότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί το 4ο μουσείο μπάσκετ παγκοσμίως.
Το ebasket βρέθηκε στο Ίδρυμα… και χάρη και στους ανθρώπους του, που συνεισέφεραν στα μέγιστα, έκανε ρεπορτάζ… Για το Μουσείο, αλλά και για την ομάδα της ΧΑΝΘ, μας μίλησε ο γνωστός προπονητής και Πρόεδρος της Επιτροπής του Μουσείου κ. Γιώργος Μπουσβάρος, κι ας μην του αρέσει ο τίτλος, αφού όπως μας δήλωσε εξ αρχής: “Εγώ στέκομαι στη δουλειά και όχι στα παράσημα και στους τίτλους“.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Ελάχιστοι γνώριζαν ότι είναι το 4ο μουσείο μπάσκετ στον κόσμο. Υπάρχουν μουσεία στο Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου έχουμε ταξιδέψει με τη ΧΑΝ, στη Γενεύη στη FIBA και στο Las Palmas της Ισπανίας. Ήδη ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που ήρθε μαζί με τον Ζεβροσένκο μας ζήτησαν, μαζί με το προσωπικό μας, τη Μαντώ Τσάτσαρη και τη Χριστίνα Μπατέκα, να δημιουργήσουμε μουσείο μπάσκετ στη Μόσχα, ενώ ο Βεζένκοβ (ο πατέρας του νυν παίκτη του Άρη) στη Σόφια”.
Όσον αφορά στα εκθέματα, αλλά και στις δράσεις του μουσείου τόνισε: “Ο Γιώργος Πετρίδης, ο Χρήστος Τριγωνάς και ο Μανώλης Ανδρεαδάκης, έκαναν τη συλλογή των περισσότερων αντικειμένων. Συνεχώς ο κόσμος μας φέρνει νέα εκθέματα, ενώ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θέλουν να μας στείλουν και αυτοί φωτογραφίες και αντικείμενα.
Προσωπικά, αναζητώ ανθρώπους από τον Πανελλήνιο για να μας βοηθήσουν. Ως ΧΑΝΘ σκεφτόμαστε κάθε χρόνο το πρώτο Σ/Κ του Σεπτέμβρη να κάνουμε ένα Hall of Fame. Φέτος, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να τιμήσουμε την ομάδα της δεκαετίας του ’50. Είναι εν ζωή τρεις παίκτες, ενώ παράλληλα θα διοργανώσουμε τουρνουά mini basket.
Τέλος, τον Ιούνιο (20-22/06) θα έχουμε το Διεθνές Σεμινάριο Προπονητών στο Παλαί ντε Σπορ, όπου περιμένουμε μεγάλα ονόματα όπως ο Στήβενς της Βοστώνης, ο Λάσο της Ρεάλ και ο Φώτης Κατσικάρης από τους Έλληνες. Έτσι θέλουμε να σχεδιάσουμε τη μασκότ του Μουσείου, να δημιουργήσουμε κι άλλα αναμνηστικά και γενικά να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη μεγάλη γιορτή”.
Για τους επισκέπτες του Μουσείου: “Το μουσείο γίνεται όλο και πιο γνωστό. Έρχονται ακαδημίες ομάδων, οι αντίπαλοι μας στο πρωτάθλημα, αλλά και πολλοί άλλοι. Έχουν έρθει: Μπαρτζώκας, Αλεξανδρής, Παπαγεωργίου, Χατζηβρέττας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Ζεβροσένκο, Βεζένκοβ και Μποχωρίδης από τον Άρη, αλλά και όλη η ομάδα του ΠΑΟΚ μαζί με τον κ. Σούλη Μαρκόπουλο. Τώρα αναμένουμε τον κύριο Πεδουλάκη, ενώ σε λίγες μέρες θα έρθουν ο Ολυμπιακός (μετά τον αγώνα με τον Άρη), τα Τρίκαλα αλλά και ο ΚΑΟΔ”.
Για τους επόμενους στόχους του Μουσείου: “Το Μουσείο θα γιγαντωθεί! Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αυτό. Θέλουμε να το επεκτείνουμε και να το μεγαλώσουμε. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα όσα μας στέλνουν και παίκτες της Εθνικής, όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και να κάνουμε μία προέκταση. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα μουσείο όλης της Ελλάδας και όχι αποκλειστικά της ΧΑΝΘ”.
Για την τωρινή κατάσταση της ΧΑΝΘ: “Η ΧΑΝΘ έκανε μια μεγάλη κοιλιά τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τη στιγμή που έφυγαν από την ομάδα οι: Πιριτίδης, Ροδόπουλος και Μπουσβάρος. Η ΧΑΝΘ έφυγε από το μπασκετικό της σκοπό. Όλα αναφέρονται και στο βίντεο του μουσείου, καθώς δε μπορούσαμε να πούμε ψέματα και να τα κρύψουμε από τον κόσμο.
Τώρα είμαστε στη Β΄ Εθνική και σταθερά στην 3η θέση. Όμως σημαντικό είναι το εξής: Και να ανεβούμε κατηγορία, με τις τωρινές προϋποθέσεις του επαγγελματικού μπάσκετ, δε μπορούμε να αγωνιστούμε. Η ΧΑΝΘ είναι ένα κοινωφελές σωματείο και όχι Ανώνυμη Εταιρεία.
Η γνώμη μου είναι η ομάδα να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική και να στοχεύσει να βγάλει δικά της παιδιά. Να είμαστε στην 4άδα σε: εφηβικό, παιδικό και στο μίνι και με τον καιρό θα έχουμε και δικά μας παιδιά έτοιμα για να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο”.
Τέλος ο κ. Μπουσβάρος έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο ως αφορά στο Μουσείο: “Να έρχεται συνέχεια. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή της μέρας, αφού εμείς δεν έχουμε ωράριο. Τους αγαπάμε και μας αγαπάνε και τους θέλουμε κοντά μας”.
Μέσα στο Μουσείο ο κάθε επισκέπτης μπορεί αν δει και να γνωρίσει την Ιστορία του μπάσκετ όχι μόνο της ΧΑΝΘ, αλλά όλης της χώρας. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους μεγάλους προπονητές και παίκτες της ομάδας: Λιούις Ρης, Συμεών Μαυροσκούφης, Μίμης Τσικίνας, Τάκης Ταλιαδώρος.
Παράλληλα, υπάρχουν φόρμες και φανέλες των ομάδων της ΧΑΝΘ που έχουν γράψει τη δική τους Ιστορία στον Ελληνικό χώρο του μπάσκετ. Βραβεία, τρόπαια, μετάλλια έχουν περίοπτη θέση στο χώρο, ενώ έχουν διασωθεί μπασκέτες, διχτάκια, ταμπλό από το παλαιό ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ.
Τέλος, στους τοίχους υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κάθε μπασκετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Την ξενάγηση μας στο χώρο ανέλαβε ο κ. Αλέξης Προσπαθόπουλος, ο οποίος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα μας.
Για τη χρηματοδότηση: “Η χρηματοδότηση προήλθε από ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Greece – Bulgaria 2007-2013). Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και όχι ένα απλό μουσείο. Είχαμε τη μνήμη, το ιστορικό παρελθόν, όμως λόγω της έλλειψης πόρων δε μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτήν την ιδέα. Στο παρελθόν είχαν ευαισθητοποιηθεί αρκετοί άνθρωποι της πόλης, όμως τονίζω και πάλι ότι δεν υπήρχαν πόροι. Από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση δεν υπήρχε λόγος να μην προχωρήσουμε”.
Για τη βοήθεια του κόσμου: “Υπάρχουν άνθρωποι που μας τροφοδότησαν και μας τροφοδοτούν συνεχώς με υλικό. Υπάρχουν τόσο δωρεάν προσφορές, όσο και δωρεές. Έτσι, πλέον βρισκόμαστε ήδη σε μια κατάσταση που μπορούμε να κάνουμε μία επέκταση του μουσείου”.
Για την ιδιαίτερη τιμή στους παλιούς παίκτες της ομάδας: “Η αιχμή της ομάδας ήταν οι μεγάλοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της ΧΑΝΘ. Χάρη σε αυτούς αποτελούσε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες στο χώρο του μπάσκετ και για αυτό τους τιμήσαμε και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε”.
Για άλλες δράσεις της ΧΑΝΘ: “Υπήρξαν παράλληλες δράσεις της ΧΑΝΘ ως προϋποθέσεις-υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση. Τέτοιες ήταν μία δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο, ορισμένες εκδηλώσεις και άλλες πολλές”.
Για το μέλλον της ΧΑΝΘ: “Η ΧΑΝΘ ήταν είναι και θα είναι κυψέλη αθλητισμού και αθλητών. Αυτή είναι η καταστατική της αρχή και αυτός είναι ο ρόλος της από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που δε θα υπάρξει ουσιαστικά ποτέ, αφού πρόκειται για μια αέναη κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για το μουσείο, καθώς ένα μουσείο δεν κλείνει ποτέ”.
Αποχωρήσαμε από το γήπεδο “Μίμης Τσικίνας”, όπου στεγάζεται το μουσείο, με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ευχής έργον θα είναι το δικό τους παράδειγμα να ακολουθήσουν κι άλλοι σύλλογοι με ιστορία…